Vereniging Milieudefensie

Persbericht

EU-ministers buigen niet onder druk WTO Milieudefensie: 'Zorgen blijven over gentechmaïs'

Amsterdam, 26 april 2004 --- Milieudefensie en haar Europese zusterorganisatie Friends of the Earth Europe zijn verheugd dat de EU-landbouwministers vanmiddag in Luxemburg niet hebben ingestemd met de toelating van de genetisch gemanipuleerde maïs BT11. De milieuorganisaties zijn echter bezorgd dat de Europese Commissie de maïs, onder druk van de Wereld Handelsorganisatie (WTO), alsnog probeert toe te laten. Ze roepen de commissie daarom op de beslissing van de lidstaten, die toelating van deze maïs al een keer eerder verwierpen, te respecteren.

Milieudefensie is verheugd dat de Europese lidstaten zich niet hebben laten intimideren en de importstop in stand hebben gehouden. Anne van Schaik van Milieudefensie: 'Er is nog steeds veel wetenschappelijke twijfel over de voedselveiligheid van gentechgewassen. Dit is ook de reden waarom er nog steeds veel verzet is in Europa tegen de klacht die is ingediend bij de WTO over het EU-moratorium.'

Mei vorig jaar dienden de VS, Canada en Argentinië een klacht in bij de WTO. De landen claimen dat zij miljoenen dollars verliezen omdat Europa sinds 1998 geen genetisch gemanipuleerde producten toelaat.

Wereldwijd is een tegenklacht gestart waarin de WTO wordt gevraagd om de klacht van de VS, Argenitinië en Canada niet in behandeling te nemen, omdat een handelsorganisatie niet hoort te bepalen wat wij eten. Ook in Nederland wordt al maandenlang actie gevoerd door een coalitie van boeren, ontwikkelingsorganisaties, activisten en consumenten, geleid door Milieudefensie. In Nederland hebben al tienduizenden mensen de klacht ondertekend. Voor de zomer worden de tegenklachten aangeboden aan de WTO-directeur-generaal in Geneve.

De campagne 'WTO: Handen van mijn bord' is een initiatief van Milieudefensie, i.s.m. ASEED Europe, Biologica, Evert Vermeer Stichting, Goede Waar & Co, Hivos, ICCO, Kerkinactie, De Natuurwinkels/ Natuurvoedings Winkel Organisatie, Nederlands Platform Gentechnologie, Platform Aarde Boer Consument, Stichting Duurzame Solidariteit, Stichting Natuur en Milieu, XminY Solidariteitsfonds