Gemeente Langedijk


NEGEN KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN IN LANGEDIJK 29 april 2004

Zeven dames en twee heren zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Opmerkelijk is dat voor het eerst zowel man als vrouw van een echtpaar zijn gedecoreerd. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst, waaraan rond de 250 personen deelnamen. De families van de gedecoreerden en ook mensen die al eerder een koninklijke onderscheiding ontvingen waren allen uitgenodigd. Het is sinds twee jaar traditie dat gemeente Langedijk een feestelijke bijeenkomst voor alle gedecoreerden organiseert.

Mevrouw M. Jonker-de Vries (58) te Noord-Scharwoude is gedecoreerd omdat zij naast haar werk als huisvrouw sinds 1980 bestuurlijke en organisatorische activiteiten ontplooit in het onderwijs, op kerkelijk terrein en in hulpverlening aan Polen en Hongarije. Van 1980 tot 1987 was Maartje Jonker lid van de oudercommissie van de toenmalige Wijngaardschool. Van 1985 tot heden is zij vrijwilliger in het kader van hulpverleningsacties voor Polen, in het bijzonder de inzameling van kleding, organisatie en begeleiding van hulptransporten. Sinds 1990 is zij tevens lid van de Hongarije Commissie van de Samen op Weg gemeente Langedijk-Noord, die hulpverlening organiseert en contacten onderhoudt met Tiszazentimre in Hongarije. Ook hier is zij actief bij inzamelings- en wervingsacties en vormt zij de drijvende kracht achter de jaarlijkse uitwisseling van jongeren. Van 1991 tot 2000 was mevrouw Jonker tevens diaken en lid van de kerkenraad van de Samen op Weg gemeente Langedijk-Noord.

De vele maatschappelijke activiteiten van mevrouw V.M. Langendijk Kok (68) te Noord-Scharwoude zijn in Langedijk al langer bekend. In 2001 werd mevrouw Langendijk gekozen tot vrijwilliger van het jaar. Voor Stichting Welzijn Ouderen is Vronie Langendijk sinds 1984 actief. Tot 1996 was zij daar lid/waarnemer van het algemeen bestuur namens de stichting voor Gezinsverzorging Westfriesland West en tot heden is zij vrijwilliger voor de 55+ bus, coördineert zij de bezetting van het kantoor en houdt zij wekelijks telefonisch spreekuur. Vanaf 1998 verzorgt zij ook de inroostering van de chauffeurs van de 55+ bus en leidt zij tevens de volksdansgroep voor ouderen. Daarnaast is mevrouw Langendijk sinds 1980 de drijvende kracht achter volksdansgroep Opperdan, coördineert zij de jaarlijkse collecte voor de ANGO (Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie) in Zuid-Scharwoude en is zij collectant voor diverse andere charitatieve instellingen. Bovendien begeleidt zij de kinderdansgroep en
klederdrachtdemonstraties in museum Broeker Veiling. En is zij sinds een jaar actief lid van bewonersgroep seniorencomplex De Tulp.

De heer P.G. Kramer (70) en mevrouw M.M.C. Kramer-van den Berg (66) te Zuid-Scharwoude zijn donderdagmorgen beiden gedecoreerd. Dit omdat zij beide op hun eigen wijze zich geruime tijd inspannen voor de samenleving.

De heer Piet Kramer was werkzaam als directeur van een assurantiekantoor. Daarnaast was hij in de periode 1965-2003 organist in de kerk van Noord-Scharwoude en Tuitjenhorn. Begin jaren 70 was Kramer mede-initiatiefnemer in de strijd om het behoud van het duizend eilandengebied (Oosterdel). Van 1975 tot 1982 was hij bestuurslid en voorzitter van de Mariaschool, Duizend Eilandenschool en de Sint-Maartenschool. In de periode 1985-1994 was hij bestuurslid van bejaardenhuis De Oostkant en vervolgens voorzitter (tot 1999) van De Koepel (Buitenzorg en de Oostkant). Vanaf 1999 tot heden is hij vrijwilliger (pianist) bij de weeksluitingen in verzorgingshuis BuitenZorg en bestuurslid van de stichting Vrienden van BuitenZorg.

Mevrouw Ria Kramer-van den Berg heeft ook vele bestuursactiviteiten ontplooid. Van 1965 tot 1998 was zij bestuurslid van Kruiswerk Wit-Geel, van 1966 tot 1986 tevens bestuurslid van het Oranjecomité Zuid-Scharwoude (vooral jeugdactiviteiten). Ook zij was mede-initiatiefnemer in de strijd om het behoud van het eilandengebied Oosterdel. Van 1979 tot 1991 was mevrouw M. Kramer bestuurslid en voorzitter van het Boerhoop museum. Vanaf 1994 tot heden is zij secretaris en campagnetrekker van het CDA in Langedijk. Vanaf 1998 tot heden is zij vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Langedijk. Van 1999 tot heden is zij vrijwilliger bij de weeksluitingen in verzorgingshuis Buitenzorg en verricht zij werkzaamheden voor buurtbewoners die dat tijdelijk nodig hebben.

