Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht ministerraad
28 mei 2004

NEDERLANDS VOORZITTERSCHAP EUROPESE UNIE

De uitbreiding van de Europese Unie (EU), duurzame versterking van de Europese economie, veiligheid, een goede Europese meerjarenbegroting en een slagvaardigere rol van de EU in de wereld zijn in het kort de accenten tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van dit jaar. Daarnaast wil Nederland het debat met de burger én de overheden in de Unie aangaan over hoe de verdere Europese integratie en samenwerking vorm moet krijgen en welke waarden hierbij in Europa de gemeenschappelijke uitgangspunten vormen. De ministerraad heeft op voorstel van minister Bot en staatssecretaris Nicolaï van Buitenlandse Zaken ingestemd met toezending van een brief aan de Tweede Kamer over het Nederlands voorzitterschap.

De omstandigheden waaronder dit Nederlands voorzitterschap plaatsvindt zijn bijzonder. Nederland is de eerste voorzitter van een uitgebreide Unie van 25 lidstaten, na de verkiezingen in juni is er een nieuw Europees parlement en op 1 november treedt een nieuwe Europese Commissie aan. Ook kan er dan een nieuwe Europese Grondwet liggen voor het Nederlands voorzitterschap. Door deze omstandigheden en vanwege de forse Europese agenda wordt meer nog dan anders van de voorzitter leiderschap, een goede organisatie en visie verwacht, aldus het kabinet.

Tegen deze achtergrond wil het kabinet realistische ambities formuleren en zich concentreren op een aantal terreinen. Als eerste gaat Nederland verder werken aan de uitbreiding van Europa. Dat betekent dat de kortgeleden uitgebreide Unie goed moet functioneren ­ het is zaak de nieuwe lidstaten zo snel mogelijk volledig bij alle werkzaamheden te betrekken. Daarnaast moeten de onderhandelingen over de toetreding van Bulgarije en Roemenië worden voortgezet en moet de Unie in december beslissen of ook met Turkije toetredingsonderhandelingen kunnen worden geopend.

Verder is het volgens het kabinet duurzame versterking van de Europese economie nodig. Nederland wil vooral aandacht voor de uitvoering van de maatregelen en structurele hervormingen die al eerder afgesproken zijn. Er is minder behoefte aan nieuwe afspraken zolang de oude nog niet zijn nagekomen. Beter functionerende arbeidsmarkten, vereenvoudiging van de regelgeving en vermindering van administratieve lasten moeten het bedrijfsleven stimuleren een belangrijke bijdrage te leveren aan een krachtige, meer duurzame en innoverende Europese economie.

Nederland wil er als voorzitter ook voor zorgen dat de Unie veiliger wordt, vrij van terrorisme en georganiseerde misdaad. Politieke lijnen voor de komende jaren zullen worden uitgezet voor de verdere ontwikkeling van de zgn. `ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid.' Dit betekent vooral een agenda met concrete stappen op weg naar een Europees asiel-, migratie- en integratiebeleid en aandacht voor de bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad. Hierin staat de intensivering van de samenwerking van politie en justitie van de lidstaten voorop.

Het beleid van de Unie moet betaalbaar blijven voor de Unie en de lidstaten. Dit uitgangspunt zal voor Nederland als voorzitter belangrijk zijn bij de onderhandelingen over de volgende meerjarenbegroting van de Unie, de financiële perspectieven 2007-2013. In december moeten onder Nederlands voorzitterschap richtlijnen en principes worden vastgesteld op basis waarvan de onderhandelingen in 2005 kunnen worden afgerond.

Naast de interne agenda zal Nederland zich inspannen voor een slagvaardiger optreden van de Europese Unie in de wereld. Met de uitbreiding van de Unie zijn de verwachtingen ten aanzien van de

rol van EU in de wereld groter geworden. Juist hier is voor de voorzitter een leidende functie weggelegd. De aandacht richt zich daarbij in de eerste plaats op de uitvoering van de Europese veiligheidsstrategie. Verder zal een belangrijk accent liggen op Azië en de voor het bedrijfsleven belangrijke opkomende markten. Er zal energie worden gestoken in de rol van de EU in het Midden- Oosten, waarbij de economische betrekkingen met de regio verder worden ontwikkeld. Ook wil Nederland dat de EU een actieve rol speelt in de discussie rondom het functioneren van multilaterale instellingen zoals de Verenigde Naties en in de lopende WTO-onderhandelingen. Veel aandacht zal uitgaan naar de samenhang van het externe beleid van de Unie, met oog voor de positie van ontwikkelingslanden.

RVD, 28.05.2004