Ingezonden persbericht
Bits of Freedom
Persbericht
Amsterdam, 29 april 2004
Europees voorstel bewaarplicht telecomgegevens 450 miljoen Europeanen
Groot-Brittannië, Frankrijk, Ierland en Zweden hebben een voorstel gedaan aan de Raad van de Europese Unie om alle telecommunicatiegegevens van 450 miljoen burgers in de EU tussen de één en drie jaar te bewaren, ten behoeve van misdaadbestrijding.
Als de ministers van de lidstaten het voorstel aannemen, wordt van 450 miljoen burgers bewaard naar wie zij hebben gebeld en e-mail verstuurd, op welke lokatie hun gsm is geweest en welke websites zij hebben bezocht. De indieners van het voorstel willen de bewaarplicht voor deze gegevens opleggen aan telefoonbedrijven en internetproviders. Zij moeten dan de gegevens bewaren van alle gebruikers, dus niet alleen van verdachten. Aangezien er maar weinig mensen in Europa zijn zonder telefoon, gsm of internet, gaat het - na de toetreding van de nieuwe lidstaten op 1 mei - om ongeveer 450 miljoen burgers.
De zogenaamde verkeersgegevens worden toegankelijk voor politie, justitie en inlichtingendiensten. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat landen deze gegevens bij elkaar kunnen opvragen. De lidstaten bepalen zelf de bevoegdheden op basis waarvan de authoriteiten toegang krijgen tot de gegevens. In Nederland is dat geregeld in de wet vorderen gegevens telecommunicatie die in maart is aangenomen door de Eerste Kamer. Iedere officier van justitie kan op basis van deze wet verkeersgegevens opvragen.
Mensenrechten- en privacy-organisaties verzetten zich tegen een bewaarplicht verkeersgegevens voor niet-verdachten. Door gegevens op te slaan van iedereen die elektronisch communiceert, wordt een belangrijk principe losgelaten; namelijk dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Bedrijven worden gedwongen om grote hoeveelheden zeer persoonsgevoelige informatie op te slaan, ook als daar geen enkel bedrijfsdoel mee is gediend. Bedrijven worden daardoor een verlengde arm van justitie. Met deze maatregel slaat Europa een fundamenteel andere weg in bij de opsporing van de misdaad; van gerichte opsporing naar algemeen toezicht op alle burgers.
Het alternatief, namelijk gerichte opslag van gegevens van verdachten, wordt in het voorgestelde kaderbesluit afgedaan met de bewering dat het soms nodig is voor de opsporing om maanden of jarenlang later gegevens op te vragen over een verdachte. Bits of Freedom betwijfelt ten zeerste of een dergelijke onderbouwing voldoet aan de Europese privacy-normen van proportionaliteit en subsidiariteit. Het gevaar dreigt dat de samenleving volledig ten dienste wordt gesteld van opsporing, in plaats van omgekeerd.
Draft Framework Decision on the retention of data
http://register.consilium.eu.int/pdf/en/04/st08/st08958.en04.pdf
----