Mevrouw L. Nijdam-Koffeman (68) te Sint Pancras is vanaf 1972 tot op heden coördinator van de 22 vrijwilligers die werken voor Welfare van het Rode Kruis. Tot 2002 was zij tevens lid van het algemeen bestuur en coördinator voor de aangepaste vakanties van het Rode Kruis. Van 1988 tot heden is Lena Nijdam verzorger en distributeur van band- en video-opnamen van de kerkdiensten ten behoeve van zieke geloofsgenoten en verzorgingshuis Molenhoeve. Van 1991 tot 2002 (met een korte onderbreking in 1997) was zij diaken, waaronder drie jaar voorzitter van de diaconie. Ook was zij actief voor het bejaardenkerstfeest. In de periode 1969-1975 was mevrouw Nijdam lid van het schoolbestuur van PC basisschool Het Baken in Sint Pancras.

Mevrouw A.P. Mosch-Strooper (68) uit Oudkarspel is ook al jaren actief voor het Rode Kruis. Sinds 1973 was en is zij ondermeer bezoeker van ouderen, zieken en gehandicapten, coördinator van het vrijwilligerswerk, beheerder van materialen, bestuurslid en vertegenwoordiger van Stichting Welzijn Ouderen. Ook is Afra Mosch al jaren de organisator van een jaarlijkse bustocht voor deelnemers en vrijwilligers van het Rode Kruis. Daarnaast organiseert zij al vele malen de bazaars en verkopingen.

Mevrouw M.A.C. Bruin (59) zette zich naast haar bestaan als huisvrouw in voor RK gymnastiekvereniging DVV, het RK gemengd zangkoor St. Caecilia, de Nederlandse Katholieke Gymnastiekbond (1974-1989 vrijwilliger district West 1 en secretaris jeugdcompetitie) en parochie St. Jan de Doper (vrijwilliger tijdens 75 jarig jubileum van het kerkgebouw). Voor DVV was Riet Bruin in de periode 1960-1985 organisator van wedstrijden, jurylid en ook van 1998-1995 mede organisator van de tweedaagse Fancy Fair. Van 1972 tot heden is zij bestuurslid en penningmeester van zangvereniging St. Caecilia en verzorgt zij administratieve werkzaamheden alsmede de uitgave van het verenigingsblad De Noodkreet.

De heer A.Bouwens (59) is in Langedijk een opvallende verschijning. Hij werkte in het verleden ondermeer als melkboer en als vertegenwoordiger, voordat hij in 1994 zijn eigen café De Toekomst in Noord-Scharwoude begon. Dit café in nostalgische sfeer is gevuld met Westfriese folkloristische objecten, die de heer Aris Bouwens zelf heeft verzameld. Voorts heeft hij met zijn collectie enkele winkeltjes als mini-musea ingericht. Daarnaast was hij bestuurslid van de Wielerronde Langedijk (1972-1980), bestuurslid van het actiecomité tot behoud van het Oosterdel (1974-1979), jeugdleider en lid van jeugdcommissie voetbalvereniging DTS (1974-1980), bestuurslid museum Broeker Veiling (1975-1981) en bestuurslid en vice-voorzitter van de Westfriese schrijversgroep Langedijk (1984-2004), waarvan hij tevens lid is. In 1980 was hij ideemaker, marktmeester en organisator van de feesten rond Negen eeuwen Langedijk. Ook was hij van 1986 tot 1991 bestuurslid van Schaakmat en de lokale omroep Langedijk (maker van Westfries programma De Skeerwinkel) en van 1999 tot heden is hij lid van de klankbordgroep van Rabobank Langedijk.

Mevrouw E.A. Jelsma-Hartkoorn (46) te Broek op Langedijk is de jongste gedecoreerde. Vanaf 1989 maakt zij zich op uiteenlopende terreinen verdienstelijk voor de samenleving. Van 1989 tot 1991 was zij bestuurslid en voorzitter van de peuterspeelzaal Dribbel in haar voormalige woonplaats Maarssen. Van 1991 tot 2002 was Elsbeth Jelsma vrijwilliger van het documentatiecentrum op basisschool De Phoenix te Broek op Langedijk en verrichtte zij daar hand- en spandiensten. Van 1992 tot 1995 was mevrouw Jelsma voorzitter van het ouderbestuur van peuterspeelzaal Olleke Bolleke. Van 1996 tot heden is zij voorzitter van de stichting Peuterspeelzalen Langedijk. Van 1998 tot 2001 was zij vrijwilligster in de bibliotheek van het college Trinitas te Heerhugowaard (tegenwoordig is zij mediathecaris in loondienst). Voorts maakte mevrouw Jelsma zich verdienstelijk voor de serviceorganisatie Ladies Cirkle 06 te Alkmaar. Zij was hier in de periode 1993 tot 2002 secretaris, voorzitter en wederom secretaris.