Greenpeace

Fluitconcert bij aandeelhoudersvergadering Essent Greenpeace: Essent's groene imago is een aanfluiting

22 April 2004, Amsterdam, NEDERLAND

Greenpeace demonstreert vandaag met een fluitconcert bij de aandeelhoudersvergadering van Essent. Actievoerders delen gele fluitjes - met daarop het nucleaire teken - uit aan de aandeelhouders van het energiebedrijf. Deze fluitjes staan symbool voor de aanfluiting die het groene imago van Essent is. Essent is als grootaandeelhouder van kerncentrale Borssele medeverantwoordelijk voor wat er gebeurt met het kernafval. Daarmee ook voor de gevolgen van het opwerken van het Nederlandse kernafval in Frankrijk - een zinloos proces waarmee we lucht en zee radioactief vervuilen. Greenpeace vraagt de aandeelhouders tijdens de vergadering Essent aan te spreken op haar milieuvervuilende beleid.

Opwerken van kernafval is uit het oogpunt van milieu en proliferatie rampzalig. Bij het opwerken loost de fabriek in het Franse La Hague elk jaar miljoenen liters radioactief afval in de lucht en in zee. Om deze radioactieve vervuiling te verminderen, ondertekende ook Nederland een internationaal verdrag dat directe opslag van kernafval de voorkeur geeft boven opwerking. Daarnaast komt bij opwerken van kernafval plutonium vrij, de belangrijkste grondstof voor kernwapens. In Frankrijk staat nu al 3000 kilo Nederlands plutonium opgeslagen, zonder dat daarvoor een bestemming is. De komende tien jaar komt daar nog eens 1000 kilo bij. Het vrijgekomen plutonium en uranium wordt nauwelijks hergebruikt als brandstof. En het overgebleven kernafval blijft na opwerken nog net zo goed honderdduizenden jaren gevaarlijk.

Begin dit jaar had Essent de kans om een einde te maken aan het vervuilende opwerken van het Nederlandse kernafval. De contracten van kerncentrale Borssele met de opwerkingsfabriek in La Hague liepen tot eind 2003, de oorspronkelijke sluitingsdatum van de kerncentrale. Maar omdat de kerncentrale nu openblijft tot 2013, moesten er nieuwe afspraken worden gemaakt over het kernafval. Greenpeace vroeg Essent daarom al in september 2003 om druk uit te oefenen op Borssele om de contracten niet te verlengen. Essent zei toen zich hierop te zullen beraden. Maar in maart van dit jaar liet de directie van Essent weten er geen bezwaar tegen hebben dat het kernafval uit Borssele ook de komende tien jaar wordt opgewerkt.

"Hoe kan Essent zeggen dat ze streven naar een schoon milieu, maar tegelijk toelaten dat bij het opwerken van Nederlands kernafval radioactief afvalwater in Frankrijk in zee wordt geloosd? Heeft Essent dan geen bezwaar tegen de productie van nog eens 1000 kilo kernwapengevaarlijk plutonium? Aldus Rianne Teule, campagneleider kernenergie van Greenpeace. Terwijl Essent de mond vol heeft van 'maatschappelijke betrokkenheid' en 'verantwoord ondernemen', wegen de financiële argumenten kennelijk zwaarder dan milieu en veiligheid."

Greenpeace hoopt dat de aandeelhouders van Essent, voornamelijk gemeentes en provincies, het energiebedrijf laten inzien dat ze haar groene imago moet waarmaken. Dat betekent dat Essent Borssele onder druk moet zetten om alsnog af te zien van opwerken van kernafval en dat het energiebedrijf moet investeren in echte duurzame energie als zon- en windenergie.

Greenpeace demonstreert met een fluitconcert bij de aandeelhoudersvergadering van Essent. Deze fluitjes staan symbool voor de aanfluiting die het groene imago van Essent is. ©GP/van Delden

Greenpeace demonstreert met een fluitconcert bij de aandeelhoudersvergadering van Essent. Deze fluitjes staan symbool voor de aanfluiting die het groene imago van Essent is. ©GP/van Delden