Gemeente IJsselstein


Dhr. Jongerius (BOKA) IJsselsteins Vrijwilliger van het Jaar 2004 vrijdag, 28 mei 2004 - 12:59 CET

De heer Jongerius, voorzitter van de Boka, heeft woensdag 26 mei de Vrijwilligersprijs 2004 gekregen uit handen van wethouder Kwakkel. De Boka zet zich belangeloos in om mensen tijdelijk een plaats te geven zodat zij op adem kunnen komen.

Alle genomineerden voor de Vrijwilligersprijs 2004 Ook de genomineerden werden tijdens de feestelijke bijeenkomst bij de IJSW/Vrijwilligerscentrale in het zonnetje gezet. Met deze prijs onderstreept het college haar waardering voor het vele werk dat vrijwilligers belangeloos verrichten voor de IJsselsteinse samenleving. De vrijwilligersprijs bestaat uit een beeldje van de IJsselsteinse kunstenaar Dick Versluis.

Wethouder Kwakkel gaf in zijn toespraak onder meer aan dat het college veel waarde hecht aan het werk dat vrijwilligers verzetten. De vrijwilligersprijs werd in 1999 in het leven geroepen om vrijwilligers te eren die zich inzetten voor de IJsselsteinse gemeenschap (naar aanleiding van vaststellen beleidsnota 'Vrijwillige inzet op waarde geschat'). In 2002 ontving het bestuur van IJsselsteinse Vakantie Ontspanning (IJVO) de vrijwilligerspenning uit handen van wethouder A. Kwakkel.

Voor de selectie van de vrijwilliger die deze ontvangt, zijn criteria opgesteld. Zo wordt bekeken of de vrijwilligers zich verdienstelijk hebben gemaakt of maken voor de IJsselsteinse samenleving. Daarbij gaat de voorkeur vooral uit naar werk in de uitvoerende sfeer, voor verschillende doelgroepen of op verschillende terreinen. Een selectiecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de vrijwilligerscentrale en vrijwilligersorganisaties en een ondersteunend ambtenaar, heeft bepaald wie de vrijwilligersprijs verdient.

Alle genomineerden zijn in groepen verdeeld. Hieronder vindt u alle genomineerden.

Groep 1
Mevrouw Stigter doet al 30 jaar vrijwilligerswerk op divers terrein. Zij collecteert voor bijna alle collectes in IJsselstein door weer en wind in diverse wijken. Zij doet dit met hart en ziel en is zeer betrokken bij anderen. Biedt een helpende hand in Isselwaerde en ook voor anderen staat zij klaar. Een kei van een mens aldus de CDA-fractie IJsselstein.

Mevrouw Trappel doet al eigenlijk haar hele leven vrijwilligerswerk. Zij staat altijd voor iedereen klaar om anderen met raad en daad bij te staan. Zij rijdt anderen naar het ziekenhuis en zij collecteert elk jaar in een grote wijk. Verzorgt ook de weeksluiting in Ewoud. Vrijwilligerswerk is haar leven zij straalt het uit. Dat is waarom mevr. Tersteeg Hartings haar voordraagt.

Mevrouw Lindeman doet de avondvierdaagse al 25 jaar en met groot plezier. Uiteraard doet zij dit niet alleen zij heeft nog een hele groep vrijwilligers waarmee zij dit doet aldus dhr. Van de Ree.

Mevrouw De Rijk is een manusje van alles: Stichting Plaatselijk overleg Gehandicapten (opgericht) Scholenproject (initiatiefnemer en drijvende kracht), Kringloopwinkel en de Groene krant. Zij zet zich in voor de gehandicapte plaatsgenoten en de ouderen ondanks haar eigen lichamelijke belemmeringen. Aldus de christelijke vrouwenbeweging Passage.

Groep 2
Mevrouw Gamelkoorn-Kromwijk kan niet stilzitten: oud bestuurslid van Zij-Actief; doet al 30 jaar diverse collectes; bakt wafels op de jaarlijkse molendag; doet van alles voor Roemenië (markten, is gastouder; inzamelen spullen soep maken voor 50 man; ouderen naar de kerk rijden; Pauluskerk schoonmaken en noem maar op. Niets is haar teveel. Zij heeft oog voor haar medemens en stelt zich bescheiden op. Dit is de unanieme mening van 60 vrouwen van Zij-actief.

De heer Van Rooijen doet al 33 jaar secretariaatswerk voor de vereniging Kleur en zang. Maar daarnaast doet hij nog vele andere zaken voor de vereniging. In al die jaren heeft hij de vereniging op een hoog peil gebracht. De vereniging is de grootste afdeling van de Nederlandse bond voor Vogelliefhebbers. Schrijft de heer Mastwijk.

De heer Vissers betekent veel voor het ouderenwerk. Hij heeft zich vele jaren ingezet voor de ANBO (als voorzitter en vice voorzitter). Was een inspiratiebron op het gebied van wonen en zorg. Was tevens penningmeester van het Nationaal Fonds Ouderenhulp. Aldus de heer Ligtenberg.

Groep Wonen
De heer Van Zaalen is een graag geziene bewoner in de seniorenflat van de Tepestraat. Voor een aantal jaren geeft hij bridgecursussen en is secretaris van de bewonersgroep Tepestraat. Dhr. Van Zaalen heeft aandacht voor zijn medebewoners en helpt ouderen te ontvluchten uit de eenzaamheid. Aldus dhr Hoeboer.

Ingrid de Jong is vier jaar voorzitter van de wijkvereniging Achterveld. Zij is ermee gestart omdat niemand beschikbaar was en heeft zodoende het voortbestaan van de vereniging veilig gesteld. Het is iemand die belangrijk is voor de continuïteit en de sfeer binnen de vereniging. Maar is tevens actief voor de bewonersgroep Achterveld Zij verzorgt de het wijkkrant en onderhoudt de contacten met de bewoners. Regelmatig zet zij anderen binnen de vereniging in het zonnetje. Nu is het een keer haar beurt vindt Mieke Duhen van de bewonersgroep Achterveld.

De heer Zevenbergen doet al jaren het penningmeesterschap en een groot deel van de administratie van de Huurdersver. IJsselveld waarvan hij medeoprichter is. Kortom een bestuurslid waarop je kunt bouwen. aldus de huurdersvereniging IJsselstein.

De heer Van de Griend is een bekende in IJsselveld-Oost: hij is de gastheer van het WIC en actief lid al vanaf de oprichting van de bewonersgroep IJsselveld Oost. Hij coördineert de steeds groter wordende knijperploeg en is lid van het bestuur van de IJWBV. Dhr. Van der Griend is als het ware een 'vrijwilligersinstituut' en geeft het goede voorbeeld. Aldus de woorden van Peter Kranendonk en Willem van der Wiel.

Jawinda Lancee is vertegenwoordiger van de bewonersgroep het Kasteelkwartier: de inspirator en drijvende kracht achter deze bewonersgroep. Zij weet altijd anderen enthousiast te maken voor welk project dan ook. De bewonersgroep staat voor 'Samen leven in de wijk'. Zij hebben veel eigen initiatieven ontplooit in de wijk zoals de straatspeeldag, hondenpoepborden door kinderen gemaakt. Ook voor de gemeente zoals Peter Kranendonk en Irene Kirch een inspiratiebron.

Karel van de Klip is ook een 'bezig baasje': is samen met Frans Mutter van de de bewonersvereniging Edelstenenwijk en bestuurslid bij de ANBO, maakt het groene krantje en is vrijwilliger bij Buurtbemiddeling. Dhr van de Klip heeft een lange en volhoudende inzet en is altijd positief en opgewekt gestemd. Aldus Peter Kranendonk.

Groep Verstandelijk Gehandicapten
Mevrouw Woudenbergh begeleidt al ruim 20 jaar verstandelijk gehandicapten met de sport die niet alleen uit IJsselstein maar ook uit Benschop en Lopik komen. Dit doet zij bij de IJsselsteinse sportstichting 'Samen verder'. Maar dat is het niet alleen, hiernaast doet zij nog werk voor kerk en bejaarden. Aldus dhr Maaswinkel.

