Gemeente Dordrecht


---

`Commissie Máxima' en Dordrecht stimuleren deelname allochtone vrouwen

Vincent Brinkhof
De commissie Participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen (PaVEM), in de persoon van de commissieleden HKH Prinses Máxima der Nederlanden en de heer P. Rosenmöller, heeft vandaag concrete afspraken met Dordrecht gemaakt om, aanvullend op de inzet die de stad al pleegt, de deelname van allochtone vrouwen aan de (Dordtse) samenleving te bevorderen en hun maatschappelijke positie te verbeteren.

Onderwerp van gesprek waren Taalplus, Werk en Maatschappelijke dialoog. De wethouders J.W. Spigt (Cultuur, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en F.J. van den Oever (Economische Zaken en Grondbedrijf) vertegenwoordigden het gemeentebestuur.

Dordrecht heeft de commissie een beeld geschetst van de sociale positie van vrouwelijke inwoners van niet-Nederlandse afkomst en de inzet van de gemeente om deze vrouwen de Nederlandse taal bij te brengen om te bevorderen dat zij volwaardig deelnemen aan de (Dordtse) samenleving. Dit kan zijn werk of betrokkenheid bij de school van hun kinderen.

Taalplus
De commissie PaVEM wil zich inspannen om het Dordrecht mogelijk te maken om middels cofinanciering uit het Oranjefonds gedurende een aantal jaren geld beschikbaar te stellen, zodat meer structuur kan worden gegeven aan taallessen die door vrijwilligersorganisaties worden gegeven aan sociaal geïsoleerde vrouwen. Dordrecht bekijkt ook of de producten uit de taalketen (variërend van taal als opvoedingsondersteuning in de wijken tot taallessen gekoppeld aan de uitstroom naar werk) voldoende op elkaar aansluiten. Die aansluiting zorgt ervoor dat getalenteerde vrouwen daadwerkelijk de stap naar werk kunnen maken.

Werk
Samen met werkgevers wil het gemeentebestuur zich inzetten om kansrijke vrouwen (fase 1- en 2- vrouwen) aan het werk te helpen. Hiertoe zal het gemeentebestuur overleg voeren met het Centrum voor Werk en Inkomen. Ook worden de mogelijkheden voor een buddyproject onderzocht. De koppeling van deze vrouwen aan werkende vrouwen, kan het netwerk van vrouwen van verschillende culturele achtergronden op deze wijze vergroten.

Samenhang tussen inspanningen
De commissie heeft in samenwerking met het ministerie van SZW een participatie toolkit ontwikkeld waarmee een gemeente de participatie van allochtone vrouwen kan bevorderen: de Participatie Toolkit Dordrecht wil dit instrument inzetten om de regie op samenhang in projecten voor allochtone doelgroepen te versterken.

PaVEM
Op 3 juli 2003 is de commissie Participatie van Vrouwen van Etnische Minderheden (PaVEM) geïnstalleerd op aanbeveling van het kabinet. Aanleiding voor de oprichting is de vaak geïsoleerde positie van vrouwen van etnische minderheden in Nederland. Ondanks het groeiende aantal allochtone vrouwen dat op alle niveaus deelneemt aan de samenleving, is er nog steeds een grote groep die de aansluiting niet heeft kunnen maken.