AutoRai

26-5-2004

Nissan Primera geperfectioneerd: rijker interieur

Nissan heeft de Primera geperfectioneerd. Terwijl veel merken kiezen voor optische verfraaiing, koos Nissan voor de nieuwe Primera vooral voor verbetering. Aan het uiterlijk marktonderzoek bevestigt dit hoefde niets te veranderen. Het moderne, opvallende design wordt goed gewaardeerd.

Het interieur van de Primera is in het nieuw gestoken. Hiermee wordt de kwaliteitsbeleving, ergonomie en comfort voor de inzittenden verhoogd. Misschien wel de opvallendste verandering betreft het stuurwiel. Dat is compleet nieuw vormgegeven. De bedienings-knoppen voor audio en cruise control zijn fraai geïntegreerd. Bovendien hebben de knoppen een mat chromen afwerking en zijn ze verlicht.

Optimaal zichtbaar
Het centrale instrumentencluster is eveneens vernieuwd. De meters worden voortaan permanent verlicht (fine vision), in het donker zorgt een amberkleurige verlichting voor optimale zichtbaarheid. Ook het befaamde DVD-navigatiesysteem is verbeterd. Dankzij TMC (Traffic Message Channel) kan het systeem de bestuurder op files attenderen en eventueel een alternatieve route berekenen. Het Nissan RDS-TMC-systeem werkt met twee tuners. Hierdoor luistert de bestuurder ongestoord naar zijn favoriete radiozender terwijl het systeem alle radiofrequenties afzoekt naar file-informatie. De DVD-unit van het navigatiesysteem is verplaatst naar de vloer onder de bestuurdersstoel.

In kleur
Nissans befaamde N-FORM scherm de centrale unit die alle informatie projecteert heeft verbeterde graphics en een ander kleurgebruik. Beelden van de optionele achteruitrijcamera worden voortaan in kleur geprojecteerd, zodat het nog duidelijker is wat er zich achter de auto afspeelt.
Tussen de voorstoelen is een vernieuwde console te vinden met daarin onder meer twee bekerhouders. De asbak zit voortaan naast de handrem en is voorzien van verlichting. De armsteun, die boven op de middenconsole zit, is beter verschuifbaar. Eronder zitten twee verschillende opbergvakken om kleine en grote spullen veilig op te bergen. In het onderste opbergvak passen bijvoorbeeld acht cds. Voor een verhoogd kwaliteitsgevoel zorgen onder meer de nieuwe deurbekleding, stoelbekleding en de chroomafwerking op de deurhendels. Ruimere portiervakken zorgen voor betere opbergmogelijkheden.

Betere respons
Ook de rij-eijgenschappen van Nissans middenklasser zijn naar een nog hoger plan getild. Zo is de stuurbekrachtiging aangepast voor een betere respons en is de vering onder de loep genomen. De voorvering is achttien procent stijver. Zowel voor als achter zijn de stabilisatoren aangepast. Verder wordt de auto nu geleverd met het allernieuwste ESP-systeem van de gerenommeerde fabrikant Bosch. Al deze aanpassingen zorgen voor een attractiever en veiliger weggedrag.

Deze uitgebreide vernieuwingen zullen de positie van de Primera als de intelligente keuze in zijn segment versterken. Alle veranderingen betekenen echter niet dat de Primera daardoor ook duurder wordt. In tegendeel, onder andere schaalvergroting door hogere verkopen in bijvoorbeeld Oost-Europa zorgen ervoor dat scherpere prijzen mogelijk zijn. De prijzen beginnen bij 21.995,- voor een zeer complete 1.6 4-deurs Visia.

De verkopen van de nieuwe Primera starten in juni, en vanaf augustus is de auto in de Nissan showrooms te bewonderen.