Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland neemt uitdaging uit Agenda Vitaal Platteland met beide handen aan
28 April 2004

Uitdaging uit Agenda Vitaal Platteland aangenomen

De rijksoverheid stuurt op hoofdlijnen en de provincies doen de regionale uitwerking met gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties. De Agenda Vitaal Platteland, een nieuwe nota van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, creëert met deze sturingsfilosofie een grotere verantwoordelijkheid voor de provincie in de inrichting en het beheer van het landelijke gebied. "En die ontwikkeling ondersteunt de provincie Zuid-Holland van harte", aldus gedeputeerde Leen van der Sar.

Meer agrarisch natuurbeheer
De Agenda Vitaal Platteland biedt ruimte aan ondernemers op het platteland. Zuid-Holland werkt hieraan mee door het particulier initiatief en vormen van agrarisch natuurbeheer te stimuleren. Het pilotproject in de polder van Biesland, `Boeren voor Natuur', is zo'n belangrijke stap op weg naar een andere vorm van agrarisch natuurbeheer. Daarbij nemen alle partijen - rijk, provincie, gemeenten, waterschappen en de agrarische ondernemer - hun eigen verantwoordelijkheid. Zuid-Holland is van mening dat geleverde diensten door agrariërs, die bijdragen aan maatschappelijke doelen op het gebied van natuur, landschap, waterbeheer en recreatieve toegankelijkheid, moeten worden beloond. In dit kader zet de provincie Zuid-Holland in op een instrument als groene diensten en de regeling Ruimte voor Ruimte.

Groen in en om de stad ontbreekt
Het realiseren van groenprojecten in en om steden vormt een zorgpunt in de Agenda Vitaal Platteland. Dit is juist een belangrijk speerpunt van de provincie Zuid-Holland. Enerzijds houdt het realiseren van groen het platteland vitaal, anderzijds worden stad en platteland meer met elkaar verbonden. Jaarlijks wil de provincie gemiddeld 500 ha recreatiegebied en 750 ha natuurgebied realiseren. Bentwoud en de Groen Blauwe Slinger (aaneensluitend gebied tussen Midden Delfland en Land van Wijk en Wouden) vormen belangrijke gebieden waar de stedeling nu en in de toekomst kan recreëren. Indien hiervoor onvoldoende budget door het rijk beschikbaar wordt gesteld, kan de provinciale taakstelling niet op tijd gerealiseerd worden.

Groennorm
Zuid-Holland heeft te maken met claims op het gebied van wonen, werken en recreëren. Het is wenselijk dat er een indicatie wordt verkregen van de hoeveelheid groengebied en recreatieve infrastructuur die naast verstedelijkingsplannen nodig is. De provincie wil hiervoor een zogenaamde groennorm ontwikkelen.

Regierol provincie
De provincie krijgt een sterkere rol en grotere verantwoordelijkheid in de inrichting en het beheer van het landelijke gebied. Onder regie van de provincie komen regionale partners (gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties) tot planontwikkeling en uitvoering. Zuid-Holland is van mening dat deze regierol kansen biedt voor een goede ontwikkeling van een vitaal platteland.

Westelijke veenweiden
De provincie staat achter het streven om de westelijke veenweiden aan te wijzen als gebied met natuurlijke handicaps. Agrariërs in dit gebied moeten kunnen beschikken over een vergoeding voor het instandhouden van een waardevol cultuurlandschap onder moeilijke omstandigheden. Dat kan door de gelden van het Europees Fonds voor de Plattelandsontwikkeling ook beschikbaar te maken voor de veenweiden. Zuid-Holland wil een duurzame ontwikkeling stimuleren in dit gebied door zogenaamde veenweidepacten voor Gouwe Wiericke West en de Krimpenerwaard op te stellen.

Bron: afdeling Communicatie; telefoon 070 - 441 66 22