Vlaamse overheid

Vandaag heeft de Vlaamse regering, op voorstel van de Vlaamse minister van Wetenschappen en Technologische Innovatie Dirk VAN MECHELEN, haar definitieve goedkeuring gegeven aan het reglementair besluit dat een nieuw programma vastlegt voor technologiegedreven kennisoverdracht vanuit hogescholen en universiteiten naar bedrijven en maatschappelijke organisaties. De Vlaamse regering voorziet een jaarlijks budget van ongeveer 6 miljoen euro voor dit nieuwe TETRA-fonds.

Dit programma bouwt voort op de resultaten van het HOBU- Fonds dat de voorbije jaren is uitgegroeid tot een groot succes. Sinds 1997 werden elk jaar 20 tot 25 projecten goedgekeurd. De hogescholen bestudeerden er complexe problemen waarvan de oplossingen tegemoet komen aan de noden van Vlaamse bedrijven en van het eigen onderwijs. In 2000 werd het jaarlijks budget voor dit fonds opgetrokken van 4,2 miljoen euro tot bijna 6 miljoen euro (een stijging van 40%). In de periode 1997-2003 zijn 159 projecten gesteund, in zeer uiteenlopende technische domeinen. Naast de hogescholen zelf zijn 1.125 verschillende organisaties betrokken (geweest) in de gebruikerscommissies van de goedgekeurde projecten. Dit heeft geleid tot 1.954 participaties van meestal twee jaar vanwege bedrijven (2/3 KMO's), universiteiten, beroepsfederaties, andere hogescholen dan de aanvrager, VZW's, ...

De thema's van de projecten zijn zeer divers en meestal multidisciplinair. Bijvoorbeeld: de verwerking van afvalwaters uit bepaalde productieprocessen; de doorbraak van internet, e-commerce en e-governement; het gebruik en de sturing van nieuwe geavanceerde apparaten in de metaal- en houtverwerking; verbeterde inzichten in de biologische teelt en in de biologische bestrijding in de landbouw; het gebruik van nieuwe materialen in de bouwsector en in wegenwerken; het daadwerkelijk benutten van zonne-energie en warmtepompen; ...

In alle projecten was steeds een wetenschappelijke begeleiding aanwezig vanuit universitaire laboratoria en/of hightech bedrijven. De resultaten zijn niet alleen benut bij de geïnteresseerde bedrijven, maar ook binnen het hoger onderwijs. Vele nieuwe cursussen, nieuwe hogeschoolafdelingen of post-graduaat opleidingen hebben hun aanzet gevonden in de resultaten van deze projecten.

Door de goede samenwerking tussen de hogeschool- departementen en de universitaire laboratoria is wellicht ook het associatieproces tussen hogescholen en universiteiten vergemakkelijkt.

Gezien het succes van het Hobu-Fonds heeft de Vlaamse regering, op voorstel van minister Van Mechelen, besloten het Fonds een permanent karakter te geven en de mogelijkheden ervan nog uit te breiden. Het nieuwe programma wordt TETRA-Fonds genoemd, wat staat voor "TEchnologie TRAnsfer".

Op 24 oktober ll. had de Vlaamse regering al haar principiële goedkeuring gegeven aan de opzet van het nieuwe programma. De bevoegde officiële adviesorganen IWT-Vlaanderen, SERV (Sociaal-Economische Raad Vlaanderen), VRWB (Vlaamse Raad Wetenschapsbeleid) en de Raad van State hebben allen een positief advies gegeven met een beperkt aantal bijkomende suggesties.

IWT-Vlaanderen heeft reeds een eerste oproep tot projectvoorstellen gelanceerd. De reactie was hoog: 73 voorstellen werden ingediend, gedragen door 16 hogescholen, met de betrokkenheid van universitaire departementen in minstens 38 projectvoorstellen (velen met een beperkte kost), een aantal belangrijke onderzoeksinstellingen (zoals IMEC, VITO, WTCM, Centexbel, WTCB, ...) en de interesse van 742 organisaties in de gebruikerscommissies. De deelname aan de projecten kan nog stijgen. IWT-Vlaanderen zal half juli de selectie en ondersteuning van de beste voorstellen bekend maken.

Naast het permanent karakter van dit nieuwe reglementaire besluit zal de Vlaamse regering, in het bijzonder de Vlaamse minister van Wetenschappen en Technologische Innovatie, elk jaar het beschikbare budget en de praktische modaliteit van cofinanciering vastleggen voor het Tetra-Fonds, bij eenvoudig ministerieel besluit.

Kort overzicht van de nieuwe modaliteiten

Het Tetra Fonds laat toe dat hogescholen en/of universiteiten tweejarige onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten uitvoeren, eventueel in samenwerking met andere organisaties, om problemen op middellange termijn op te lossen. De resultaten moeten innovatief en nuttig zijn voor een brede groep van bedrijven (KMO's in het bijzonder). De bedrijven moeten de resultaten kunnen gebruiken in economische en/of maatschappelijke relevante producten of diensten. Bij voorkeur treedt een hogeschool op als hoofdaanvrager.

Ten bewijze van de reële interesse van bedrijven en van andere maatschappelijke organisaties vraagt de Vlaamse regering dat een beperkte doch reële cofinanciering van de Tetraprojecten plaats vindt. De cofinanciering kan in principe gaan van 7,5% tot 20%; voor de oproep 2004 is het percentage vastgelegd op 7,5%.

De Vlaamse overheid financiert het grootste deel van de Tetraprojecten (in principe 80% tot 92,5%; voor de oproep 2004: 92,5%). Het is dan ook de bedoeling dat de resultaten, net zoals in het vroegere Hobu-Fonds, doorstromen in het hoger onderwijs, via publieke seminaries, enz.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---