Politie Zeeland
R 4830-2004 POLITIE ZEELAND PAKT GEWELD TEGEN MEDEWERKERS AAN
Politie Zeeland gaat geweld tegen politieambtenaren naast het strafrechtelijke ook civielrechtelijk aanpakken.
Het korps stelt zich op het standpunt dat geweld en/of agressie tegen politieambtenaren te allen tijde een vervolg dient te krijgen uit het oogpunt van strafrechtelijke handhaving en goed werkgeverschap. Met dit standpunt stelt politie Zeeland een norm in de richting van de maatschappij. Een norm waarin geen verbaal of fysiek geweld wordt geaccepteerd in de richting van zijn medewerkers.
Hiervoor heeft het korps het protocol "geweld aangepakt" opgesteld. Het protocol heeft als doel een signaal af te geven in de richting van de maatschappij en de medewerkers van politie Zeeland. De maatschappij dient zich te realiseren dat geweld tegen medewerkers van politie Zeeland te allen tijde een vervolg krijgt. Een vervolg omdat naast de strafrechtelijke procedure ook een civielrechtelijk procedure wordt gevolgd.
Naar de politieambtenaren die het slachtoffer zijn geworden van geweld biedt politie Zeeland een actieve ondersteuning, begeleiding, verwijzing, opvang e.d. De betrokkene heeft recht op hulp bij het doorlopen van (juridische) procedures en er is een bedrijfsopvangteam beschikbaar.
Een ander deel van deze activiteiten is het verhalen van de materiële en immateriële schade op de dader(s), vanzelfsprekend mits het slachtoffer een dergelijke actie steunt, zoals de waarde van vernielde of gestolen goederen, herstelkosten, medische kosten en verlies van inkomsten bij ontstane arbeidsongeschiktheid.
Ook zorgt politie Zeeland voor een maximale ondersteuning in de richting van de medewerker die met geweld is geconfronteerd. De medewerker behoort deze steun te voelen bij de afhandeling van het incident en de afwikkeling van het schade- en letselverhaal.
Voor slachtoffers van geweldsmisdrijven bestaat ook de mogelijkheid een verzoek om uitkering uit het Schadefonds Geweldsmisdrijven te doen. Het fonds, dat onder het ministerie van Justitie valt, keert vergoedingen uit voor materiele of immateriële schade. Voorwaarde is dat het slachtoffer ernstig psychisch of lichamelijk letsel heeft opgelopen en dat de schade nergens anders kan worden verhaald. Ook politieambtenaren die ten gevolge van geweld ernstig leed hebben ondervonden, kunnen een claim indienen bij het Schadefonds.
Deze mogelijkheid komt echter te vervallen op het moment dat politie Zeeland de betrokken politieambtenaar voortijdig schadeloos stelt.
Zo zal bijvoorbeeld een verdachte die probeert zich van zijn aanhouding te onttrekken, waarbij een worsteling tussen de politieambtenaar en de verdachte ontstaat en waarbij het horloge van de betrokken politieambtenaar beschadigd raakt, geconfronteerd worden met een schadeclaim voor het horloge. Deze materiele schade en eventuele verwondingen en de daaruit voortvloeiende ziektekosten zijn materiële kosten welke verhaald kunnen worden.
Twee politieambtenaren in functie willen een winkeldief aanhouden die een drugsverslaafde blijkt te zijn. De verslaafde prikt plotseling met een vuile spuit een van de politieambtenaren. De politieambtenaar verkeert nog langere tijd in onzekerheid of hij besmet is geraakt. Dit heeft tevens weerslag op zijn privé situatie. Dit is immateriële schade waarvoor een claim kan worden ingediend.