Provincie Flevoland




Groei Randstad kan niet zonder Flevoland

Door te kiezen voor een sterke economische impuls van de Randstad, wordt het belang van Flevoland als schakelregio in ons land versterkt. Dat stelt het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland, in reactie op de Nota Ruimte van het kabinet.

Het college van GS is verheugd dat het kabinet door het presenteren van de Nota Ruimte een nieuwe stap zet in de ruimtelijke en economische ontwikkeling van Nederland. Het kabinet wil de concurrentiepositie van Nederland versterken en geeft daarom ruimte aan economische groei in de Randstad. Om die groei mogelijk te maken, is voor Flevoland een belangrijke rol weggelegd. Daarnaast heeft Flevoland de belangrijke taak om het noorden en oosten van het land te laten meeprofiteren van de economische ontwikkeling van de Randstad.

Het kabinet onderschrijft die positie van Flevoland als verbindende schakel door investeringen in de Hanzelijn en de Zuiderzeelijn. Het college van GS is hiermee ingenomen en vindt dat ook de A6 daarom als hoofdverbindingsas moet worden gezien. Dit biedt kansen voor de verdere ontwikkeling van Lelystad, Dronten en Emmeloord.

De Nota Ruimte voorziet dat Almere in de periode tot 2030 met ten minste 40.000 woningen moet groeien om de economische impuls in de Randstad mogelijk te maken. Belangrijk daarbij is dat het kabinet de groei van Almere laat afhangen van de aanleg van voldoende infrastructuur (eerst infrastructuur, dan groei). Voor de provincie Flevoland is dit een wezenlijk uitgangspunt voor een verantwoorde groei in Zuidelijk Flevoland.

Het kabinet gaat nu uitzoeken wat nog meer nodig is voor die verantwoorde groei van Almere. Er komt een planstudie naar verbetering van de verbindingen tussen Amsterdam en Almere (IJmeerverbinding, A6-A9). Daarnaast wordt onderzocht of 40.000 extra woningen in Almere voldoende is om aan de vraag naar woonruimte te voldoen. Mogelijk wordt dan alsnog gekozen voor groei van Almere met 70.000 woningen. Het college van GS wil, evenals het kabinet, uiterlijk in 2006 een bestuursakkoord tekenen waarin wordt vastgelegd hoe groot Almere wordt en welke infrastructuur er nodig is om Zuidelijk Flevoland goed te ontsluiten. Daarnaast zal dit akkoord afspraken moeten bevatten over andere noodzakelijke voorzieningen.