Vlaamse overheid

Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Adelheid Byttebier, betreurt de foutieve indruk die vandaag werd gecreëerd als zouden 654 personen met een handicap vanaf 1 januari van volgend jaar geen beroep meer kunnen doen op het Persoonlijk AssistentieBudget (PAB).

Op dit ogenblik gebruiken al 900 personen met een handicap het Persoonlijk AssistentieBudget. Met dit vernieuwend concept kan de persoon met een handicap zelf zijn/haar zorg organiseren of inkopen bij een instelling, een opvoeder en dus ook bij naaste
familieleden. De overheid kent hiervoor per persoon met een handicap een budget tot max. 34.000 Euro toe. Voor alle duidelijkheid: van de 900 PAB's zijn er 68 die een beroep doen op hun partner. De RSZ drijft hier, volledig onterecht, een juridisch onduidelijkheid op de spits rond de arbeidssituatie die ontstaat tussen een werkgever (de persoon met een handicap) en een werknemer (de partner).

In een eerdere reactie op een parlementaire vraag rond de problematiek of een echtgeno(o)t(e) een gehandicapte nog professioneel mag bijstaan, gaf toenmalig federale minister van tewerkstelling volgend antwoord: "Ook een echtgeno(o)t(e) kan bijgevolg als werknemer een beroepsactiviteit uitoefenen onder het gezag van zijn of haar echtgeno(o)t(e), bijvoorbeeld in het kader van een persoonlijk assistentiebudget, op voorwaarde dat er werkelijk sprake is van een dergelijke gezagsrelatie."

Minister Byttebier betreurt ten zeerste dat men op deze manier onrust zaait bij personen met een handicap die over de toepassing van het Persoonlijk AssistentieBudget zeer tevreden zijn.
info : Harry Vanbuel, woordvoerder van
minister Byttebier - gsm 0475/894925
e-mail: harry.vanbuel@vlaanderen.be

---