Gemeente Utrecht

Voormalige Rechtbank biedt plaats aan Utrechts Archief en Hotel

Het voormalige Rechtbankgebouw aan de Hamburgerstraat 28-30 te Utrecht gaat onderdak bieden aan Het Utrechts Archief, een driesterren design hotel, kantoorruimte, maatschappelijke voorzieningen en woningen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het pand na een openbare inschrijving te gunnen aan projectontwikkelaar Vomandi B.V. te Amstelveen. In totaal kreeg de gemeente 16 biedingen binnen. Zes daarvan bleken onvoldoende aan de randvoorwaarden te voldoen, of niet boven de minimale inschrijfprijs van EUR 2.700.000 uit te komen. De overige tien best biedende inschrijvingen zijn door een selectiecommissie op een aantal criteria beoordeeld.

Vomandi B.V. heeft een goed plan ingediend en daarbij het hoogste bod gedaan. Daarmee heeft Vomandi de voorkeur gekregen boven de andere inschrijvers.

In de plannen van Vomandi B.V. is in Hamburgerstraat 28 met 1.684 m2 voldoende ruimte voor publieksfuncties van Het Utrechts Archief. Daarmee wordt het Utrechts Museumkwartier met een waardevol nieuw aanbod verrijkt. Daarnaast is er in de plannen ruimte voor een driesterren hotel met circa 40 kamers. Dat sluit aan bij de behoefte die in Utrecht is aan hoogwaardige overnachtingsmogelijkheden. Ook zal in het hoofdgebouw 1.500 m2 kantoorruimte komen en ruimte voor sociaal- maatschappelijke en culturele voorzieningen. In het pand aan de Hamburgerstraat 30 zullen de woningen worden gemaakt. Het plein krijgt een opknapbeurt en zal met een nieuwe bestrating, nieuwe groenvoorziening en elegante zitobject een aangenaam rustpunt worden in de historische binnenstad van Utrecht. Het plein zal worden gehuurd door Het Utrechts Archief en zal daardoor overdag toegankelijk voor het publiek blijven.

Criteria
Tot het uitgeven aan een marktpartij en de biedingsprocedure is besloten omdat eerder bleek dat de gemeente zelf geen middelen had om Het Utrechts Archief in zijn geheel naar de Hamburgerstraat te verhuizen. De tien inschrijvingen, die aan de randvoorwaarden hebben voldaan, zijn door een ambtelijke selectiecommissie beoordeeld aan de hand van een aantal criteria. Die beoordeling vond plaats na een mondelinge toelichting van de bieders. De selectiecriteria waren de hoogte van het bod, de meerwaarde voor het Museumkwartier, de zorg voor het monument, haalbaarheid van het plan, bekwaamheid van de bieder en de verhouding tussen bestemming en prijs. Uit de beoordeling van de selectiecommissie kwam de gekozen projectontwikkelaar als beste naar voren. Een aantal plannen lag kwalitatief zeer dicht bij elkaar. Tegen die achtergrond heeft het college gekozen voor de meest biedende partij.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, telefoon (030) 286 10 14 of (06) 250 327 39.

Utrecht, 29 april 2004