VVD



Nieuws

23 apr 2004 - Hoorzitting roept nieuwe vragen op
over voornemen verkoop Orions

De Vaste Tweede-Kamercommissie voor Defensie heeft op woensdag 21 april jl., op initiatief van de VVD, een hoorzitting gehouden over het voornemen van minister Henk Kamp van Defensie om de Orion-patrouillevliegtuigen te verkopen en het Marine Vliegkamp Valkenburg te sluiten. De Kamer hoorde zowel militaire deskundigen, onderzoekers en consultants, het bedrijfsleven, lokale bestuurders als het personeel van Vliegkamp Valkenburg. De hoorzitting riep een groot aantal vragen op over de uitkomsten van de studies, die minister Kamp op verzoek van de Kamer (motie-Van Baalen cs) door Defensie had laten uitvoeren.

Defensiespecialist De Wijk van Instituut Clingendael noemde het schrappen van de Orions een pure bezuinigingsmaatregel. De vliegtuigen blijven vanuit militair oogpunt waardevol. Hij stelde dat er binnen de NAVO een tekort in plaats van een overschot aan moderne patrouillevliegtuigen bestaat. Volgens De Wijk was het besluit geen Nederlandse Orions boven Irak in te zetten, ingegeven door de angst dat het nut van de Orions zou worden aangetoond. Tevens gaf de Clingendael-deskundige aan dat hij betwijfelt dat Duitsland de Orions uiteindelijk van Nederland zal kopen. Hij verwacht nog grote extra aanslagen op het Duitse defensiebudget. De Wijk denkt dat Defensie via meer efficiency met haar onroerend goed extra geld kan besparen dat niet ten koste gaat van de operationale capaciteit van de krijgsmacht. Navy Capt. (ret.) James Monroe, die nauw betrokken was bij de militaire samenwerking met de Verenigde Staten in de West, plaatste ernstige twijfels bij de bereidheid van de Amerikaanse Marine belangrijke informatie uit te wisselen met burgerbedrijven, die de patrouilletaken boven de Nederlandse Antillen en Aruba zouden moeten overnemen. Adjudant Stassen van de ondernemingsraad van Valkenburg gaf aan dat er op Valkenburg een grote efficiencyslag mogelijk is en dat de Duitse Marine graag met Nederland een gezamenlijke groep Orions wil opzetten.

Ook Noorwegen zou belangstelling hebben. Deloitte & Touche berekende de mogelijkheid, binnen de bestaande vergunningen, via een PPS-constructie de exloitatiekosten van Valkenburg met 20% te kunnen reduceren. De heer Mast van het bedrijf Liaicom heeft 34 bedrijven geïnventariseerd die serieus in een publiek-privaat Valkenburg willen investeren. Volgens de heer Van Loon van de TU Delft is Valkenburg van groot belang bij rampen en terroristische aanslagen in de Haagse regio.

VVD-woordvoerder Van Baalen zal deze nieuwe feiten, woensdag 28 april aanstaande, in een afrondend debat met minister Kamp van Defensie, minister Dekker van VROM en staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat aan het kabinet voorleggen. De VVD is, op basis van de hoorzitting, van mening dat het kabinet het openhouden van een publiek-privaat Valkenburg en het opzetten van een multinationale Orion-pool, binnen de bezuinigingstaakstelling van Defensie, woensdag aanstaande opnieuw moet bezien.