Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
29 april 2004

VERSOEPELING TOELATINGSBELEID KENNISMIGRANTEN

Er komt één loket, één procedure en één vergunning voor kennismigranten. De ministerraad heeft ingestemd met dit voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie.

Een kennismigrant is een migrant die naar Nederland komt om arbeid in loondienst te verrichten en een bruto-inkomen verdient vanaf 45.000 euro. Het inkomenscriterium geldt niet indien de betrokkene als promovendus in dienst treedt bij een onderwijs- of onderzoeksinstelling en voor post-doctoralen en universitair docenten onder de 30 jaar. Kennismigranten, die thans tewerkstellingsvergunningsplichtig zijn, worden buiten de Wet arbeid vreemdelingen geplaatst, zodat alleen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van de toelatingsprocedure tot Nederland en de Nederlandse arbeidsmarkt.

De vergunning aan kennismigranten wordt verleend voor de duur van vijf jaar indien de betrokkene in het bezit is of wordt gesteld van een contract voor onbepaalde tijd. In geval van een contract voor bepaalde tijd, wordt de vergunning verleend voor de duur van het contract met een maximum van vijf jaar. Bedrijven en instellingen kunnen een convenant met de IND sluiten ten behoeve van de toelating van kennismigranten. Zij komen dan in aanmerking voor de verkorte procedure voor het verkrijgen van een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). In de convenanten wordt een inspanningsverplichting van de werkgever opgenomen, te weten het zorgdragen voor een volledige aanvraag, de verplichting relevante wijzigingen te melden en een zorgplicht voor de werknemer. De overheid zal zich inspannen deze aanvragen op de kortst mogelijke termijn, doch uiterlijk binnen twee weken af te doen.

Studenten worden niet aangemerkt als kennismigrant. Zij worden in het bezit gesteld van een verblijfsvergunning voor de duur van één jaar, jaarlijks te verlengen. Onderwijsinstellingen kunnen voor de toelating van studenten gebruik blijven maken van de verkorte mvv-procedure.

RVD, 29.04.2004