Biologische vleeskuikenhouderij
PraktijkRapport 11
Auteurs: T.B. Rodenburg, J. van Harn
Het doel van het onderzoek was om de beschikbare kennis over
biologische vleeskuikenhouderij te bundelen en, samen met de
biologische vleeskuikenhouders, eventuele knelpunten te signaleren.
Hierbij is er aandacht voor de volgende vragen:
1. Wat is het ideale management op het gebied van gezondheid,
voedselveiligheid (salmonella en campylobacter) en voeding?
2. Wat is de ideale inrichting van de stal en uitloop: welke
elementen zijn hierbij van belang, welke opstelling is gewenst,
hoe moet de uitloop eruit zien, in hoeverre maken de dieren
gebruik van de ruimte (hoeveel oppervlak is nodig)?
3. Wat is het ideale type dier: (langzame) groei, aangepast aan
biologische omstandigheden, productkwaliteit? Om deze vragen te
beantwoorden is in 2003 kennis verzameld over de biologische
vleeskuikenhouderij door een enquête, een deskstudie en een
studiereis.
Het onderzoek heeft voldoende informatie opgeleverd voor de
identificatie van ontbrekende kennis of problemen die bij het
vervolgonderzoek aandacht behoeven:
Management, gezondheid en voeding
Voedselveiligheid en coccidiose: kunnen we met behulp van aanpassingen
in het management de preventie van coccidiose verbeteren en het risico
van besmetting met salmonella en campylobacter verkleinen? Voeding,
100 % biologisch voer: Is het haalbaar om alle grondstoffen voor het
voer van biologische bedrijven te betrekken? Wat zijn de meest
geschikte alternatieve eiwitbronnen?
Huisvesting en inrichting
Mobiele huisvesting: wat zijn de mogelijkheden hiervan in Nederland?
Is het financieel aantrekkelijk? Is het mogelijk binnen de huidige
regelgeving? Zijn er problemen bij de bestaande ontwerpen? De uitloop:
hoe ziet een optimale buitenuitloop eruit? Staat inrichting van de
uitloop onderhoud en hygiëne in de weg? Wat is een goede
uitloopbeplanting?
Type dier
Vergelijking langzaamgroeiende rassen: welk ras functioneert het beste
onder de biologische productieomstandigheden in Nederland
(robuustheid, activiteit, gebruik van de uitloop)?
Samen met de Nederlandse biologische vleeskuikenhouders wordt uit deze
onderwerpen een keus gemaakt voor gericht onderzoek op
praktijkbedrijven in 2004.
Wilt u het hele praktijkrapport lezen? Dat kan. Bestel
praktijkrapport 11 hier voor de prijs van EUR 14.71 (excl BTW) of lees
het praktijkrapport in PraktijkNet.
Pluimvee praktijkrapport 11: Biologische vleeskuikenhouderij - 2004 -
24 pagina's
Oudste praktijkrapport Vorige praktijkrapport Overzicht alle
praktijkrapporten
Zie ook:
Biologisch boeren, is samen produceren
Effect verwarmen en koelen strooiselbed vleeskuikens
Verwarmen en koelen van vloer: goed voor klimaat op dierniveau
Perspectieven voor langzaam groeiende kuikens in Nederland? Ja, mits
Vitale kuikens door aangepast management
---
© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst
bijgewerkt: 23-04-2004 09:35.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar:
webmaster.po.asg@wur.nl
Praktijkonderzoek Veehouderij