Politie Gelderland-Midden

Blauw meer op straat door nieuwe wijze van voorgeleiden
Publicatiedatum: 28-04-2004

Televoorgeleiding van start in Gelderland-Midden

In de politieregio Gelderland-Midden is een pilot gestart van een nieuwe en snellere wijze van voorgeleiden: televoorgeleiding. Middels audiovisuele apparatuur kan een verdachte op afstand aan een leidinggevende van de politie - op dat moment in de functie van Hulpofficier van Justitie - worden voorgeleid. De pilot is op twee bureaus in de regio gestart, in Ede en Arnhem, en zal bij slagen op alle unitbureaus in de regio worden ingevoerd.

De politieregio Gelderland-Midden streeft continu naar een zo groot mogelijke operationele effectiviteit en efficiëntie. Eén van de terreinen waarop hierin een winst kan worden behaald, is de voorgeleiding door de regionale Hulpofficier van Justitie (hOVJ). Bij een voorgeleiding gaat de hOVJ met de verdachte in gesprek en toetst de rechtmatigheid van de aanhouding. Ook wordt de verdachte verteld wat hem / haar verder te wachten staat. Vóór televoorgeleiding mogelijk werd, moest de hOVJ daarvoor naar het bureau rijden waar de aangehouden verdachte zich bevond. Vooral tijdens de nachtelijke uren, als er voor heel Gelderland-Midden slechts één hOVJ in dienst is, is dit een tijdrovende bezigheid. In navolging van de politieregio IJsselland is in samenwerking met het Openbaar Ministerie op 19 april een pilot gestart van een nieuwe en snellere wijze van voorgeleiding: televoorgeleiding.

Voordeel voor burger, hOVJ en verdachte
Bij een televoorgeleiding wordt een verdachte op afstand aan een hOVJ voorgeleid middels audiovisuele hulpmiddelen. De hOVJ kan vanuit het bureau waar hij / zij op dat moment is de voorgeleiding laten plaatsvinden door verbinding te maken met de
televoorgeleidingsapparatuur in het bureau waar de aangehouden verdachte is. Beiden kunnen elkaar vervolgens op een tv-scherm horen en zien. In de uitgestrekte regio Gelderland-Midden kan een regionale hOVJ daardoor wel 300 á 400 kilometer reisafstand in één nacht worden bespaard. Dit levert voor zowel de hOVJ als de verdachte een enorme tijdswinst op. De hOVJ kan zich daardoor méér richten op zijn hoofdtaak: de aansturing van de politiemedewerkers op straat. Vooral ook de burger heeft een direct voordeel van de invoering van televoorgeleiding. Immers, de politiemedewerkers die de aanhouding hebben verricht hoeven niet meer op de komst van de hOVJ te wachten, zoals voorheen het geval was. Ze zullen daardoor eerder en dus méér op straat zijn om daar hun werkzaamheden - opsporing, toezicht en handhaving - uit te voeren.

Televoorgeleiding, mits voldaan aan criteria O.M. Televoorgeleiding dient in principe altijd te worden toegepast, tenzij er niet aan de door het Openbaar Ministerie gestelde voorwaarden wordt voldaan. De belangrijkste voorwaarde is dat het een eenvoudige zaak is waarbij niet wordt verwacht dat de verdachte in verzekering zal worden gesteld, maar maximaal zes uur voor verhoor kan worden vastgehouden (de uren tussen 00.00 uur en 9.00 uur tellen daarin niet mee). Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan aanhoudingen na het rijden onder invloed of gepleegde vernielingen. Dit en een aantal andere gestelde criteria, ondermeer de toestemming van de verdachte, zullen bij elke aanhouding eerst door de hOVJ worden getoetst, alvorens tot televoorgeleiding kan worden overgegaan.

voor nadere informatie:
Miriam van de Geer
Politie Gelderland-Midden
0316-368031

---