Nederlandse Vereniging van journalisten

Vragen rond beoogde overname PCM door Apax
23 april2004 BRIEF
aan PCM-bestuursvoorzitter T.G.G. Bouwman.
cc alle NVJ leden werkzaam bij PCM

Geachte heer Bouwman,

Mede in relatie tot de adviesaanvraag en onze recente contacten hebben wij een aantal vragen over de voorgenomen overname van PCM door APAX. Enkele vragen komen rechtstreeks van onze leden bij PCM, andere van het NVJ-bestuur. Wellicht heeft u een dezer dagen de mogelijkheid om ons bij te praten.

Basisverbreding en financiële aspecten

1. Welke mogelijkheden ontstaan er op korte termijn met de overname door APAX voor de kranten voor verdere productverdieping en of om aan horizontale basisverbreding met radio, televisie en internet te werken. Uiteraard zijn wij bekend met de bestaande wettelijke belemmeringen voor de grote dagbladbedrijven als het gaat om omroepactiviteiten maar in onze visie kan het geen kwaad een aantal opties te onderzoeken. Niet alleen omdat het Genootschap, NDP, NVJ en naar wij begrijpen in het najaar ook de WRR, het crossownership-verbod ter discussie stellen. Ook de politiek lijkt ten langen leste de bakens te gaan verzetten. Het FD is gestart met omroepactiviteiten, een regionaal bedrijf begint binnenkort.


2. Misschien een weinig deskundige vraag: waarom kan het bedrijf PCM niet rechtstreeks naar de banken ten behoeve van de bovengenoemde basisverbreding van het concern en per titel, nu naar wij begrijpen ook APAX het leeuwendeel van de benodigde som evenzeer via banken zal financieren? Is dat simpel gesteld een kwestie van vertrouwen in een groter bedrijf of spelen er andere zaken?


3. Heeft de NVJ terecht begrepen dat er ondanks de overname door APAX in de periode tot 2007 geen financiële ruimte komt voor basisverbreding van het concern?


4. De drie stichtingen delen mee in de opbrengst van de aankoop door APAX, een veel gehoorde vraag is of hun winst een extra financieringslast voor het bedrijf betekent?


5. Bij menig PCM journalist leeft de vraag wat het bedrijf er mee op schiet dat de schuldenlast in plaats van kleiner groter lijkt te worden? Indien dat inderdaad het geval is wat is dan uw uitleg?


6. In het verlengde ervan rijst aldus de voor de hand liggende vraag op welke termijn en met welke activiteiten PCM op middenlange termijn rendement kan behalen inclusief de aflossing aan de banken.


7. Analisten zeggen ons dat het voor de hand ligt dat APAX het bedrijf PCM vooral in staat zal stellen de basisverbreding te zoeken in de boekenmarkt en de educatieve markt en mogelijke ondersteunende internetactiviteiten. Zou een dergelijk beleid betekenen dat er geen financiële ruimte ontstaat voor basisverbreding van de dagbladtitels?


8. Wat zullen de gevolgen zijn van de druk die APAX op het bedrijf zal uitoefenen om binnen een paar jaar een beursgang aantrekkelijk te maken? En hoe werkt dat als PCM zelfstandig blijft?

Titels

9. Wat zijn op een termijn van pakweg vier jaar de mogelijke gevolgen van het een en ander voor de personele bezetting van de redacties? En voor het aantal krantentitels?


10. Voorziet u ook mogelijke gevolgen op de middellange termijn voor de inhoud van de verschillende titels?


11. Is APAX en het zittende PCM management bereid de groep AMG ruimte te geven voor een langere termijn voor herstructurering dan twee jaar en zo nee, zal men bij een redelijk bod, de groep afstoten en zo ja onder welke voorwaarden?


12. Als AMG in het concern blijft is er dan een mogelijkheid - indien de betrokken bedrijfsonderdelen dat zouden wensen - om analoog aan Volkskrant en Trouw via een nog op te richten Stichting meer invloed richting raad van commissarissen te verwerven? Met name de redactie van het RD lijkt geïnteresseerd in een dergelijke optie. Een gelijkwaardige bescherming van alle PCM dagbladtitels als het gaat om identiteit etc. moet toch mogelijk zijn?


13. Trouw heeft van het zittende management een termijn van twee jaar om aan de gestelde targets te voldoen? Wat worden globaal gesteld ook voor deze krant en de andere dagbladtitels van PCM de nu in te schatten targets vanaf 2007?


14. Wat wordt de positie van de twee kleinere stichtingen De Volkskrant en Trouw? Krijgen zij elk een eigen positie in de Raad van Commissarissen?

Personeel/ medezeggenschap en redactiestatuut

15. Uit een publicatie bereiken ons de berichten over bonussen die aan het hoger en middenmanagement en hoofdredacteuren zullen worden toegekend? Het zijn berichten die makkelijk een eigen leven kunnen gaan leiden ook als ze onjuist zijn. Graag horen wij uw reactie op deze berichten.


16. Zijn er voornemens om het personeel te laten participeren door middel van het verwerven van aandelen?


17. Wat wordt de positie van de COR ten aanzien van de toekomstige holding?


18. Wat wordt de positie van de hoofdredacteuren in relatie tot de toekomstige holding?


19. We hebben begrepen dat de redacties geïnformeerd zijn over de overname. Maar naar wij begrijpen zijn de redacties niet om een officieel advies gevraagd. Is daar een reden voor?

Hoogachtend en met vriendelijke groet,

Bianca Rootsaert
Secretaris dagblad

Hans Verploeg
Algemeen secretaris