El Ruis krijgt de complimenten van Lucie van Kippersluis-Reijnders. Elke week is zij present op de gehandicaptensoos en wekelijks staat zij in de keuken of achter de bar bij de VVIJ. El Ruis doet dit alles met veel inzet, hartelijkheid en humor en heeft een vriendelijk woord voor iedereen.
Nel Stam is ook wekelijks present op de gehandicaptensoos bij IJSW, dt doet zij al 23 jaar. Zij helpt bij het knutselen en mensen kunnen bij haar hun verhalen kwijt en zij biedt een schouder om uit te huilen. Nel komt elke week trouw uit Doorn met een grote glimlach op haar gezicht. Zij is een grote steun voor de groep. Aldus de IJSW.

Groep Onderwijs
Mevrouw Scholten-Wolf werkt sinds maart 2003 op de basisschool de Ark. Dat is nog niet zo lang, maar de Ark is dermate blij met haar dat zij haar nomineren voor de prijs. Zij is geen ouder van de school maar komt elke middag trouw en de school kan inmiddels niet meer zonder haar. Zij pakt alles aan wat er maar te doen is. Zij is positief ingesteld en altijd lief voor de kinderen.
Basisschool de Brug draagt mevr. Janssens voor. Zij is geen ouder van de school, toch komt zij iedere week op een ochtend om leerlingen met een achterstand te ondersteunen zoals met lezen of met spellingsoefeningen. Maar zij geeft ook kinderen persoonlijk aandacht; zij heeft hierdoor een sociale functie. Zij biedt graag hulp en niet alleen op school maar ook in de wijk. Zij ziet kinderen en jongeren in de wijk met problemen en zoekt naar manieren om hulp te bieden. Al het werk wat zij doet, doet zij vanuit haar hart.

Groep Instellingen/groepen
Niet alleen individuen zijn aangemeld, maar ook instellingen of werkgroepen:
werkgroep Personenalarmering van het SWOIJ (dhr. Van de Berg) Stichting BOKA (voorzitter dhr. Jongerius)
werkgroep scholenproject 'De handicap-race' (mevr. De Rijk)

De Personenalarmering bestaat sinds april 1987. De heer Van Westhreenen en dhr. van den Akker die helaas beiden zijn overleden, zijn vrijwilligers vanaf het allereerste begin. De werkgroep bestaat thans uit zes personen en sluit apparatuur aan bij ouderen, zieken en gehandicapten. Belangrijk daarbij is de uitleg van de werking van het systeem aan de cliënt en zijn of haar contactpersoon. Daarnaast is de werkgroep druk doende met testen, repareren en het hulp bieden bij problemen. Het is de vrijwilligers van de werkgroep nooit teveel als zij in actie moeten komen om iemand aan te sluiten. Wanneer er hulp geboden moeten worden wordt er direct gehandeld. Het is voor de beroepskrachten van de SWOIJ erg plezierig om met deze groep vrijwilligers samen te werken.

De vrijwilligers van de BOKA zetten zich belangeloos in om aan mensen tijdelijk een plaats te geven en op adem te laten komen. Zonder de hulp die BOKA biedt zouden velen op straat staan. Onderdak wordt geboden zonder beperkingen m.b.t. afkomst of geloofsovertuiging. De PvdA afd. IJsselstein in de persoon van mevr. Van de Berg-Scholtus kwalificeert de BOKA als uniek en onbetaalbaar.

Het POG (Plaatselijk Overleg Gehandicapten IJsselstein) draagt de werkgroep van het scholenproject 'De Handicaprace' voor. Alle 12 werkgroepleden leven met een min of meer fysieke en motorische beperkingen. Aan leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen wordt voorlichting gegeven over de verschillende handicaps en de middelen en materialen die mensen gebruiken om zoveel mogelijk deel te nemen aan het gewone leven: deze voorlichting gebeurt aan de hand van spel. Al vier jaar wordt op deze wijze informatie gegeven op de scholen.