Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

stukken - Antwoorden op kamervragen over Europarlementariërs en onkostenvergoedingen

Antwoorden op kamervragen over Europarlementariërs en onkostenvergoedingen

26 mei 2004

Vragen van de leden Externe link Duyvendak en Externe link Vos (beiden GroenLinks) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (Europese Zaken) over Europarlementariërs en onkostenvergoedingen. (Ingezonden 13 mei 2004)
---


1. Vraag Kunt u aangeven op welke wijze de in 1999 opgestelde gedragscode voor Nederlandse Europarlementariërs hoe om te gaan met de bestaande onkostenvergoedingen, wordt nageleefd?


2. Vraag Klopt het dat slechts 18 van de 31 Europarlementariërs volledige verantwoording afleggen over hun onkosten? Vindt u dit aanvaardbaar? Zo ja, waarom?


1 en 2. Antwoorden De kostenvergoedingen voor de leden van het Europees Parlement worden niet op nationaal niveau geregeld, maar door het Europees Parlement vastgesteld. Nederlandse nationale wetgeving betreft de schadeloosstelling (salaris), het pensioen en de wachtgeldregeling van de Nederlandse leden. Op 14 mei 1999 hebben de Nederlandse leden van het Europees Parlement een gedragscode opgesteld. Deze vrijwillige code bevat gedragsregels over het gebruik van de door het Europees Parlement vastgestelde voorzieningen. Bijgevoegd treft u de tekst van de gedragscode aan. In de code zijn afspraken neergelegd over het gebruik van de kostenvergoedingen. De vergoedingen zullen uitsluitend worden aangewend voor het doel waarvoor ze zijn toegekend. Tevens is een afspraak opgenomen over de openbaarmaking van nevenactiviteiten en is bepaald dat men niet (meer) deelneemt aan de vrijwillige aanvullende pensioenregeling van het Europees Parlement. De wijze waarop de leden uitvoering geven aan de door hen overeengekomen gedragscode behoort tot de eigen verantwoordelijkheid. Aan het slot van de gedragscode wordt gesteld dat iedere delegatie een jaarlijkse rapportage maakt over de wijze waarop de code wordt nageleefd en deze openbaar maakt na beoordeling door een onafhankelijke deskundige. Over de juistheid of volledigheid van deze verantwoording kunnen wij niet oordelen.


3. Vraag Bent u bereid in Europees verband aan te dringen op bindende regels ten aanzien van het gebruik maken van Europese onkostenvergoedingen? Zo neen, waarom niet?

3. Antwoord
Nederland heeft zich altijd ingezet voor de totstandkoming van een alomvattend, transparant en aanvaardvaar statuut dat ook voorziet in transparante onkostenvergoedingen voor de leden van het Europees Parlement. Het is tot op heden echter niet mogelijk gebleken over de inhoud van het statuut de vereiste overeenstemming tussen het Europees Parlement en de Raad te bereiken. Dat laat echter onverlet dat er een juiste toepassing moet worden gegeven aan de huidige door het Europees Parlement vastgestelde onkostenregelingen. Het toezicht daarop is aan de interne controle instanties van het Europees Parlement.
---

---

---

---