Praktijkonderzoek Veehouderij

Biologische vleeskuikenhouderij

PraktijkRapport 11

Auteurs: T.B. Rodenburg, J. van Harn

Het doel van het onderzoek was om de beschikbare kennis over biologische vleeskuikenhouderij te bundelen en, samen met de biologische vleeskuikenhouders, eventuele knelpunten te signaleren. Hierbij is er aandacht voor de volgende vragen:
1. Wat is het ideale management op het gebied van gezondheid, voedselveiligheid (salmonella en campylobacter) en voeding?
2. Wat is de ideale inrichting van de stal en uitloop: welke elementen zijn hierbij van belang, welke opstelling is gewenst, hoe moet de uitloop eruit zien, in hoeverre maken de dieren gebruik van de ruimte (hoeveel oppervlak is nodig)?
3. Wat is het ideale type dier: (langzame) groei, aangepast aan biologische omstandigheden, productkwaliteit? Om deze vragen te beantwoorden is in 2003 kennis verzameld over de biologische vleeskuikenhouderij door een enquête, een deskstudie en een studiereis.

Het onderzoek heeft voldoende informatie opgeleverd voor de identificatie van ontbrekende kennis of problemen die bij het vervolgonderzoek aandacht behoeven:

Management, gezondheid en voeding

Voedselveiligheid en coccidiose: kunnen we met behulp van aanpassingen in het management de preventie van coccidiose verbeteren en het risico van besmetting met salmonella en campylobacter verkleinen? Voeding, 100 % biologisch voer: Is het haalbaar om alle grondstoffen voor het voer van biologische bedrijven te betrekken? Wat zijn de meest geschikte alternatieve eiwitbronnen?

Huisvesting en inrichting

Mobiele huisvesting: wat zijn de mogelijkheden hiervan in Nederland? Is het financieel aantrekkelijk? Is het mogelijk binnen de huidige regelgeving? Zijn er problemen bij de bestaande ontwerpen? De uitloop: hoe ziet een optimale buitenuitloop eruit? Staat inrichting van de uitloop onderhoud en hygiëne in de weg? Wat is een goede uitloopbeplanting?

Type dier

Vergelijking langzaamgroeiende rassen: welk ras functioneert het beste onder de biologische productieomstandigheden in Nederland (robuustheid, activiteit, gebruik van de uitloop)? Samen met de Nederlandse biologische vleeskuikenhouders wordt uit deze onderwerpen een keus gemaakt voor gericht onderzoek op praktijkbedrijven in 2004.

Wilt u het hele praktijkrapport lezen? Dat kan. Bestel praktijkrapport 11 hier voor de prijs van EUR 14.71 (excl BTW) of lees het praktijkrapport in PraktijkNet.

Pluimvee praktijkrapport 11: Biologische vleeskuikenhouderij - 2004 - 24 pagina's

Oudste praktijkrapport Vorige praktijkrapport Overzicht alle praktijkrapporten

Zie ook:

Biologisch boeren, is samen produceren
Effect verwarmen en koelen strooiselbed vleeskuikens Verwarmen en koelen van vloer: goed voor klimaat op dierniveau Perspectieven voor langzaam groeiende kuikens in Nederland? Ja, mits Vitale kuikens door aangepast management

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 23-04-2004 09:35.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl