VU ziekenhuis

Verplegen zonder grenzen
De verpleegkundige schakel in de zorgketen

Op dinsdag 11 mei 2004 organiseren het VU medisch centrum en TvZ (tijdschrift voor verpleegkundigen) een landelijk middagsymposium over de rol van de verpleegkundige in de ketenzorg.

Patiënten verblijven steeds korter in het ziekenhuis. Dat is mogelijk door de medisch technische ontwikkelingen, maar ook noodzakelijk vanwege de maatschappelijke roep om efficiency in de zorg en het voorkomen van wachtlijsten bij een toegenomen vraag. Ziekenhuizen concentreren zich op het intensieve en hoogcomplexe deel van diagnostiek en behandeling van patiënten. Andere zorgaanbieders zijn meer gericht op revalidatie, herstel en verzorging van patiënten.

Dit betekent dat een patiënt tijdens zijn ziekte te maken krijgt met verschillende zorginstellingen en hulpverleners. De zorg voor deze patiënt moet goed op elkaar worden afgestemd; daarom is het nodig multidisciplinaire samenwerkingsverbanden te vormen. Verpleegkundigen maken daar een belangrijk deel van uit. Het symposium van het VU medisch centrum en TvZ is bedoeld om de rol van de verpleegkundige in de zorgketen te verhelderen.