CDA

CDA
24-05-04
Nitraatrichtlijn jaagt koe uit de wei en boer op kosten

Het nieuwe mestbeleid van het kabinet zal ertoe leiden dat de enorme papierbrij verleden tijd is. Dat is winst.

Maar tegelijkertijd leidt het vertalen van de EU-nitraatrichtlijn tot hogere kosten voor het afvoeren van dierlijke mest en dus tot verlaging van de toch al lage inkomens in de veehouderij. De strikte uitvoering van de nitraatrichtlijn leidt er bijvoorbeeld toe dat de boer wordt gestimuleerd om de koe op stal te houden. Tegelijkertijd wordt een groot deel van de melkveehouderij gedwongen dierlijke mest af te voeren en kunstmest aan te voeren in strijd met de kringloopggedachte. Hierdoor ontstaat een door niemand gewenste situatie. CDA-woordvoerder Ger Koopmans: "ver dit soort kromme situaties moet op Europees niveau eens stevig gesproken worden."

Op dit moment geldt dat Nederland met de rug tegen de muur staat. Het zogenaamde derogatieverzoek moet in ieder geval door Brussel worden goedgekeurd. Koopmans: "van groot belang is dat bij de vaststelling van de gebruiksnormen nu en in de toekomst de landbouwkundige aspecten het zwaarst worden meegewogen. Het gaat om haalbaarheid in de praktijk en een juist evenwicht tussen milieukundige, landbouwkundige en sociaal- economische aspecten."

Randvoorwaarden

Het kabinet kiest terecht niet voor een gedwongen krimp van de sector maar dat houdt in dat een zeer groot beroep wordt gedaan op het ondernemerschap in de veehouderij. Dat maakt het volgens de CDA-fractie extra noodzakelijk om ruimte te bieden aan ondernemers die deze uitdaging aangaan. Stankbeleid, ammoniakbeleid en bouwblokproblematiek moeten dus voortvarend versoepeld worden. Ook wil het CDA een versnelde versimpeling van de handel in dierrechten door het afschaffen van concentratiegebieden.

Ondernemerschap en milieu kunnen ook hand in hand gaan door bijvoorbeeld via het verlagen van het ureumgetal ondernemers te belonen voor een efficiënte werkwijze als het gaat om benutting van stikstof. Zonder extra inzet van het kabinet om verruiming van de mogelijkheden voor mestver- en bewerking en vergisting staat een koude sanering voor de deur. En het voorgestelde beleid voor boer-boertransport moet goedkoper.

Het CDA verwacht ook van het kabinet nadere voorstellen om andere kosten zoals de kosten rondom slacht en verwerking aanzienlijk te verlagen. Ger Koopmans: "Een Haags beroep op het ondernemersschap kan alleen slagen als er op de bedrijven een inkomen te verdienen is. Het behoud van de werkgelegenheid van de primaire sector en het toeleverende en verwerkende bedrijfsleven weegt voor ons zwaar bij de beoordeling van het kabinetsbeleid."