Nivel


Koninklijke onderscheiding voor NIVEL directeur Jozien Bensing

29 april 2004

Op 29 april 2004 heeft NIVEL directeur prof dr Jozien Bensing de versierselen ontvangen die behoren bij de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving deze koninklijke onderscheiding voor haar wetenschappelijk werk en haar activiteiten op het grensvlak van wetenschap en samenleving.
Jozien Bensing is sinds 1993 hoogleraar in de klinische- en gezondheidspsychologie verbonden aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Utrecht en was van 1996 tot 1998 de eerste vrouwelijke decaan van de universiteit. Daarnaast is zij onder andere lid van de Gezondheidsraad, de Adviesraad Wetenschap en Technologiebeleid (AWT), de Sociaal-Wetenschappelijke Raad van de KNAW (lid dagelijks bestuur) en van diverse commissies van ZON/MW (o.a. voorzitter van de programmacommissie Geestkracht). Ook is zij voorzitter van de onderzoeksschool Care, lid van de Raad van Toezicht van het Nationaal Regieorgaan Genomics en van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, en mede-oprichter en eerste president van EACH (de European Association for Communication in Healthcare). In oktober 2003 ontving Jozien Bensing de jaarlijks uitgereikte internationale George Engel Award voor uitmuntend onderzoek naar de communicatie tussen arts en patiënt. Ze was de eerste niet-Amerikaan die deze George Engel Award kreeg.
Bensing heeft meer dan 140 publicaties op haar naam staan en gaf vele lezingen en presentaties op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg. Mede door haar toedoen is de gezondheidspsychologie in Nederland de afgelopen 10 jaar steeds meer in de belangstelling komen staan.
In al haar functies spant zij zich energiek en constructief in om de kloof tussen wetenschap, praktijk en beleid te helpen overbruggen.

Communicatie onderzoek
Het wetenschappelijke en maatschappelijke werk van Jozien Bensing komen voort uit dezelfde bron: een onstuitbare nieuwsgierigheid naar de manier waarop mensen met elkaar omgaan, en de gedrevenheid om die omgang te verbeteren waar dat nodig is.
Het onderzoek van Jozien Bensing wordt gekenmerkt door een directe toegankelijkheid en toepasbaarheid van haar resultaten. Haar onderzoek naar de communicatie tussen hulpverleners en patiënten/cliënten is zowel maatschappelijk als praktisch van groot belang. Communicatie is een vitaal onderdeel van de gezondheidszorg, en niet alleen belangrijk voor het emotionele welzijn van de patiënt, maar ook voor diens genezing. Ook Jozien Bensings onderzoekswerk omgaan met chronische ziekten heeft direct voordeel voor patiënten en hulpverleners. Ook in haar bestuurlijk activiteiten - aansturen, managen en scheppen van randvoorwaarden voor het wetenschapsbedrijf - benadrukt Jozien Bensing het belang van de maatschappelijke inbedding van wetenschappelijk onderzoek. Dat moet niet vanuit een ivoren toren worden geleid, maar direct betrekking hebben op maatschappelijke vraagstukken en daardoor nuttig en toepasbaar zijn in de praktijk. Jozien Bensing verrichtte pionierswerk in het meetbaar en zichtbaar maken van het maatschappelijke nut van wetenschappelijk onderzoek. Mede onder haar leiding is een begin gemaakt met het ontwerpen van alternatieven voor het louter meten van wetenschappelijke citaten en impact scores en het meetbaar maken van de maatschappelijke waarde van het onderzoek.

Onderzoek als topsport
Daarnaast zet Jozien Bensing zich in voor het optimaal verlopen van het onderzoeksproces zelf en de bedrijfsmatige organisatie daarvan, zodat mensen goed én met plezier hun werk kunnen doen. Hiertoe richt zij haar energie onder andere op het versterken van de positie van vrouwelijke wetenschappers. Wetenschap bedrijven is topsport, aldus Jozien Bensing, Maar het is wel een teamsport, geen individuele sport. Als universiteiten en onderzoeksinstituten hun bedrijfsvoering daar meer op inrichten, als ze de groepsvorming bevorderen en minder de nadruk leggen op individuele competitie en individueel scoren, dan voorkomt dat het afhaken van goede vrouwelijke onderzoekers.

Beknopt curriculum vitae mevrouw prof.dr. J.M. Bensing Mevrouw prof.dr. Jozien Bensing (1950) is als psycholoog altijd werkzaam geweest in de gezondheidszorg. Na haar studie klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht is zij als wetenschappelijk onderzoeker gaan werken bij het toenmalige Nederlands Huisartsen Instituut (NHI). Zij promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op een proefschrift over arts-patiënt communicatie. In 1985 werd zij directeur van het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Sinds 1993 combineert zij deze functie met een part-time hoogleraarschap aan de universiteit Utrecht (leeropdracht: gezondheidspsychologie). Daarnaast bekleedt zij diverse advies- en bestuursfuncties op het grensvlak van wetenschap, beleid en gezondheidszorg.
Jozien Bensing is getrouwd en combineert haar professionele werk met de zorg voor twee kinderen.

Download het uitgebreide Engelstalige CV (inclusief publicatielijst) van Jozien Bensing

Laatste update door: Thea Visser, op 29 april 2004

Palliatieve zorg
Dossier palliatieve zorg

Tweede Nationale Studie

Tweede Nationale studie

Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg Databank Zorgvernieuwing European Association for Communication in Health Care European Influenza Surveillance Scheme Panel verpleegkundigen en verzorgenden Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg Nationaal Kompas Volksgezondheid European Association of Public Health

NIVEL, Postbus 1568, 3500BN Utrecht, Tel. 030 2729700, Fax. 030 2729 729, email: nivel@nivel.nl