Gemeente Apeldoorn

Terugblik raadsvergadering heroverwegingen 22 april 2004

Persbericht van de gemeenteraad

Donderdag 22 april heeft de gemeenteraad van Apeldoorn vergaderd over het raadsvoorstel heroverwegingen. De ambitie om de vergadering te beëindigen met een definitief besluit en de vaststelling van het raadsvoorstel is niet gehaald. Bij de stemming op het amendement economische zaken van de VVD om niet te bezuinigingen op economische ontwikkeling staakten de stemmen omdat 19 raadsleden voor en 19 raadsleden tegen waren. Aangezien één raadslid niet aanwezig was tijdens de vergadering wordt het amendement in de raadsvergadering van 28 april opnieuw instemming gebracht. Wettelijk is het zo dat een raadsvoorstel pas kan worden vastgesteld als alle moties en amendementen in stemming zijn gebracht. Echter de overige conclusies waarop, in totaal 8 miljoen, bezuinigd gaat worden kunnen nu wel worden getrokken.

Het raadsvoorstel (dat u kunt vinden op internet) is opgebouwd uit 18 onderdelen.

De volgende besluiten zijn genomen:

Beleidsprogramma 1: interactief besturen

* Bestuursorganen: op deze post wordt 200.000 bezuinigd. Dit betekent onder meer dat na verkiezingen het college inkrimpt van 7 naar 6 wethouders. Er wordt niet bezuinigd op wijkontwikkeling.
* Bestuursondersteuning B&W: in totaal wordt hierop 200.000 bezuinigd. Onder meer met de motivatie dat als er een wethouder minder is, er ook minder ondersteuning nodig is.
* Bestuurlijke samenwerking: in totaal wordt hierop 35.000 bezuinigd. De regionale samenwerking moet ook een steentje bijdragen.

* Bestuursondersteuning raad en rekenkamerfunctie: hierop wordt 70.000 bezuinigd. De raad vindt het belangrijk ook zelf het goede voorbeeld te geven.

NB: er wordt niet bezuinigd op Mondial.

Beleidsprogramma 2: verstrekken overheidsdocumenten en bevolkingsadministratie

* Rijbewijzen: het verstrekken van rijbewijzen moet 70.000 meer op gaan leveren. De rijbewijzen worden 5 duurder.

Beleidsprogramma 3: openbare orde en rampenbestrijding
* Brandweer en rampenbestrijding: in totaal wordt er 273.000 bezuinigd op dit programma. 50.000 binnen de post brandveiligheidadvisering en vergunningverlening, 150.000 op spoedeisende hulpverlening en incidentenbestrijding (dit betekent dat er 1 duikteam minder komt) en 73.000 op de regionale brandweer.

* Openbare orde en veiligheid: op de post vergunningen publiek domein wordt 50.000 bezuinigd.

Beleidsprogramma 4: verkeer, mobiliteit en doorstroming
* Wegen, straten en pleinen: op beheer, onderhoud, reiniging en verlichting wordt totaal 357.000 bezuinigd. Dit is minder dan oorspronkelijk was voorgesteld omdat de raad niet wil dat er onomkeerbare schade wordt gedaan aan wegen waarvoor later een forse rekening wordt gepresenteerd.

Beleidsprogramma 5: duurzame milieubescherming, risicobeheersing en handhaving

* Milieubeheer: op strategisch milieubeleid wordt 95.000 bezuinigd. De motie van de SGP met het verzoek aan het college bij realisatie van de bezuiniging het beleidsveld duurzaamheid te ontzien is unaniem door de andere fracties aangenomen. Op handhaving en toezicht wordt 85.000 bezuinigd.

Beleidsprogramma 6: beheer openbare ruimte en versterking openbaar groen

* Beheer en onderhoud bossen: er wordt 60.000 euro bezuinigd op beheer en onderhoud bossen. Dit is 90.000 euro minder dan in het raadsvoorstel was voorgesteld. Dankzij een amendement van PvdA, dat werd gesteund door de SGP, Leefbaar Apeldoorn, CDA en VVD wordt hier minder op bezuinigd. De 90.000 wordt gedekt uit de BROA en een bezuiniging op schoolzwemmen van 42.000.
* Natuur en milieueducatie: het CNME krijgt een aanzienlijk lagere bezuiniging voor de kiezen. Er zijn meerdere amendementen over het CNME ingediend. Uiteindelijk kreeg het gewijzigd amendement van D66 unanieme steun. Dit betekent dat het CNME 80.000 moet bezuinigen.

