Date : Wednesday, April 28, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA
FAVV: Uitbreiding EU: een call-center van het Voedselagentschap voor de bedrijven
Vanaf 1 mei telt de Europese Unie er 10 lidstaten bij hetgeen het totaal op 25 brengt. Eén van de heetste hangijzers in heel het voorbereidingsproces was het aspect van de voedselveiligheid. Op dit vlak waren een reeks punten van belang voor de risicobeoordeling:
· Omzetting in eigen wetgeving door de kandidaat lidstaten van de bestaande Europese wetgeving, het acquis communautaire .
· Modernisering van de inrichtingen actief in de voedselketen.
· Sanitaire situatie zowel bij dieren als planten: deze wordt op wereldniveau geregeld maar toch kan het voorkomen van een aantal ziekten in de nieuwe lidstaten voor problemen zorgen.
· Praktische aspecten in verband met het controleapparaat van de verschillende overheden dienden opgelost te worden.
· De invoer in de nieuwe lidstaten vanuit derde landen moet via nieuw uit te bouwen grensinspectieposten (GIP's) gebeuren Vergeten wij hierbij niet dat langs deze weg ingevoerde producten zich vervolgens op de eengemaakte Europese markt bevinden.
De EU voorzag een reeks risicobeheersmaatregelen zoals vrijwaringsmaatregelen voor de interne markt bij de niet omzetting van het acquis communautaire en terugzending van producten uit bedrijven onder overgangsmaatregelen.
Uitgaande van de stelling dat de toetreding absoluut niet mag leiden tot een lagere bescherming van de veiligheid van de voedselketen onderwierp het Voedselagentschap al deze aspecten aan een risico-evaluatie teneinde waar nodig zijn acties te kunnen bijsturen. Op basis daarvan zal een verhoogde aandacht bij controles van goederen komende uit nieuwe Lidstaten ingesteld worden. Deze controles kunnen gepaard gaan met een tijdelijke, niet discriminatoire en niet blokkerende, verhoging van de analyses van dergelijke goederen.
Tegelijk vraag het Voedselagentschap aan de bedrijven te melden wanneer gebreken worden vastgesteld bij producten uit de nieuwe Lidstaten.
Er wordt hen gevraagd :
- bijzondere aandacht te besteden aan de invoer van producten met een EG merk, zodat producten die alleen voorzien zijn van een nationaal merkteken (niet ovaal) niet op onze markt komen ;
- aan het FAVV (PCE) te melden welke producten in dit opzicht in overtreding waren ;
- in het autocontrole programma rekening te houden met een toename van de bemonstering van producten afkomstig van derde landen waarvan de dokumenten aangeven dat deze zijn ingevoerd via een grensinspectiepost van een nieuwe lidstaat (huidige lijst nog steeds onderhevig aan veranderingen) ;
- in hun autocontrole programma rekening te houden met een toename van de bemonstering op basis van de zwakke punten vermeld in de fiches wanneer zij werken met producten die afkomstig zijn van nieuwe lidstaten
In het besef dat omtrent de EU-uitbreiding nog heel wat vraagtekens bestaan bij de bedrijfswereld richtte het Voedselagentschap een call-center op waar professionelen terecht kunnen met hun vragen. Dit call-center zal vanaf maandag 3 mei bereikbaar zijn tijdens de werkdagen van 8u tot 12 u. en van 13u tot 16u30 op het nummer 02/208 41 27.
Zoals steeds kunnen consumenten met hun vragen, ook die in verband met de EU-uitbreiding, terecht bij het meldpunt van het Voedselagentschap op het nr. 0800-13.550.
Daarnaast zal het Agentschap op zijn website een rubriek voorzien gewijd aan de uitbreiding gericht zowel naar de consument als naar de agro-alimentaire sector
Deze rubriek zal naast algemene achtergrondinformatie eveneens een lijst bevatten met veel gestelde vragen en antwoorden, koppelingen naar de websites van de EU, een overzicht van de punten per nieuwe lidstaat die bijzondere aandacht vergen, een lijst van de GIP's alsook, zodra deze beschikbaar zijn, lijsten van de bedrijven van de nieuwe lidstaten die een EG-merk mogen gebruiken.
contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65
URL: