Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Overheid en markt ontwikkelen samen schone, betaalbare en zekere energiehuishouding
Nummer: 540

Datum: 29-04-2004


De afgelopen twee jaren hebben bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de overheid samen gekeken hoe de Nederlandse schone, betaalbare en zekere energiehuishouding kan worden ontwikkeld. Hiervoor zijn strategische ambities voor 2020 geformuleerd, de wegen daar naar toe (transitiepaden) en experimenten benoemd. Uitgangspunt hierbij is niet alleen het verduurzamen van de Nederlandse energiehuishouding, maar ook het verbeteren van de concurrentiepositie door het stimuleren van innovaties in het Nederlandse bedrijfsleven. Dit schrijft minister Brinkhorst van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De eerste fase is nu afgerond en er zijn vijf hoofdroutes geformuleerd waarlangs het energiebeleid op lange termijn wordt uitgezet.


Hoofdroutes energietransitie

In totaal zijn er ruim 20 paden uitgewerkt voor de energietransitie. Deze weerspiegelen de gezamenlijke ambities van overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Als concretisering zijn er inmiddels ruim 70 voorstellen voor potentiële transitie-experimenten ingediend. Voordeel van deze aanpak is dat overheid en markt dezelfde doelen nastreven en hierin samen investeren. Voor de verdere beleidsvorming zijn deze transitiepaden gebundeld tot vijf hoofdroutes naar een duurzame energiehuishouding. Dat zijn:
* Efficiënt en groen gas

Op zoek naar de meest efficiënte toepassingen van aardgas ter voorbereiding op een toekomstige waterstofeconomie, en naar nieuwe, groene bronnen van gas.
* Ketenefficiency

Koploper worden in efficiënt energiegebruik door energie-, milieu- en materiaalbesparing te realiseren over de gehele keten, van grondstof tot eindgebruik.
* Groene grondstoffen

Op zoek naar manieren om plantaardig materiaal (biomassa) te gebruiken om fossiele energie en grondstoffen te vervangen.
* Alternatieve motorbrandstoffen

Op zoek naar alternatieve brandstoffen voor personen- en vrachtvervoer, als vervanging van olieproducten.
* Duurzame elektriciteit

Ontwikkeling van nieuwe, schone en betrouwbare bronnen voor elektriciteit, zoals biomassa, windenergie en andere hernieuwbare energiebronnen.


Minister Brinkhorst van Economische Zaken toont zich in zijn brief aan de Kamer enthousiast over de nieuwe aanpak. Het denken in meerdere transitiepaden tegelijk spreekt mij zeer aan. De voorbereiding op een onzekere toekomst vraagt een open benadering waarin wel de transitiepaden worden benoemd, maar niet te snel keuzes worden gemaakt. Dit zijn belangrijke lessen van de aanpak tot nu toe en het is belangrijk dat we die aanpak volhouden. Verder vindt de minister het werken aan een Europees draagvlak onontbeerlijk. Ook daar moet ruimte worden gecreëerd voor een wezenlijk nieuwe aanpak als deze. Het zal ook de Europese innovatieagenda van nieuwe impulsen voorzien. De minister wil het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie benutten om daarvoor aandacht te vragen.