* Openbaar groen: op het beheer en onderhoud openbaar groen wordt 600.000 bezuinigd.

Beleidsprogramma 7: onderwijs, opvoeden en opgroeien
* Openbaar en bijzonder onderwijs: er wordt 438.000 bezuinigd op OPO. Wel is er een motie van D66, GroenLinks, CDA en Leefbaar Apeldoorn aangenomen, gesteund door ChristenUnie, PvdA en VVD, om te onderzoeken hoe en tegen welke kosten OPO verzelfstandigd kan worden. De raad wil graag de resultaten van het onderzoek krijgen voorgelegd.

* Overige onderwijsaangelegenheden: op schoolbegeleiding wordt 60.000 bezuinigd, dit is 40.000 minder dan in het raadsvoorstel. Deze 40.000 wordt gedekt uit de BROA. Leefbaar Apeldoorn nam het initiatief voor deze verlaging van het bezuinigingsbedrag. Zij werden hierbij unaniem door de raad gesteund. Er wordt 55.000 bezuinigd op de lesplaatsen WEC. Tot slot is door een amendement van het CDA de voorgestelde bezuiniging op lokaal onderwijsbeleid algemeen komen te vervallen. PvdA, Gemeentebelangen, Leefbaar Apeldoorn, D66 en VVD steunden dit amendement. De bezuiniging wordt verrekend met een verlaging van het budget nieuw beleid.
* Schoolzwemmen: zoals onder beleidsprogramma 6 vermeld wordt er 42.000 bezuinigd op schoolzwemmen.

Beleidsprogramma 8: inkomensvoorziening dienstverlening en activering
* Wet sociale werkvoorziening: de Felua krijgt een bezuiniging van 250.000. Door een amendement van de PvdA krijgen zij 150.000 meer te bezuinigen dan in het raadsvoorstel is voorgesteld. Reden hiervoor is dat Felua door jaarlijkse financiële overschotten een riante financiële positie heeft. De raad vindt dat er daarom extra bezuinigd kan worden. De 150.000 die vrijkomt, is bestemd voor Wisselwerk. Leefbaar Apeldoorn, CDA en VVD steunden dit amendement.

* Armoedebestrijding MMO: er wordt structureel 322.000 bezuinigd op armoedebestrijding. Dit is 300.000 minder dan voorgesteld in het raadsvoorstel. Dit dankzij een amendement van VVD en CDA, welke werd gesteund door PvdA, Gemeentebelangen, SGP, Leefbaar Apeldoorn en D66. Het gevolg is dat de afvalstoffenheffing voor een deel van de bewoners niet wordt verhoogd. Ook zal gedurende 1 jaar de kwijtschelding op rioolheffing uit algemene middelen worden betaald als deze heffing zou worden ingevoerd. Dit dankzij een amendement van de VVD, welke werd gesteund door PvdA, Leefbaar Apeldoorn en D66.

Begrotingsprogramma 9: volksgezondheid en zorg

* Maatschappelijke begeleiding en advies: er wordt 55.000 bezuinigd op de subsidiëring van maatschappelijke dienstverlening (Alert). Dit is 40.000 minder dan aangegeven in het raadsvoorstel, dankzij een amendement van Leefbaar Apeldoorn, welke unaniem werd gesteund door de overige fracties.

Begrotingsprogramma 10: vrijwilligers in de zorg
* Maatschappelijke begeleiding en advies: de subsidie aan Slachtofferhulp wordt verminderd met 20.000. Het bedrag dat hierdoor vrij komt is bedoeld voor culturele evenementen en projecten (zie ook begrotingsprogramma 12).
* Sociaal cultureel opbouwwerk: Wisselwerk moet 150.000 bezuinigen. Dit is de helft van wat er oorspronkelijk in het raadsvoorstel was voorgesteld. De PvdA diende hiervoor een amendement in welke door Leefbaar Apeldoorn, CDA en VVD werd gesteund.

