Gemeente Utrecht

ATTENTIE: Een deel van de persconferentie wordt gewijd aan de financiering van het muziekpaleis (zie apart persbericht)

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

18 mei 2004

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00 uur in de perskamer van het stadhuis. Een deel van de persconferentie wordt gewijd aan de financiering van het muziekpaleis (zie apart persbericht)


1. Herinrichting openbare ruimte winkelcentrum Lunetten Drie jaar geleden is op initiatief van de Vereniging van Eigenaren van het winkelcentrum Lunetten gestart met het maken van plannen om het winkelcentrum te revitaliseren. Zo krijgen de gevels een opknapbeurt, komt er een nieuwe luifel over het centrum en een lunchroom. In juni zullen deze werkzaamheden zijn afgerond. Een ander onderdeel van de revitalisering is de herinrichting van de openbare ruimte. Vorig jaar is hiervoor een intentieovereenkomst afgesloten met de Vereniging van Eigenaren. De gemeente heeft in overleg met een klankbordgroep een plan gemaakt voor de herinrichting van het plein in het winkelcentrum en de winkelstraten langs de kade. Het betreft onder andere het aanpassen van de kademuren, vervangen van de bestrating en het plaatsen van een nieuw kunstwerk.

Het college heeft nu ingestemd met deze opknapbeurt. Hiervoor is circa EUR 1 miljoen beschikbaar. De werkzaamheden beginnen zo snel mogelijk en zullen in het najaar van 2004 zijn afgerond.


2. Doorgaan met Vernieuwingsplan Centrumgebied Kanaleneiland De inspraak en de consultatierondes over het Vernieuwingsplan Centrumgebied Kanaleneiland geven het college van burgemeester en wethouders geen aanleiding om de inhoud van de plannen aan te passen. Hoewel bij planonderdelen kanttekeningen en bezwaren zijn gemaakt constateert het college dat bewoners op hoofdlijnen instemmen met de vernieuwingsplannen voor het centrumgebied. Wel zijn nog niet alle bewoners overtuigd van nut en noodzaak van de sloop van hun portiekflats.

Het college ziet de uitvoering van het vernieuwingsplan als een kans om de problemen in Kanaleneiland aan te pakken. Met het nieuwe plan krijgt Kanaleneiand een echt hart met een aantrekkelijk winkelcentrum, met goede woningen voor verschillende bewonersgroepen en met een op de wijk gerichte onderwijsvoorziening. Voor de gemeente en de andere betrokken partners zijn de inpraakresultaten en de aanbevelingen die de consultatieronde heeft opgeleverd een waardevolle bijdrage aan de uitwerking van de plannen. In het vervolgprocesn zal veel aandacht worden besteed aan het overleg met individuele huurders en eigenaar-bewoners. Daarover hebben de samenwerkende partijen de volgende afspraken gemaakt:


* woningcorporaties Mitros en Portaal benaderen hun huurders om met hen de plannen en de huisvestingsmogelijkheden door te spreken. In gesprekken hebben de bewoners alle gelegenheid om hun bezwaren en problemen naar voren te brengen. De corporaties hebben nadrukkelijk aangegeven dat zij het erg belangrijk vinden dat hun huurders achter de plannen staan.
* er wordt een casemanager aangesteld voor een meer individuele begeleiding van huurders die ondersteuning nodig hebben.
* in samenwerking met de bewoners starten de corporaties met het opstellen van een sociaalplan (in een sociaal plan staan afspraken over financiële vergoedingen voor huurders die moeten verhuizen, afspraken over begeleiding, over beheer van flats en woonomgeving tijdens de sloop- en nieuwbouw en over de wijze waarop met bewoners wordt gecommuniceerd)
* de woningcorporaties richten een bewonerscommissie op. In deze commissie zitten huurders die hun advies kunnen geven over de nieuwe plannen.
* er komt een informatiepunt in de wijk waar huurders en huiseigenaren terecht kunnen met hun vragen.
* bewoners, die dat willen kunnen blijven wonen in de wijk; zij kunnen verhuizen naar de nieuw te bouwen woningen maar ook naar de bestaande woningen in de wijk.
* eigenaren van de te slopen woningen kunnen, indien zij dat willen, van dezelfde dubbele urgentieregeling gebruikmaken als de huurders in het plangebied. Naast afspraken over individuele belangen van huurders en woningeigenaren, worden er met bewonersvertegenwoordigers onder meer afspraken gemaakt over de instelling van een klankbordgroep, het inrichten van een informatiepunt en over de wijze van de informatievoorziening.

