Gemeente Dordrecht


---

HET MOOISTE VAN DE 19DE EEUW IN DORDRECHT

Alicja Rakuzyn
Het Dordrechts Museum presenteert de tentoonstelling De 19de eeuw op zijn mooist - Rijksmuseum aan de Merwede. Voor het eerst zijn er tweehonderd hoogtepunten uit de collectie 19de-eeuwse schilderkunst, kunstnijverheid en beeldhouwkunst van het Rijksmuseum Amsterdam en het Dordrechts Museum samen te zien. Een keur aan kunstenaars komt aan bod, van de vroege Romantiek tot de schilders van de Haagse School en de Amsterdamse Impressionisten. Werken van Koekkoek, Schelfhout, Cuypers, Weissenbruch, Mauve, Mesdag, Maris, Breitner, Colenbrander en Israels uit beide collecties ontmoeten elkaar. Vanaf 20 mei is de tentoonstelling te bezichtigen in het Dordrechts Museum.

Een verrassende presentatie
Volgens Peter Schoon, directeur Dordrechts Museum, vullen de twee collecties elkaar uitstekend aan waardoor het mogelijk is een gevarieerd beeld van de 19de eeuw te geven. Vrijwel alle belangrijke kunstenaars en stijlontwikkelingen kunnen met topstukken worden gepresenteerd. In de verrassende presentatie wordt de nadruk gelegd op het het verhaal dat de schilderijen, beschilderde kasten, fluwelen stoelen en zilveren kandelaars vertellen over de 19de eeuw. Wie waren de 19de-eeuwers, hoe richtten ze hun huizen in, welke modes volgden ze, hoe zagen hun steden en landschappen eruit? Hoewel het verhaal dat de kunstwerken vertellen niet volledig is, is het wel intrigerend. Het geeft informatie van ooggetuigen, een verbeelding uit de eerste hand.

De kunstwerken zijn op een ongebruikelijke thematische wijze opgehangen in een overweldigende presentatie. Uiteenlopende thema's zoaals Stadsleven, Vernieuwers, Atelierpraktijk, Exotisme en Burgelijkheid sieren de wanden met schilderijen in meerdere rijen boven elkaar. De 19de eeuw is bijvoorbeeld de eeuw van mevrouw Provo Kluit-Assink, geportretteerd door societyschilder Jan Adam Kruseman, maar ook die van Geesje Kwak uit de Jordaan, geschilderd door een van de grootste vernieuwers van de eeuw, George Hendrik Breitner. De twee schilderijen, het ene vroeg en het andere laat 19de -eeuws, laten zien dat er in de tussenliggende periode op schilderkunstig gebied een enorme ontwikkeling heeft plaatsgevonden. Maar minstens zo interessant is, dat ze iets laten zien van de mensen uit de 19de eeuw. Een Amsterdamse dame van stand presenteert zich, opgedoft en wel, in een klassiek aandoend decor. Een jonge vrouw, gehuld in een Japanse kimono, ligt in Breitners atelier dromerig voor zich uit te staren. Twee momentopnamen van de wereld van toen. Sander Paarlberg, projectleider van de tentoonstelling: "juist het contrast tussen vroeg- en laat 19de-eeuwse kunstwerken van uiteenlopende kunstenaars is kenmerkend voor de presentatie en zorgt voor een verfrissende kijk op de eeuw: de thema's binden de schilderijen".

Ary Scheffer
Een aparte plaats in de tentoonstelling is ingeruimd voor de in Dordrecht geboren kunstenaar Ary Scheffer. Hij maakte in de eerste helft van de 19de eeuw furore in Parijs als een van de leiders van de romantische beweging. Het werk van de bevlogen romanticus Scheffer is voor Nederland bijzonder. Het Dordrechts Museum beschikt als enige ter wereld over een omvangrijk overzicht van zijn oeuvre, zodat als onderdeel van De 19de eeuw op zijn mooist een speciale Scheffer-presentatie kon worden ingericht.

Ontspanning
Voor bezoekers is er een documentatiesalon ingericht met 19de eeuws meubilair waar bezoekers zich verder kunnen verdiepen in bepaalde kunstenaars of thema's. Behalve catalogi zijn er romans en gedichten ter inzage. Ook de uitgebreide informatie van de website www.rijksmuseumaandemerwede.nl is er toegankelijk. Wie minder studieus wil nagenieten van de 19de eeuw, kan kiezen voor stijlvol `loungen' op een van de sofa's, waar via een koptelefoon muziek of literatuurfragmenten zijn te beluisteren.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Vincent van de Kerk, Pr en Marketing.
Telefoon : (078) 648 21 48
Mobiel : 06 51 53 91 50
Fax : (078) 614 17 66
E-mail : v.vande.kerk@dordrecht.nl

Terug