Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 42: REGIONAAL ARBEIDSMARKTBELEID (29-04-2004)

WERV gemeenten willen betere afstemming arbeidsmarktbeleid

De vier WERV gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal willen andere vormen van samenwerking aangaan om de arbeidsmarkt in de Valleiregio te verbeteren. De gemeenten zijn voorstander van een nieuwe structuur voor regionale afstemming. Daarin is een duidelijker regietaak weggelegd voor de afzonderlijke gemeenten. Waar nu vooral afstemming is in Valleiverband, stellen de WERV-gemeenten voor meer in te zetten op afstemming op lokaal niveau, en dit vervolgens regionaal af te stemmen.

Nieuwe structuur
De voorgestelde nieuwe overlegstructuur omvat een 'kerngroep' met daarin portefeuillehouders Onderwijs, Economische Zaken en Sociale Zaken en beleidsmedewerkers van de Valleigemeenten, maar ook adviseurs en marktpartijen. Het is de bedoeling dat deze kern periodiek overlegt over de richting van het arbeidsmarktbeleid in de Valleiregio. De nadruk ligt daarbij wel op afstemming in de directe regio (in dit geval WERV-verband) en lokale aangelegenheden.
Daarnaast willen de WERV-gemeenten rond concrete projecten en onderwerpen op het gebied van arbeidsmarktbeleid ook in andere samenstellingen overleggen. Zo wordt bijvoorbeeld een betere koppeling aan economische ontwikkelingen nagestreefd. Dit kan worden gerealiseerd door contact te leggen met het Economisch Platform Vallei (EPV).
Door beter aan te sluiten bij de behoefte op lokaal niveau en daar het overleg te organiseren, inclusief de contacten met het lokale bedrijfsleven, moeten de lijnen kort blijven. Op die manier, zo is de verwachting van de WERV-gemeenten, valt er meer zichtbaar resultaat te boeken.

Regionale afstemming
Gemeenten in de Vallei hebben belang bij een goed werkende arbeidsmarkt. Zij vinden dat een verbeterde regionale afstemming noodzakelijk is. Momenteel krijgt deze afstemming vorm in een Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid waarin de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen vertegenwoordigd zijn. Dit platform voldoet echter niet aan de verwachting van de WERV gemeenten. Zij vinden bijvoorbeeld dat de ingezette middelen te weinig rendement opleveren als het gaat om het ontstaan van werkgelegenheid of de uitstroom van werkzoekenden. Ook vinden de WERV gemeenten dat de voorgestelde en uitgevoerde projecten te weinig aansluiten bij de behoeften van gemeenten.