Raad voor Werk en Inkomen


Nieuws/Persbericht

Den Haag, 11 mei 2004

Misverstand over Wet Werk en Bijstand belemmert bestrijding jeugdwerkloosheid
RWI: gemeenten mogen jongeren rechtstreeks
naar stageplaats toeleiden

Gemeenten kunnen werkloze jongeren rechtstreeks naar een stage of leerwerkplek geleiden, zonder verplichte tussenkomst van een reïntegratiebedrijf. Dit heeft de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) hen vandaag meegedeeld. Onder gemeenten bestaan hierover nu nog veel misverstanden, veroorzaakt doordat de Wet Werk en Bijstand voorschrijft dat gemeenten de activiteiten die gericht zijn op arbeidsinschakeling of sociale activering móeten laten verrichten door derden. Gemeenten hebben echter de vrijheid af te zien van de verplichte aanbesteding bij reïntegratiebedrijven. Wanneer gemeenten van deze beleidsvrijheid gebruik maken, kunnen zij werkloze jongeren zelf naar stages toeleiden, maar ook het CWI hiervoor inschakelen.

De RWI stelt dit in een Handreiking Jeugdwerkloosheid die vandaag naar alle gemeenten, de werkgevers- en werknemersorganisaties, de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) en de Regionale Platforms Arbeidsmarktbeleid is gestuurd.
In deze Handreiking gaat de RWI ook in op andere knelpunten in de lokale samenwerking bij de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Zo is op lokaal niveau vaak nog onbekend welke banen en stages er beschikbaar zijn, en welke jongeren daar eventueel voor in aanmerking zouden kunnen komen.

De RWI roept dan ook:

* de CWI-kantoren op actief vacatures voor jongeren te werven en te vervullen;

* de CWI-kantoren op bij potentiële kandidaten al na twee maanden werkloosheid contact op te nemen met de gemeente met de vraag of het volgen van een stage met behoud van uitkering voor beperkte tijd voor die kandidaat tot de mogelijkheden behoort;
* gemeenten op potentiële kandidaten voor stages en leerwerkplekken tijdig bekend te maken bij het CWI;

* gemeenten op bij het CWI ook te melden hoeveel jongeren vermoedelijk beschikbaar zijn voor stages en leerwerkplekken, zodat het CWI hierop kan anticiperen;

* werkgevers op ervoor te zorgen dat de beschikbare stages en leerwerkplekken regionaal en lokaal bekend zijn bij CWI en gemeenten.

In de Modelaanpak Jeugdwerkloosheid van de RWI (november 2003) is een scala aan mogelijkheden gepresenteerd om jongeren weer terug naar school of aan het werk te helpen. Partijen op lokaal en regionaal niveau kunnen aan de hand daarvan zelf de aanpak kiezen die bij de jongere en bij de plaatselijke situatie past. In deze Modelaanpak zijn ook initiatieven van MKB-Nederland en VNO-NCW opgenomen. Zo bieden de leden van MKB-Nederland jongeren (al dan niet voortijdig schoolverlaters) de mogelijkheid om in hun bedrijf via werkend leren (in het reguliere beroepsonderwijs) een diploma te behalen. De leden van VNO-NCW bieden werkloze jongeren de kans om tijdelijk stage te lopen en zo de kwaliteit van hun diploma op peil te houden. Dit instrument, de `JOP-stage', is vooral gericht op het in conditie houden van gekwalificeerde schoolverlaters.

In de RWI-Modelaanpak Jeugdwerkloosheid hebben werkgevers, werknemers en gemeenten de optie opgenomen dat jongeren stage kunnen lopen met behoud van uitkering, als het gaat om een tijdelijke en boventallige werkstage van 3 (maximaal 6) maanden. Voorwaarde hiervoor is scholing of uitzicht op een aanstelling en het recht om als interne kandidaat te solliciteren op vacatures.
Jongeren kunnen verder van de werkgever een onkostenvergoeding krijgen en na afloop van de stage een bonus van 450 euro. Door een komende wetswijziging van de Wet Werk en Bijstand (die met terugwerkende kracht tot 1 januari 2004 zal ingaan) krijgen gemeenten de bevoegdheid om deze bonus niet met de uitkering te verrekenen.

Klik hier voor de RWI Handreiking Jeugdwerkloosheid (PDF-bestand 72 KB)

Klik hier voor de begeleidende brief van Jan van Zijl (PDF-bestand 40 KB)

Klik hier voor de modelaanpak Jeugdwerkloosheid (PDF-bestand 78 KB)

De Raad voor Werk en Inkomen is het overleg- en adviesorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI adviseert de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over arbeidsmarktbeleid. Doel van deze adviezen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Een andere taak is het vergroten van transparantie en kwaliteit op de reïntegratiemarkt.

Voor de redactie,