European Commission

IP/04/574

Brussels, 30 April 2004

Commissie sluit onderzoek naar Interbrew's praktijken ten aanzien van Belgische bierhandelaren

De Commissie heeft het onderzoek naar Interbrew's praktijken t.a.v. Belgische bierhandelaren gesloten. Interbrew heeft een aantal verbintenissen aangeboden om haar praktijken aan te passen zodat deze niet langer de mededinging beperken. Het onderzoek van de Commissie was toegespitst op Interbrew's praktijken t.a.v. bierhandelaren, inclusief een kortingenbeleid, evenals op een distributieovereenkomst met een concurrent. De huidige schikking volgt op de schikking van vorig jaar met betrekking tot de leveringsovereenkomsten tussen Interbrew en Belgische detailhandelszaken zoals cafés en restaurants (zie IP/03/545)

Interbrew heeft zich ertoe verbonden om de volgende aanpassingen uiterlijk per 31 december 2004 in te voeren. De Commissie heeft Interbrew meegedeeld dat gegeven de omstandigheden van de zaak haar aangepaste commerciële gedragingen niet kunnen worden aangemerkt als een misbruik van een vermeende machtspositie op de Belgische biermarkt.

Kortingen in de groothandel. In haar overeenkomsten met Belgische bierhandelaren biedt Interbrew gestandaardiseerde volumekortingen aan. Interbrew bepaalt de kortingen op basis van het totale volume van iedere biercategorie (bijv. pils, abdij, wit, amber, fruit) afgenomen door een bierhandelaar gedurende een referentieperiode van een jaar. Interbrew betaalt vervolgens de korting op factuur voor de volumes van iedere biercategorie afgenomen door de bierhandelaar in de loop van het kalenderjaar volgende op de referentieperiode.

Interbrew heeft zich verbonden om dit kortingensysteem volledig transparant te maken voor alle bierhandelaren. Tot nu toe kenden de bierhandelaren alleen a) de korting corresponderend met de volumeschaal waarin de door hun zelf afgenomen volumes bleken te vallen en b) de korting corresponderend met de volumeschalen net boven en net onder die schaal. In de toekomst zullen bierhandelaren alle kortingen voor alle mogelijke volumeschalen kennen. Met andere woorden, ze zullen Interbrew's hele kortingensysteem kennen.

Na discussie met de Commissie, zal Interbrew ook een ander kortingensysteem aanpassen dat geldt voor bierhandelaren die bereid zijn om verschillende categorieën Interbrew bier te verkopen in de aan hun gebonden detailhandelszaken. Ook hier zijn er verschillende kortingen per hectoliter voor iedere categorie Interbrew bier die de bierhandelaar in de aan hem gebonden detailhandelszaken verkoopt. In de toekomst zullen deze kortingen niet langer progressief zijn, d.w.z. ze zullen niet langer toenemen met het aantal aan de bierhandelaar gebonden detailhandelszaken maar bestaan uit een vast bedrag per hectoliter van een bepaalde categorie bier, ongeacht het aantal gebonden detailhandelszaken.

Partenariaat-overeenkomsten met bierhandelaren. Interbrew zal management steun blijven verlenen aan bierhandelaren waarmee het een partenariaat-overeenkomst heeft gesloten. Interbrew zal echter geen zogenaamd "right of first refusal" meer hebben. Dit is het recht om het overnamebod van een concurrent op een bierhandelaar te blokkeren en een eigen overnamebod daarvoor in de plaats te stellen. Verder zal Interbrew geen toegang meer hebben tot vertrouwelijke bedrijfsgegevens van de bierhandelaar.

Commerciële overeenkomsten met bierhandelaren. Volgens deze overeenkomsten geeft Interbrew een aantal "incentives" aan bierhandelaren (bijvoorbeeld financiële steun, gadgets) voornamelijk als vergoeding voor promotie-activiteiten. Interbrew heeft aanvaard om a) elk vereiste tot productexclusiviteit te laten vallen b) de criteria om in aanmerking te komen voor de "incentives" volledig transparant te maken en c) te verduidelijken dat dezelfde "incentives" zonder uitzondering voor iedere bierhandelaar gelden.

Distributie-overeenkomst met een concurrent. Interbrew zal haar enig overgebleven distributieovereenkomst met een concurrent (Haacht) beëindigen. Op grond van deze overeenkomst genoten bepaalde Interbrew-bieren tot nu toe van exclusieve toegang tot de aan deze brouwerij gebonden detailhandelszaken.

Achtergrond

In 1999 is de Commissie op eigen initiatief een onderzoek gestart met betrekking tot een aantal gedragingen waarbij Interbrew haar machtspositie op de Belgische biermarkt zou misbruiken. Art. 82 van het EG Verdrag verbiedt misbruik van een machtspositie. Als gevolg van Interbrew's verbintenis om de onderzochte gedragingen aan te passen, is de Commissie van mening dat deze gedragingen in de context waarin zij plaatsvinden - niet langer andere brouwers zullen verhinderen om op deze markt effectief met Interbrew te concurreren.

De Commissie is tot deze conclusie gekomen na het inwinnen en bestuderen van zowel uitgebreide informatie als opmerkingen van andere belanghebbenden in de sector, in het bijzonder bierhandelaren en concurrenten.