Provincie Zeeland


Sanering Kanaal Walcheren nodig

De bodem van het Kanaal door Walcheren is vervuild en dient op termijn gesaneerd te worden. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door het Advies en Kenniscentrum Waterbodems van Rijkswaterstaat (AKWA), in opdracht van Rijkswaterstaat Zeeland. De waterbodem blijkt in grote delen van het kanaal verontreinigd met koper en plaatselijk met PCBs. Dit betekent dat een sanering zal worden voorbereid. Voor het gebruik van het kanaal heeft de vervuiling geen directe consequenties.

Afgelopen jaren is onderzoek verricht naar de ernst van de waterbodemverontreiniging voor de volksgezondheid en het milieu. Uit het onderzoek blijkt dat met name het ecosysteem en het oppervlaktewater in grote delen van het onderzochte gebied negatief beïnvloed worden door de waterbodem. Opvallend is dat zich in enkele gebieden hoge koperconcentraties bevinden. Mogelijk zorgen deze gebieden door opwerveling (scheepvaart) voor een negatieve invloed op het kanaalwater. Wat betreft het grondwater is er lokaal sprake van mogelijke verspreiding van koper. Het rechtstreeks risico voor mensen is zodanig beperkt dat dit niet bepalend is bij de saneringsbeslissing. De paling die in het kanaal gevangen is, voldoet aan de normen uit de warenwet. Wel dient overmatige consumptie van paling uit het kanaal vermeden te worden. Alleen iemand die zijn of haar hele leven lang elke week meer dan zon 130 gram (voor kinderen 35 gram) palingfilet uit het kanaal eet, kan een risico lopen. Zwemmen en varen in het water vormen geen risico voor de volksgezondheid.

Binnenkort wordt begonnen met een saneringsonderzoek en het opstellen van een saneringsplan. Hierbij zal afstemming plaatsvinden met het project Rijksweg N57, aangezien bij het geplande aquaduct in Middelburg baggerwerk in het kanaal nodig is.

Momenteel wordt gewerkt aan een saneringsvisie waarin de saneringsmogelijkheden voor het kanaal worden beschreven. Omdat de verontreiniging zich concentreert in een beperkt aantal gebieden, wordt onderzocht of door het aanpakken van deze gebieden de waterkwaliteit van het kanaal voldoende verbetert.

Mogelijk is een deelsanering, eventueel in combinatie met afdekken van de waterbodem met een schone laag, voldoende om weer een gezond en veilig ecosysteem te verkrijgen.

Het Kanaal door Walcheren is één van de omvangrijke saneringslocaties in Zeeland. Door voormalige lozingen is het kanaal sterk verontreinigd, vooral met koper (historische lozing). Het Kanaal door Walcheren is in 1992 in eigendom overgedragen aan de provincie Zeeland. Vanwege de verontreinigingsituatie van de waterbodem is de saneringsplicht bij Rijkswaterstaat gebleven. Vanuit deze verantwoordelijkheid heeft Rijkswaterstaat in 2001 besloten tot het uitvoeren van een nader onderzoek om de ernst van de situatie te kunnen beoordelen. Ook de havens van Middelburg zijn in dit onderzoek meegenomen.

Gezien de betrokkenheid van diverse partijen is besloten tot de oprichting van een begeleidingscommissie. Hierin zijn Rijkswaterstaat, de Provincie Zeeland (eigenaar), waterschap Zeeuwse Eilanden (waterbeheerder) en de Gemeente Middelburg vertegenwoordigd (eigenaar havens Middelburg). In de afgesproken taakverdeling is de Provincie het bevoegd gezag en houdt Rijkswaterstaat de saneringstaak.

Gezamenlijk persbericht rijkswaterstaat Zeeland, waterschap Zeeuwse Eilanden, gemeente Middelburg, provincie Zeeland.

27 april 2004, mw. J.C. van Nieuwenhuijze, tel. 0118-631402, nr. 38/04