European Commission

IP/04/548

Brussels, 27 April 2004

Veertien proefprojecten om de kenniseconomie in de Europese regio's een impuls te geven

De Europese Commissie heeft veertien proefprojecten uitgekozen om de regionale dimensie van de kenniseconomie te stimuleren. Deze projecten krijgen steun voor een totaalbedrag van 2,5 miljoen. Ze zijn geselecteerd naar aanleiding van een uitnodiging tot het indienen van voorstellen die op 1 augustus 2003 is verschenen. Het initiatief "Kennisregio's" (KnowREG) is gestart op verzoek van het Europees Parlement om lokale spelers te stimuleren regionale modellen voor kennisontwikkeling te ontwerpen. Deze moeten de betrokkenheid van universiteiten bij de lokale economie bevorderen, bijdragen aan de ontwikkeling van routekaarten voor technologische ontwikkeling, of in voorlichtingsactiviteiten uitmonden. De projecten zullen de regionale onderzoek- en innovatiestrategieën, de regionale publiek-private partnerschappen, de relaties tussen onderzoekers, bedrijven en financiële instellingen, en de netwerking van technologische innovatoren uit de diverse regio's in Europa een steun in de rug geven.

"De proefactie Kennisregio's biedt mij de gelegenheid de nadruk te leggen op het belang van de regio's voor de gezamenlijke Europese inspanning om de achterstand op onze concurrenten wat betreft het investeren in onderzoek en het benutten van kennis in te lopen", aldus Philippe Busquin, Europees commissaris voor onderzoek. "Het is essentieel dat ook de basis wordt betrokken bij de verbetering van de kenniseconomie in Europa om te helpen de doelstelling van Lissabon te bereiken, namelijk om van Europa in 2010 de meest dynamische, op kennis gebaseerde economie te hebben gemaakt. Voor de regio's is daarbij een belangrijke taak weggelegd."

KnowREG is een actie die losstaat van het Kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling en van de Structuurfondsen van de Europese Commissie.

De centrale rol van de Europese regio's bij de ontwikkeling van de Europese Onderzoekruimte

Zelfs in het internettijdperk is geografische nabijheid nog steeds een belangrijke factor voor intellectuele, commerciële en financiële uitwisseling, die van grote invloed is op innovatieprocessen. Regionale gebieden ontpoppen zich als dynamische spelers door de basis te leggen voor productiegroepen op het gebied van O&O en innovatie. Zulke gebieden worden "clusters" genoemd en worden inmiddels gerekend tot de belangrijkste motoren voor regionale ontwikkeling. Zij vormen daarom een van de pijlers van de Europese Onderzoekruimte en dragen ertoe bij dat Europa zich vóór 2010 kan ontwikkelen tot de meest concurrerende kenniseconomie van de wereld. Dit is de doelstelling die in maart 2000 op de Europese Raad van Lissabon werd afgesproken en die werd aangevuld met het besluit van de Europese Raad van Barcelona om de O&O-investeringen tegen die tijd tot 3% van het Europese BBP te hebben opgetrokken.

Fig. 1: Innovatieve achterstand leidt tot regionale inkomensverschillen. Bron: Europees innovatiescorebord 2003

De geselecteerde projecten hebben betrekking op: de ontwikkeling van regionale onderzoek- en innovatiestrategieën; de ontwikkeling van operationele modellen voor publiek-private partnerschapssstructuren;
het bijeenbrengen van de verschillende spelers die betrokken zijn bij het innovatieproces, zoals onderzoekers, innoverende bedrijven en financiers;
het vormen van netwerken met spelers uit andere regio's die over complementaire technologische faciliteiten beschikken en het bevorderen van een gunstig klimaat voor onderzoek en innovatie; de ontwikkeling van regionale modellen voor kennisbeheer.

De geselecteerde projecten zijn geografisch goed gespreid en de meeste lidstaten zijn vertegenwoordigd. Bij de voorstellen moesten tenminste drie partners uit verschillende lidstaten zijn betrokken. De kandidaat-lidstaten konden in dit stadium nog niet deelnemen. Er zijn in totaal 53 voorstellen ontvangen, waarbij in totaal een bedrag van 13 miljoen is aangevraagd.

Nadere informatie is te vinden op de volgende webpagina's:

http://www.cordis.lu/era/regions.htm

http://www.cordis.lu/era/knowreg.htm

Bijlage:

In de uitnodiging heeft de Commissie onderscheid gemaakt tussen vier specifieke gebieden:
Technologieaudits en regionale prognoses (TARF): Deze zijn gericht op de analyse van de regionale economische en technologische structuur en toekomstige ontwikkelingsscenario's voor de kenniseconomie.
Door universiteiten gestuurde acties voor regionale ontwikkeling (UDARD): Hierbij moet worden aangetoond hoe universiteiten een belangrijke rol kunnen spelen door deskundigheid en advies te verstrekken aan lokale bedrijven en overheidsinstellingen, en dient de productie en acceptatie van technologie te worden bevorderd door regio-overschrijdend spin-off bedrijven en starterscentra op te richten.
Mentorinitiatieven: Deze zijn gericht op netwerken tussen technologisch geavanceerde regio's en minder geavanceerde regio's (regio's van doelstelling 1^(1)
) en op het uitwisselen van kennis en ervaring voor op technologie gebaseerde regionale ontwikkeling.
Ondersteunende activiteiten: Het gaat om workshops of conferenties waarmee meer bekendheid wordt gegeven aan het belang van kennis als motor voor lokale en regionale ontwikkeling.

