GCI HOLLAND PR

In beslag genomen zwanen krijgen vrijheid bij Center Parcs

Persinformatie

In beslag genomen zwanen krijgen vrijheid terug bij Center Parcs

Rotterdam, 18 mei 2004. Vandaag heeft een groep van 28 knobbelzwanen in samenwerking met LASER, agentschap van het Ministerie van Landbouw, Natuurbehoud en Voedselkwaliteit (LNV), en Stichting NOP (Nederlandse Opvang Papegaaien), haar vrijheid terug gekregen op de uitgestrekte meren van onder andere de parken De Kempervennen (Noord Brabant - Westerhoven) en Het Meerdal (Limburg - America) van Center Parcs.

De groep zwanen is in Zuid-Holland in beslag genomen door de Nederlandse overheid (de A.I.D). Als baby werden de zwanen illegaal bij hun ouders weggehaald en gekortwiekt. De helft van de zwanen overleeft een dergelijke ingreep niet. De zwanen die deze operatie wel overleefden werden terug-geplaatst in hun nesten. Tegen de tijd dat de ouders gingen trekken bleven de jonge gekortwiekte zwanen alleen achter en werden zo een gemakkelijke prooi voor particulieren die hen voor commerciële doeleinden gebruiken.

Het LNV heeft in samenwerking met Stichting NOP gezocht naar een thuis voor deze groep zwanen, waarbij ze ervan overtuigd konden zijn dat de zwanen niet weer misbruikt of verkocht zouden worden. Dit heeft geresulteerd in de opvang op de parken De Kempervennen en Het Meerdal, waar ze de rest van hun leven kunnen doorbrengen in een natuurlijke omgeving.

------------------------------------
Noot voor de redactie,