DTe: maatregelen nodig om handel te bevorderen
DTe: maatregelen nodig om handel te bevorderen
De Dienst uitvoering en toezicht energie (DTe) adviseert de minister van Economische Zaken maatregelen te nemen om de handel in elektriciteit (liquiditeit) te bevorderen. Na consultatie van marktpartijen en gedetailleerd onderzoek concludeert DTe dat op dit moment geen verdere toename van de handel plaatsvindt waardoor de ontwikkeling van efficiënte marktwerking wordt belemmerd. Daarnaast is het aantal actieve marktpartijen in 2003 afgenomen. Deze ontwikkelingen hebben negatieve gevolgen voor marktwerking en concurrentie.
DTe streeft naar effectieve concurrentie in de energiesector. Daarom is het belangrijk dat voldoende handel plaatsvindt en er genoeg marktpartijen actief kunnen zijn. Gezonde concurrentie tussen marktpartijen resulteert in juiste prijsvorming. DTe adviseert de minister van Economische Zaken om de volgende maatregelen te nemen om de marktwerking te bevorderen:
1. Nederlandse en buitenlandse netbeheerders dienen een werkplan te publiceren waarin wordt aangegeven via welke maatregelen en binnen welke termijn zij de importcapaciteit met 1000 MW kunnen verhogen.
2. De DTe adviseert om de importcapaciteit (de transportcapaciteit voor elektriciteit naar Nederland) in kleinere hoeveelheden en verspreid over het jaar te veilen om zo de elektriciteitshandel te stimuleren.
3. DTe geeft aan dat het op korte termijn opzetten van een goed werkende onbalansmarkt voor gas van essentieel belang is voor een efficiënte werking van de gas- als de elektriciteitsmarkt. Op de elektriciteitsmarkt zal hierdoor het aanbod van elektriciteit met name tijdens piekuren worden vergroot. Dit voorkomt onnodige prijspieken op de elektriciteitsmarkt.
4. DTe adviseert om de ontwikkeling van bestaande initiatieven in het aanbieden van diensten aan marktpartijen om hun financiële risico's af te dekken (zoals Endex) nauwlettend te volgen. Het efficiënt kunnen indekken tegen financiële risico's is een belangrijke voorwaarde voor handelaren om actief te worden op de elektriciteitsmarkt.
5. DTe stelt voor om het gedrag van partijen en ontwikkelingen op de elektriciteitsmarkt structureel te monitoren. DTe adviseert de Minister om expliciet in regelgeving vast te leggen dat marktpartijen verplicht zijn de informatie die nodig is voor monitoring, snel en volledig aan te leveren.
6. In lijn met deze maatregel stelt DTe voor de transparantie op de elektriciteitsmarkt verder te vergroten. Dit kan worden bereikt door informatie te publiceren over de verhandelde hoeveelheden elektriciteit op de langere termijn contractenmarkt en over de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit per centrale met een tijdsvertraging van twee maanden.
Mocht blijken dat deze maatregelen niet afdoende zijn dan adviseert DTe de huidige werking van de markt structureel te verbeteren door het periodiek veilen van productiecapaciteit van de grotere producenten op de markt. DTe adviseert de minister deze maatregel alvast voor te bereiden zodat, wanneer met de voorgestelde maatregelen de liquiditeit onvoldoende verbetert, deze maatregel snel kan worden ingevoerd. Het rapport 'Onderzoek ontwikkeling liquiditeit elektriciteitsmarkt 2003-2004' is te vinden op de website van DTe: www.dte.nl.
Een markt is liquide wanneer er voldoende marktspelers actief zijn op deze markt en deze marktspelers snel en effectief kunnen handelen zonder dat een individuele transactie de marktprijs sterk beïnvloedt. Een liquide markt geeft een betrouwbare prijsindex waarop marktspelers (consumenten en producenten) hun handelsactiviteiten kunnen afstemmen.
De voorgestelde maatregelen zorgen onder andere voor een toename van de beschikbare importcapaciteit. Deze toename vergroot het aanbod van elektriciteit op de Nederlandse groothandelsmarkt en geeft een stimulans aan de liquiditeit. De maatregelen zijn er ook op gericht de financiële risico's van marktspelers te verlagen en de onzekerheden ten aanzien van de prijszetting op de groothandelsmarkt te verkleinen. Op deze manier wordt het vertrouwen in de elektriciteitsmarkt vergroot, waardoor (nieuwe) spelers worden aangetrokken. De maatregelen beogen het aanbod, de handel en het aantal aanbieders op de elektriciteitsmarkt te vergroten. Dit werkt bevorderlijk voor een efficiënte marktwerking.