LEI

persbericht / nr. 1771

27-april-2004

Actieplan Nitraatprojecten had beperkte invloed op kennis en gedrag van ondernemers

De kennis van mineralenmanagement bij agrariërs is door het actieplan Nitraatprojecten bevorderd. Het plan heeft geleid tot een grotere bewustwording en acceptatie van de Minas-normen, en het heeft ondernemers geholpen om hun eigen mineralenmanagement te verbeteren. Toch bleef de invloed van het actieplan op het realiseren van de Minas-normen beperkt. Andere factoren zoals ondernemerschap, bedrijfskenmerken en de invloed van de omgeving spelen ook hun rol. Bovendien is lang niet iedereen binnen de brede doelgroep van agrariërs bereikt. Om de kennisoverdracht effectiever te maken, zou ze meer moeten worden gericht op individuele ondernemers, hun vragen en mogelijkheden. Dat concluderen onderzoekers van het LEI (onderdeel van Wageningen UR) en de Erasmus Universiteit. In opdracht van de stuurgroep Nitraatprojecten van de Ministeries van LNV en VROM bekeken zij in hoeverre het actieplan bijdroeg aan de beoogde kennisoverdracht aan ondernemers.

Het Actieplan Nitraatprojecten had als doel om kennis van mineralenmanagement te ontwikkelen en te verspreiden naar de brede praktijk, dat wil zeggen naar alle ondernemers die te maken hebben met het mestbeleid. Het plan moest daarmee bijdragen aan het behalen van de Minas-verliesnormen en de uitvoering van de Meststoffenwet. Ongeveer de helft van de agrariërs heeft kennis genomen van één of meer projecten uit het actieplan. Dat is minder dan beoogd, maar tegen de achtergrond van de onduidelijkheden in het beleid mag het toch als een positief resultaat worden beschouwd.
De op de brede praktijk gerichte aanpak was waarschijnlijk niet de meest effectieve vorm van kennisoverdracht. Als er door de overheid opnieuw in kennisverspreiding voor het halen van milieunormen wordt geïnvesteerd, zou zo'n actie zich meer moeten richten op het helder formuleren van het beleid en het motiveren van de individuele ondernemer om de aangegeven doelen te bereiken. De ondernemer moet worden geholpen om bij zijn eigen problemen de juiste vragen te stellen en op zoek te gaan naar de daarbij passende informatie. Zijn vragen en de ontwikkeling van zijn persoonlijke vaardigheden om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen, verdienen een grotere rol in het kennisbeleid rond mineralenmanagement, aldus de onderzoekers.

---

Kennis en gedrag; Een studie binnen het kader van de Eindevaluatie Actieplan Nitraatpro-jecten. Het rapport bestellen 'rapport 7.04.03'.