Persbericht
PERS/2004/066
Den Haag, 26 april 2004
Belastingambtenaar Vinkenslag niet in de fout
De belastingambtenaar die enkele weken geleden in een brief werd beschuldigd van het aannemen van geschenken en het niet afdragen van belastinggeld in woonwagencentrum Vinkenslag, is niet in de fout gegaan. Ook de beschuldiging dat andere belastingambtenaren belastinggeld contant zouden hebben
aangenomen en niet hebben afgedragen aan de Belastingdienst, is onjuist. De opsporingsdienst FIOD-ECD heeft na onderzoek geen enkele aanwijzing gevonden die deze beschuldigingen ondersteunen.
Dit staat in antwoorden van staatssecretaris Wijn van Financiën op Kamervragen van de leden Bussemaker, Vendrik en De Wit. Wijn merkt daarbij op dat de onterechte publieke beschuldigingen de medewerkers diep hebben geraakt. "Ik vind dit voor de betreffende medewerker en de dienst buitengewoon
vervelend", aldus Wijn.
Hieronder zijn integraal de vragen en antwoorden opgenomen.
Antwoorden op vragen van het lid Bussemaker
1. Kent u het bericht over fiscuspersoneel en de Vinkenslag?1
Ja.
2. Is het waar dat medewerkers van de Belastingdienst geld en goederen hebben aangenomen van bewoners van de Vinkenslag in ruil voor het handhaven van de 3-procentsregeling?
3. Wat is het totaalbedrag van deze deal tussen Belastingdienst en Vinkenslag?
De directeur-generaal Belastingdienst heeft de FIOD-ECD opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar de beschuldigingen. Dat onderzoek is inmiddels afgerond.
Uit het onderzoek blijkt dat met betrekking tot de genoemde medewerker er geen gronden zijn om aan de ambtelijke integriteit van de heer X te twijfelen.
Ten aanzien van de overige medewerkers die bij de klantbehandeling van Vinkenslag betrokken zijn, constateert de FIOD-ECD dat "wij geen enkele aanwijzing hebben gevonden betreffende de bewering dat er door medewerkers van de Belastingdienst te Maastricht belastinggelden van belastingplichtigen van
het woonwagenkamp de Vinkenslag en/of het kantoor van de SBBW (Stichting Bevordering Bedrijfsvoering Woonwagenbewoners) zijn meegenomen naar de Belastingdienst, laat staan voor de suggestie dat die belastinggelden niet zouden zijn afgedragen aan de Belastingdienst."
4. Komen dergelijke praktijken ook elders voor?
De Belastingdienst voert een strak en intensief integriteitsbeleid. In de afgelopen drie jaar is overigens om diverse redenen in 43 gevallen de straf van onvoorwaardelijk ontslag opgelegd en is in 27 gevallen de straf van voorwaardelijk ontslag opgelegd. In het Beheersverslag over 2003 wordt op
bladzijde 83, tabel 32 over het aantal gemelde integriteitsinbreuken gerapporteerd.
Antwoorden op vragen van de leden Vendrik en De Wit
1. Indien het bericht over het aannemen van geld en goederen door medewerkers van de fiscus waar is, om hoeveel belastingmedewerkers gaat het in het geval van de Vinkenslag?1
2. Indien het bericht waar is, deelt u dan de mening dat hier sprake is van corruptie binnen de overheid?
9. Kunt u aangeven wanneer de Kamer geïnformeerd wordt over de uitkomsten van het FIOD-ECD onderzoek?2
Zie mijn antwoord op de vragen 2. en 3. van het lid Bussemaker.
4. Hoe is het mogelijk dat deze corruptie plaatsvindt?
5. Moet hieruit de conclusie worden getrokken dat het integriteitsbeleid van de Belastingdienst onvoldoende werkt?
6. Zo ja, welke acties en verbeteringen bent u van plan te nemen?
Zie mijn antwoord op vraag 4. van het lid Bussemaker.
Ik wil daar nog aan toevoegen dat het integriteitsbeleid, ook in concrete uitwerkingen, kenbaar is voor de medewerkers.
Daardoor worden integriteitsbreuken in het algemeen snel opgespoord.
7. Zijn er inmiddels disciplinaire maatregelen genomen tegen de betreffende medewerkers?
Dat blijkt niet nodig te zijn. Ik wil wel graag opmerken dat de onterechte publieke beschuldigingen de medewerkers diep hebben geraakt.
Ik vind dit voor de betreffende medewerker en de dienst buitengewoon vervelend.
8. Kunt u aangeven of er meerdere gevallen bekend zijn bij de Belastingdienst, het ministerie van Financiën dan wel de FIOD-ECD over het zichzelf verrijken van individuele belastingambtenaren? Zo ja, op welke schaal lijkt dit te gebeuren?
Ik wijs nogmaals op het Beheersverslag 2003, bladzijde, tabel 32, voor zover het de medewerkers in het land van de Belastingdienst en de medewerkers van het directoraat-generaal Belastingdienst op het ministerie van Financiën betreft.
1 De Telegraaf, 7 april j.l.
2 De vragen zijn zonder een vraag 3. doorgenummerd. Bij de beantwoording is deze nummering aangehouden.
Ministerie van Financiën