Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Nieuwe aanpak malafide uitzendbureaus

Nr. 2004/96
23 april 2004

Nieuwe aanpak ter bestijding malafide uitzendbureaus

Werkgevers moeten in de toekomst een dienstverband met een nieuwe werknemer al op de eerste werkdag melden. Bij premie- en belastingcontroles kan de werkgever zich dan niet verschuilen achter de mededeling dat de werknemer net is begonnen. Ook moeten uitzendbureaus een vestigingsvergunning aanvragen voor ze van start mogen gaan. Een aantal wijzigingen in fiscale en socialezekerheidheidswetgeving maakt het gemakkelijker de ondernemers aansprakelijk te stellen die via een uitzendbureau illegaal werk laten verrichten.

Dat staat in de brief die staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Wijn van Financiën naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. In de brief staat een uitwerking van de maatregelen die werden aangekondigd in de Illegalennota van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.
Wijn en Rutte nemen de maatregelen om de grootschalige fraude te bestrijden die de uitzendbranche verstoort. Illegaal werkende werknemers worden onderbetaald en werken onder slechte omstandigheden. Tegelijkertijd hebben uitzendbureaus en werkgevers die zich wél aan de regels houden, last van concurrentievervalsing.

Het streven is de 'eerstedagsmelding' in januari 2006 in te voeren. Vanaf dat moment kunnen werkgevers dienstverbanden veel eenvoudiger (elektronisch) doorgeven. Vóór die tijd wordt de huidige werkwijze op twee punten aangescherpt. Bij controles moet de werkgever straks kunnen aantonen hoe lang een werknemer in dienst is waarvoor geen premie en belasting is betaald. Anders wordt er vanuit gegaan dat de werknemer er een half jaar werkt en moet de werkgever dus over die periode belasting en premies betalen. Ook kan straks direct (in plaats van via het strafrecht) een boete worden opgelegd.

Om voor de vestigingsvergunning in aanmerking te komen moet de ondernemer die een uitzendbureau wil beginnen, voldoen aan een aantal kwaliteitseisen. Te denken valt aan onbesproken gedrag van de ondernemer en een goede financiële basis van het bedrijf. Ook al bestaande uitzendbureaus moeten een vestigingsvergunning aanvragen. De vergunning kan worden ingetrokken. Dat gebeurt in ieder geval bij gebleken fraude of misbruik. Verder krijgen uitzendbureaus zonder vergunning geen zogenoemde geblokkeerde rekening. Ondernemers die gebruik maken van uitzendkrachten storten premies en belasting gewoonlijk op zo'n rekening, zodat ze achteraf niet aansprakelijk worden gesteld. Ondernemers kunnen op internet nagaan of hun uitzendbureau een vergunning heeft.

De vestigingsvergunning gaat werken als 'barrière' of 'zeef'. Wijn en Rutte willen niet terug naar het oude vergunningstelsel voor uitzendbureaus. Een vestigingsvergunning veroorzaakt minder administratieve lasten voor ondernemers dan het oude vergunningstelsel, omdat de eisen bij de start van de onderneming worden gesteld en niet jaarlijks opnieuw worden gecontroleerd door de Arbeidsinspectie. De bewindslieden zijn zich ervan bewust dat écht malafide uitzendbureaus niet bestreden kunnen worden met de vestigingsvergunning, omdat dit soort bureaus vaak geen vergunning zal aanvragen. Deze bureaus moeten met een harde aanpak worden bestreden.

De Arbeidsinspectie gaat uitzendbureaus en ondernemers die zich bij voortduring aan illegale arbeid schuldig maken, dwingen tot gedragsverandering door hen steeds opnieuw te controleren. Hierdoor wordt het bedrijf geconfronteerd met steeds hogere boetes en wordt het productieproces geschaad door personeelsgebrek. Ook gaan de Arbeidsinspectie en de Vreemdelingenpolitie zoveel mogelijk samen inspecties uitvoeren. Als een ondernemer illegaal werk laat doen door mensen die ook illegaal in Nederland verblijven, kan de Vreemdelingenpolitie deze direct oppakken.

In 2004 gaan de zogenoemde 'interventieteams' illegale arbeid, premie- en belastingfraude bestrijden in de horeca, schoonmaak, vleesindustrie en op zwarte markten. In deze wisselend samengestelde teams werken onder meer Arbeidsinspectie, Belastingdienst, gemeenten en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen samen. In de regio Brabant Zuidoost en Limburg Noord gaat in 2004 een interventieteam illegale bewoning en malafide uitzendbureaus aanpakken. In veel sectoren en regio's zijn al interventieteams actief, zoals in het Westland, bij overslagbedrijven en in de bouw.

De bewindslieden willen het voor werkgevers gemakkelijker maken om identiteitsgegevens van werknemers te controleren. Werkgevers kunnen identiteitsdocumenten binnenkort op echtheid laten controleren bij een 'informatiepunt'. Het Centrum voor Werk en Inkomen start hiertoe een proefproject, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ervaringen met de zogenoemde MRZ-scanner. Deze scanner wijst de gebruiker op verdachte aspecten van een identiteitsdocument. De Belastingdienst gaat na of het mogelijk is om werkgevers combinaties van sofi-nummers en identiteitsgegevens te laten controleren.


---

De volledige tekst van de brief van staatssecretaris Rutte en Wijn staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de rechter knoppenbalk).

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Financiën.

23 apr 04 17:46