Gemeente Stein


Een nieuw bestemmingsplan; de procedure
26-04-2004

Als een gemeente een nieuw bestemmingsplan wil vaststellen, bijvoorbeeld om de bestaande situatie beter vast te leggen of om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken moet een juridische procedure gevoerd worden. De volgende stappen worden daarbij genomen:


1. Het maken van een voorontwerp-bestemmingsplan. Dit is een eerste aanzet van het nieuwe bestemmingsplan. Zodra het voorontwerp - bestemmingsplan voldoende rijp is om in de inspraak te brengen wordt er in de Schakel en/of krant gepubliceerd dat het plan ter inzage ligt. (N.B. als extra service naar de burgers toe is voor het bestemmingsplan Kern Stein eerst een Voorinspraak gehouden). Tijdens de inspraak kan iedereen zijn mening schriftelijk (bij burgemeester en wethouders) of mondeling (bij de afdeling VRO) over het plan geven. Ook is het mogelijk om via de e-mail uw mening te geven. Ook andere overheidsinstanties worden gevraagd om op het plan te reageren (zoals bijv. de provincie, waterschap, leidingbeheerders e.d.).


2. Tijdens de inspraak wordt er meestal een informatieavond gehouden. Nadat de termijn van de inspraak is afgelopen wordt er een hoorzitting belegd om elkaars standpunten over en weer te vernemen. Vervolgens wordt een eindverslag gemaakt van de binnengekomen reacties die worden voorzien van een antwoord. Ook wordt aangegeven op welke manier het bestemmingsplan naar aanleiding van de inspraak wordt aangepast. Dit document wordt toegezonden aan alle insprekers en de gemeenteraad.


3. Zodra de aanpassingen zijn verwerkt wordt gesproken van een ontwerp bestemmingsplan. Het plan wordt opnieuw gepubliceerd. Vanaf nu begint de "officiële procedure" waarbij fatale termijnen en juridische indieningsvereisten gelden.
Vanaf hier is het juridisch nog niet mogelijk om ook een digitale zienswijze in te dienen. Het ontwerp bestemmingsplan ligt 4 weken ter inzage. Een ieder kan gedurende deze termijn zijn zienswijze omtrent het ontwerp schriftelijk kenbaar maken bij de gemeenteraad van Stein, postbus 15, 6171 AA Stein.


4. Degenen die zienswijzen hebben ingediend worden eerst gehoord door een zogenaamde hoorcommissie. De ingediende zienswijzen met de beantwoording hiervan worden vervolgens aan de commissie en aan de raad voorgelegd. De raad stelt het bestemmingsplan vast. Vastgesteld bestemmingsplan. Zodra de raad het bestemmingsplan heeft vastgesteld moet dit worden toegezonden aan Gedeputeerde Staten (GS) voor goedkeuring. Gelijktijdig wordt het plan gedurende 4 weken voor een ieder ter inzage gelegd. Nu kunnen slechts diegenen die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend, alsmede een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken, gedurende de termijn van terinzagelegging schriftelijk bedenkingen inbrengen tegen het bestemmingsplan bij Gedeputeerde Staten van Limburg, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht.


5. GS hebben maximaal 6 maanden de tijd om het bestemmingsplan al dan niet goed te keuren. GS kan ook besluiten aan sommige delen van het plan goedkeuring te onthouden. Wanneer geen bedenkingen zijn ingebracht moet GS binnen 12 weken het goedkeuringsbesluit nemen. GS moeten hun besluit binnen 2 weken nadat het genomen is bekend maken en toelichten. Iedereen die bedenkingen heeft ingebracht krijgt een afschrift van het besluit.


6. Goedgekeurd bestemmingsplan. Binnen twee weken na de bekendmaking van het besluit tot goedkeuring van het bestemmingsplan door GS wordt het bestemmingsplan gedurende 6 weken ter inzage gelegd. Tegen het besluit van GS kan schriftelijk beroep worden ingesteld door degene die tijdig bij GS bedenkingen hebben ingebracht tegen het bestemmingsplan, bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.


7. Onherroepelijk bestemmingsplan. Hiervan is sprake als er geen beroep meer open staat tegen het bestemmingsplan. Er wordt dan gepubliceerd dat het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden (dus rechtskracht heeft). Het ligt dan voor een ieder ter inzage.