Lijst van geselecteerde projecten:

Technologieaudits en regionale prognoses:
META Foresight, integrating Foresight, R&D, Benchmarking, Market Watch and Technological Skills (Coördinator: Commissie Onderzoek van de Aristoteles-universiteit van Thessaloniki (GR), Deelnemers: Stichting voor de ontwikkeling van Wetenschap & Technologie in Extremadura (E), Universiteit van Wales (UK), Informacion y Desarollo INFYDE (E), Institut Jules Destrée (BE)). Building Regional Integration KnowleDGE Strategies- BRIDGES. Coördinator: Centro de Innovacion y Transferencia (E). Deelnemers: Inovamais s.a. (P), IMG Innovations-Management (DE), ARIST-CRCI Bourgogne (FR)
Insular Regions Knowledge TRACKer (IN.TRACK) Coördinator: Instituto Tecnologico de Canarias s.a (E) Deelnemers: Forth Step-C (GR), Consorzia Catania Ricerche (IT), CEIM (P) MARED Flow: Coördinator: The Alliance of Maritime Interests in Europe (BE) Participants: Autoridad Portuaria de Gijon (E), City of Pori (FIN), Institute of Shipping Economics (DE), Administratie Waterwegen en Zeewezen (BE)
ReKnoMa - Regional Knowledge Management. Coördinator: Regione Toscana (IT) Participants: Vejle AMT (DK), Vastra Gotaland Regionen (SE), Pont-Tech scarl (IT), Siderfor srl (IT)

Door universiteiten gestuurde acties voor regionale ontwikkeling Conversion of Traditionally Structured Maritime Regions into European Knowledge Regions for Applied Biotechnology (BluBioNet). Coördinator: BIS - Bremerhavener Gesellschaft (DE) Deelnemers: Centro de Innovacion y Transferencia (E), Targeting Innovation Ltd (UK), Toulon Var Technologies (F)
Pilot Action to develop a Baltic Sea oriented Knowledge Region commencing with the incorporation of Helsinki, the Oresund Region, and Hamburg (Baltic Sea-KR). Coördinator: Universiteit van Lund (SE) Deelnemers: Universiteit van Kopenhagen (DK), TUTECH (DE), Culminatum (FI)
SPIDER Project Increasing regional competitiveness through futures research methods. Coördinator: Finland Futures Research Centre (FI) Deelnemers: Institut Jules Destrée (BE), Z_punkt gmbh (DE) COHERA - A cohesive ERA: Universities as knowledge Drivers in LFRs. Coördinator: Robert Huggins Associates (UK). Deelnemers: Universiteit van Wales (UK), Harokopio-universiteit van Athene (GR), Universiteit van Aveiro (P)

Mentorinitiatieven
Mentoring European Knowledge of the Chemical Regions. Coördinator: ISW
- Gesellschaft für Wissenschaftliche Beratung (DE) Deelnemers: IDEPA (E), Cestec (IT)
SMERNA: Strategic Mentoring Initiative for the Region of North Aegean. Coördinator: Egeïsche Universiteit (GR), Deelnemers: Universiteit van Lund (SE), Nationale Universiteit van Ierland - Cork (IE), Chios Mastiha Growers Association Demand Knowledge. Coördinator: East of England Chambers of Commerce (UK) Deelnemers: Bildungszentrum in Greiswald (DE), Karlof Consulting KB (SE), Marketing Interactive UK Ltd (UK)

Ondersteuningsactiviteiten
European Regions Research and Innovation Network in Brussels (ERRIN). Coördinator: West Midlands in Europe (BE/UK) Deelnemers: EU-Bureau in Helsinki (FI), Regione Piemonte (IT), Freie Hansestadt Bremen (DE), Unioncamere Lombardia (IT)
Network, Knowledge Sharing and Cluster Development (NEKS). Coördinator: ASTER - Scienza Tecnologia Impresa (IT) Deelnemers: ALMAWEB (IT), ESC Toulouse (F), Universiteit van Durham (UK) (1)
Zoals gedefinieerd in de huidige programmeringsperiode van de Structuurfondsen (2002-2006), Verordening (EG) nr. 1260/1999 van de Raad van 21 juni 1999 houdende algemene bepalingen inzake de Structuurfondsen, PB L 161 van 26.6.1999, blz. 1. Zie ook HYPERLINK
"http://europa.eu.int/comm/regional_policy/objective1/regions_en.h tm"
http://europa.eu.int/comm/regional_policy/objective1/regions_en.ht m