Na besluitvorming in de gemeenteraad wil het college zo snel mogelijk samen met de betrokken partijen verder gaan met uitwerking van het venieuwingsplan en de resultaten hiervan nog dit jaar opnieuw aan de raad voorleggen.

Bij het Vernieuwingsplan Centrumgebied Kanaleneiland werkt de gemeente samen met de woningcorporaties Mitros en Portaal, Ceylonstate (eigenaar winkelcentrum Kanaleneiland), ROC Utrecht en projectontwikkelaar Proper Stok.


3. Gedeeltelijke onttrekking openbaar verkeer Herenweg In 2003 is de woningrenovatie in het gebied Herenweg afgrond. De opknapbeurt is voor de gemeente aanleiding geweest om te kijken naar functies van bestaande wegen en straten in Pijlsweerd en een oplossing te vinden voor bestaande verkeersknelpunten. Besloten is om van de dubbele aansluiting van de Herenweg op de Amsterdamsestraatweg een enkele aansluiting te maken. Door de herinrichting ontstaat een minder versnipperd ruimtegebruik. Het aantal parkeerplaatsen blijft gelijk: voor verdwijnende parkeerplaatsen komen nieuwe terug. De herinrichting geeft ook meer ruimte voor groen: voor zeven te kappen bomen komen er achttien terug. Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt de Herenweg nog dit najaar opnieuw ingericht.


4. Gedeeltelijke onttrekking openbaar verkeer Muntsteeg (Ledig Erf) Om nieuwbouw op het Ledig Erf mogelijk te maken, wordt voorgesteld het achterste deel van de doodlopende steeg aan het openbaar verkeer te onttrekken. In de steeg is een deel van de toekomstige bebouwing van 11 appartementen en een publieksvoorziening gepland. Aan het voorste deel van de steeg ligt een enkele woning. Dat deel blijft openbaar toegankelijk.

De enkele zienswijzen die tegen de wegonttrekking zijn ingediend, vormen voor het college van burgemeester en wethouders geen reden om het voornemen te wijzigen.

Na besluit door de raad bestaat nog de mogelijkheid om gedurende zes weken bezwaar te maken. Daarna kan tot uitvoering worden overgegaan.


5. Vestiging bankfiliaal Beethovenlaan 2
Er ligt een aanvraag voor bouwvergunning voor vestiging van een bankfiliaal van de Rabobank in een voormalige stomerij op de hoek J.S Bachstraat/ Beethovenstraat. Omdat een bovenwoning bij het bouwplan wordt betrokken, moet vrijstelling van het bestemmingsplan worden aangevraagd. Ingediende zienswijzen zijn voor het college van burgemeester en wethouders geen aanleiding geweest om medewerking aan de gevraagde vrijstelling te weigeren.


6. Aanwijzing als gemeentelijk monument: Springweg 166 Het college van burgemeester en wethouders heeft op verzoek van de eigenaar en gebruiker besloten het pand Springweg 166 aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. Het gebouw, een voormalig schooltje voor het Joodse Godsdienstonderwijs, is onderdeel van het in 1926 gebouwde complex van de synagoge aan de Springweg 162. Dit onderdeel van het complex viel tot op heden niet onder de bescherming. Bij nader onderzoek is geconstateerd dat het schoolgebouwtje echter een onlosmakelijk onderdeel is van het cultuurhistorisch belangrijke synagogecomplex. De cultuurhistorische waarde (als onderdeel van het complex van synagoge, hulpsynagoge, verenigingsgebouw, woningen en schooltje) en het voornemen van eigenaar en gebruiker tot een nieuwe functie en herstel van het gebouw, zijn aanleiding om het pand alsnog te beschermen.

De disclaimer van toepassing op e-mail van de gemeente Utrecht vindt u op: http://www.utrecht.nl/emaildisclaimer