Keuringsdienst van waren
Controle van verpakkingsmaterialen in de levensmiddelindustrie
Het onderzoek aan verpakkingen voor levensmiddelen binnen de VWA/KVW richtte zich tot nu toe voornamelijk op verpakkingen bemonsterd bij de verpakkingsindustrie. De productie van verpakkingsmaterialen is echter een Europese of zelfs mondiale aangelegenheid. Vandaar dat monstername van verpakkingen in de levensmiddelindustrie een betere indruk geeft dan monstername in de verpakkingsindustrie, wat betreft de blootstelling van de Nederlandse consument aan verpakkingsmaterialen. Het doel van dit project was om verpakkingsmaterialen, bemonsterd in de levensmiddelindustrie, te controleren.
De Regeling Verpakkingen en gebruiksartikelen (Warenwet) bestaat uit positieve lijsten van stoffen die (uitsluitend) gebruikt mogen worden ter vervaardiging van verpakkingen voor levensmiddelen. Daarnaast bevat deze Regeling een groot aantal (migratie)limieten voor het eindproduct. Omdat de officiële analysemethoden zeer arbeidsintensief zijn, hanteert de VWA in eerste instantie een screeningsmethode, om vast te stellen of er stoffen aanwezig zijn in het verpakkingsmateriaal, welke mogelijk naar het levensmiddel kunnen migreren.
Begin 2003 zijn 48 verpakkingen bemonsterd in de levensmiddelindustrie. Polyetheen werd veelvuldig gebruikt als contactlaag met het levensmiddel. Daarnaast werd vaak polypropeen en polystyreen aangetroffen. Een aantal verpakkingen bestond uit meerlaagse verpakkingen. Aan de buitenkant van de verpakking werden ook andere materialen aangetroffen, waaronder polyamide, polyethyleen tereftalaat en papier/karton.
Deze verpakkingsmaterialen zijn gescreend op potentiële migranten. Tijdens de screening zijn de volgende groepen stoffen aangetroffen in het extract: monomeren en uitgangsstoffen, oligomeren, weekmakers, anti-oxidanten, glijmiddelen en andere hulpstoffen. Niet alle stoffen zijn toegelaten volgens de Regeling Verpakkingen en gebruiksartikelen. Opvallend was dat het UV-B filter 2-ethylhexyl-4-methoxycinnamaat in allerlei verpakkingsmaterialen werd aangetroffen. Deze stof staat niet vermeld op de positieve lijst van de Regeling Verpakkingen en gebruiksartikelen.
Het merendeel van de geïnspecteerde bedrijven had geen informatie beschikbaar over de samenstelling van het materiaal, of een verklaring dat de verpakking geschikt is om met levensmiddelen in aanraking te komen. Het bewustzijn van het potentiële risico op migratie vanuit het verpakkingsmateriaal is laag.
Lees het volledige rapport