Gemeente Laarbeek

Afvalcontainers al vroeg buiten zetten
De laatste weken merkt de inzamelaar van het huisvuil dat er meer containers worden aangeboden dan in de winter. Om toch op tijd alle containers geledigd te krijgen worden extra wagens ingezet. Dit betekent wel dat het kan voorkomen dat in uw straat eerder dan normaal de containers worden geledigd. Zorgt u er dus voor dat om 07.30 uur de containers buiten staan.
Vanaf vrijdag 23 april begint men al vroeg in Aarle-Rixtel, in Lieshout en in Beek en Donk.
Omdat de week daarop geen huisvuil wordt ingezameld in het binnengebied is het zaak hier alert op te zijn.

Geen afgifte meer van stookvergunningen
Voorheen kon je bij de gemeente een stookvergunning aanvragen voor het verbranden van bijvoorbeeld snoeihout. Onder bepaalde voorwaarden werd hiervoor vergunning verleend.
Inmiddels is de Wet milieubeheer aangepast en deze wet verbiedt het voortaan om deze stookvergunningen te verlenen. Als een soort overgangsregeling heeft het college besloten om tot 30 april 2004 het stoken van snoeiafval te gedogen, mits dit vooraf gemeld wordt. Die periode loopt bijna af.

Verboden te stoken in openlucht
Dit betekent dat het na 30 april 2004 voortaan verboden is om afvalstoffen en ook snoeihout te verbranden in de openlucht. Op het moment wordt nog bekeken hoe we als gemeente om kunnen gaan met het (verhoogde) aanbod van snoeiafval. Totdat daarover meer duidelijkheid is kunt u nog steeds uw snoeiafval (maximaal 2 m3) kwijt bij de milieustraat aan de Stater 2 in Lieshout.

Snoeiafval kunt u ook brengen naar groencomposteerders, bijvoorbeeld firma Verhoeven, de Biezen 1 in Aarle-Rixtel, telefoon 0492-383194. Andere mogelijkheden zijn composteren of versnipperen van snoeiafval. Versnipperaars zijn te huur bij verhuurbedrijven. Wilt u meer informatie over composteren, kijk dan op de site www.vlaco.be.
Hoge ambities voor het Laarbeekse water
De gemeente heeft ambitieuze plannen voor het toekomstige Laarbeekse water. Samen met waterschap Aa en Maas, Rijkswaterstaat, Brabant Water en de provincie Noord Brabant werkt de gemeente aan een waterplan, waarin deze ambities zijn vastgelegd en concrete maatregelen staan. Ook diverse Laarbeekse belangenorganisaties (zoals bijvoorbeeld IVN, hengelsportverenigingen, Stichting Laarbeeks Landschap, ZLTO, heemkundekringen, Woningstichtingen) die deel uitmaken van een klankbordgroep buigen zich over het plan en hebben hun visie kenbaar gemaakt.
Het waterplan is nu zo ver gevorderd dat er een visie voor het Laarbeekse water is vastgelegd, waar de samenwerkende partijen zich goed in kunnen vinden. Voor u als inwoner zal de uitwerking daarvan de komende jaren zichtbaar worden.
Het algemene uitgangspunt is dat het water in Laarbeek ook door de generaties na ons nog kan worden gebruikt. Ook planten en dieren nemen hier een belangrijke plaats in. Verder moet het water aantrekkelijk, helder en schoon zijn en blijven. De toekomstige waterwinning, riolering en waterzuivering mogen bovendien geen problemen opleveren voor het waterpeil en de waterkwaliteit. Tenslotte zouden inwoners zich bewust moeten zijn van het water. Het water draagt bij aan een goede woonkwaliteit. Al deze uitgangspunten sluiten aan bij huidige landelijke en Europese richtlijnen.
Water op het juiste peil
De hoeveelheid water in Laarbeek mag niet te veel zijn en niet te weinig. Te veel water in sloten en beken kan leiden tot overstromingen. Te weinig grond- en oppervlaktewater levert verdroogde landbouw- en natuurgebieden op. Bovendien is belangrijk dat regenwater in de eigen regio blijft en niet wordt afgevoerd naar andere gebieden. Een van de manieren om dit te realiseren is dat regenwater gescheiden blijft van rioolwater en de mogelijkheid krijgt ter plaatse in de bodem te zakken. Als dit niet mogelijk is moet het regenwater vastgehouden worden in een soort bergingsvijver en van hieruit vertraagd afgevoerd worden naar het oppervlaktewater van het waterschap, zoals bijvoorbeeld de Goorloop.
Goed werkende waterketen
De waterketen bestaat uit de winning van drinkwater, het gebruik ervan door huishoudens en bedrijven, vervolgens de afvoer naar de riolering en de waterzuivering op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel. Brabant Water (waterwinning), alle watergebruikers, de gemeente (riolering) en het waterschap (waterzuivering) zullen moeten samenwerken om de waterketen zo optimaal mogelijk te laten werken. Belangrijke aandachtspunten zijn: zuinig omgaan met (grond)water, schoon en vuil water gescheiden houden en de waterverontreiniging door riooloverstorten tegengaan.
Schoon, natuurlijk en aantrekkelijk water
Deze drie elementen moeten zoveel mogelijk samengaan. Schoon water zorgt, samen met een natuurlijke inrichting van waterlopen, voor een rijk planten- en dierenleven in het water. Schoon en natuurlijk water levert bovendien een aantrekkelijke woonomgeving op. Diverse oorzaken van waterverontreiniging, zoals bestrijdingsmiddelen, riooloverstorten, vuil van wegen en zinken wegmeubilair, moeten daarom op termijn worden weggenomen. Natuurlijk water ontstaat doordat oevers worden afgevlakt, kronkels in waterlopen worden hersteld en vissen zogenaamde `vispassages' bij stuwen krijgen.

Inwoners genieten van het water
Het Laarbeekse water moet voor inwoners toegankelijk, veilig, maar vooral ook zichtbaar zijn. Het aanwezige water, zeker dat met een cultuurhistorische waarde, moet worden behouden en worden hersteld. Mooie fiets- en wandelpaden langs water en de aanwezigheid van vis- en aanlegsteigers kunnen de toegankelijkheid en het gebruik van het water vergroten. De achterliggende gedachte is dat als mensen water positief beleven, zij ook bewuster met water zullen omgaan.

Hoe nu verder met het Waterplan Laarbeek
De visie en doelstellingen van het Waterplan is op 22 april ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarna worden diverse maatregelen benoemd, om uitvoering te geven aan de doelstellingen uit het Waterplan. De maatregelen worden naast elkaar gelegd en vergeleken en er wordt gekeken welke het eerste zullen worden uitgevoerd. Kosten en effectiviteit spelen hierbij een rol.
De planning is dat het Waterplan na de zomervakantie bestuurlijk wordt vastgesteld. De eerste maatregelen zullen vervolgens worden uitgevoerd in de periode 2004-2008.