Begrotingsprogramma 11: sport en sportaccommodaties
* Subsidiering beheer en accommodaties: de voorgestelde bezuiniging in het raadsvoorstel is van tafel door een amendement van D66 en VVD dat werd gesteund door PvdA, Leefbaar Apeldoorn, CDA en GroenLinks.

Begrotingsprogramma 12: kunst, cultuur en behoud cultuurhistorische waarden

* Openbaar bibliotheekwerk: er wordt 150.000 bezuinigd op het openbaar bibliotheekwerk

* Culturele opleidingen: 100.000 bedraagt de bezuiniging bij Markant. Deze bezuiniging is mogelijk door de afkoop van wachtgelden. Een aangenomen motie van D66 zorgt ervoor dat de bezuiniging ook echt gekoppeld is aan de uitkomst van het onderzoek afkoop wachtgelden. De motie werd gesteund door Gemeentebelangen, LeefbaarApeldoorn, CDA en PvdA.
* Culturele evenementen en projecten: in het raadsvoorstel was voorgesteld 20.000 te bezuinigen op culturele evenementen. D66 diende een amendement in omdat zij het niet wenselijk vinden als er bezuinigd wordt op kleinschalige professionele en amateurkunst. PvdA, Gemeentebelangen, Leefbaar Apeldoorn en CDA steunden het amendement.

* Orpheus: er wordt 10.000 bezuinigd op Orpheus. Dit is 190.000 minder dan dat in het raadsvoorstel was voorgesteld. De VVD diende een amendement in met onder meer het argument dat het nieuwe Orpheus een eerlijke kans moet krijgen. De dekking voor de 190.000 is gevonden in de posten kunst in de openbare ruimte en nieuw beleid. PvdA, Leefbaar Apeldoorn, CDA en GroenLinks stemden in met het voorstel.

* Oudheidkunde en musea: er wordt 125.000 bezuinigd op de post adviezen en subsidies monumenten. Dit is 47.000 minder dan voorgesteld in het raadsvoorstel. Leefbaar Apeldoorn en VVD namen met een amendement het initiatief voor deze wijziging. Behalve Gemeentebelangen stemden alle andere fracties in met dit amendement.

Beleidsprogramma 13: ruimtelijke ordening, visieontwikkeling en gebiedstransformatie

* Ruimtelijke ontwikkeling: er wordt 20.000 bezuinigd op structuur en bestemmingsplannen. Dit is 60.000 minder dan voorgesteld (na een correctie) dankzij een amendement van GroenLinks. Door dit amendement blijft stimulering van duurzaam bouwen mogelijk in Apeldoorn. PvdA, Gemeentebelangen, SGP en Leefbaar Apeldoorn steunden het amendement.

Beleidsprogramma 14: bouwprogrammering, controle en handhaving
* Overige volkshuisvesting: er wordt 48.000 bezuinigd op bouw en woningtoezicht, 215.000 op de woonruimtewinkel (incl. een correctie van 35.000) en 22.000 op het infopunt huursubsidie.

Begrotingsprogramma 15: economische basis recreatie en toerisme
* Stimulering recreatie en toerisme: er wordt 350.000 bezuinigd op de VVV, dit is een halvering van de subsidie.

Begrotingsprogramma 16: algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien
* Algemene baten en lasten: het bezuinigingsbedrag is ongewijzigd gebleven ( 160.000). Accres moet dit bedrag aan de gemeente vergoeden via taakstellend dividend.

Begrotingsprogramma 17: efficiency taakstelling gemeentelijk apparaat
* Gemeentelijk apparaat: hierop wordt totaal 1,6 miljoen op bezuinigd. Aan het college is gevraagd in het najaar met concrete voorstellen te komen voor de invulling hiervan. Het accent moet liggen op de beleidsvoorbereiding, inclusief de uitbesteding. Niet op de uitvoering. De bezuiniging ligt 400.000 hoger dan voorgesteld in het raadsvoorstel. Het CDA diende hiervoor een amendement in. Dit amendement is unaniem aangenomen.

Voor het laatst bijgewerkt op: 26-apr-2004 10:46