RIJKSAKADEMIE V. BEELD. KUNST

Rijksakademie wijst op misverstanden in advies raad voor cultuur

Onzekere toekomst voor de rijksakademie

Het advies dat de Raad voor Cultuur op 19 april uitbracht aan de staatssecretaris van cultuur en media, mevrouw Medy van der Laan, brengt de Rijksakademie van beeldende kunsten een gevoelige klap toe. Ondanks de beoordeling waarin de Raad schrijft dat de Rijksakademie 'een toonaangevend instituut is met grote internationale aantrekkingskracht. De waarde ervan overstijgt uitdrukkelijk het individuele belang van de deelnemers. De instelling draagt bij aan de ontwikkeling en levendigheid van het Nederlandse kunstklimaat, ...' .
De implicaties van het advies van de Raad zijn verstrekkend. Met het toekennen van 900.000 euro minder dan gevraagd (wat neerkomt op 600.000 euro minder dan de tot nu toe verstrekte subsidie), ontstaat een tekort van 25% op de activiteitenexploitatie. In dat geval kan de Rijksakademie op geen enkele manier op het huidige hoge niveau blijven functioneren.

MISVERSTANDEN EN TEGENSTRIJDIGHEDEN
Het financiële kader waar de Raad van Cultuur van uit gaat bij vaststelling van de subsidie voor de Rijksakademie is gebaseerd op een aantal misverstanden rondom door de overheid aan de Akademie toegekende kerntaken alsmede het gebruik van het gebouw. Belangrijk punt is het feit dat de subsidie door de Raad is vermeerderd met het bedrag (1,4 miljoen euro) dat wordt betaald om het huidige rijksgebouw te kunnen gebruiken. Vervolgens wordt ook over dat deel 10% bezuinigd.

KERNTAKEN RIJKSAKADEMIE
Na debatten in de Tweede Kamer bij de verzelfstandiging in 1999, is de Rijksakademie een aantal kerntaken toegekend. Deze zijn bij oprichting van de Stichting Rijksakademie statutair vastgelegd door de Staat der Nederlanden: 60 kunstenaars, collecties en Prix de Rome.

HOEKSTEEN RIJKSAKADEMIE RESIDENCY STIPENDIA GEHALVEERD

Het bestaande arrangement tussen het Fonds BKVB en de Rijksakademie is drie jaar geleden overgenomen door het Ministerie van OCW. Daarvoor zijn gelden onttrokken aan het Fonds. De Raad adviseert nu - drie jaar later - deze toegekende stipendia die een onderdeel zijn van het basisaanbod Rijksakademie Residency te halveren.

RAAD ZET VRAAGTEKENS BIJ BEHEER (RIJKS)COLLECTIES DOOR RIJKSAKADEMIE

De Raad adviseert de bij verzelfstandiging in een beheersovereenkomst met de Staat der Nederlanden vastgelegde afspraken over beheer en gebruik van de collecties - met een looptijd van 30 jaar - open te breken.

PRIX DE ROME
Op het moment dat de vernieuwde en gerevitaliseerde Prix de Rome wordt gelanceerd adviseert de Raad deze los te koppelen van de Rijksakademie.

VOORMALIGE RIJKSDIENST KAN VERPLICHTINGEN NIET MEER NAKOMEN

Bij de verzelfstandiging heeft de Rijksakademie ten aanzien van het personeel een zware financiële verplichting meegekregen. De financiële status van de Rijksakademie werd geclassificeerd als structureel plus gesubsidieerde instelling. Dit zou zoveel betekenen als financiële continuïteit, inclusief indexering en inclusief integrale vergoeding van sociale kosten die voortvloeien uit het bij externe verzelfstandiging vastgestelde Sociaal Statuut. Het huidige advies staat op gespannen voet met deze financiële verplichtingen.

/////// einde persbericht //////

Via de website van de Rijksakademie www.rijksakademie.nl kunt u het bezwaar dat gisteren is ingediend bij de staatsssecretaris van cultuur en media downloaden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Rijksakademie van beeldende kunsten: 020 - 5270.300, e-mail: directie@rijksakademie.nl

28 apr 04 14:18