Gemeente Den Haag

april 2004
Bestuurders bereiden zich voor op mogelijke epidemieën (20 april)

Bestuurders uit heel Nederland komen op 23 april 2004 bij elkaar op het congres 'Outbreak! Beheersbaarheid bij biologische dreiging'. Het managen van risico's staat centraal tijdens dit congres.

Een epidemie kondigt haar komst zelden aan. De uitbraak van SARS en de vogelgriep maken duidelijk wat de risico's en de impact van epidemieën zijn. Nederland heeft geen recente ervaring met dergelijke epidemieën, maar de epidemieën in het verre oosten en de dreiging van mogelijke biologische terreuraanslagen maken duidelijk dat een gedegen voorbereiding onmisbaar is.

Ervaringen
Het doel van het congres is met name het uitwisselen van ervaringen en informatie. De organisatie van de bestrijding is het hoofdonderwerp van het congres, zijdelings wordt ingegaan op de medische aspecten van een epidemie. Dr. C. D'Cunha, voormalig Chief Medical Officer of Health in Ontario, geeft een presentatie over zijn ervaringen met SARS-bestrijding in Canada. Hoogleraar virologie prof. Dr. A.D.M.E. Osterhaus besteedt in zijn inleiding aandacht aan de noodzakelijke voorbereiding op de bestrijding van nieuwe, gemuteerde virussen. Burgemeester van Den Haag, drs. W.J. Deetman en mr. C.A.W. van Raalten, directeur Staatsveiligheid bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst spreken ook op het congres. In workshops komen onder meer de thema's communicatie, menselijk gedrag in crisissituaties en de juridische aspecten van de bestrijding van een epidemie aan bod. Het congres wordt afgesloten met een plenaire discussie met vertegenwoordigers van politieke partijen.

Het congres is een initiatief van de GGD Den Haag en Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) Regio Haaglanden. Het congres is in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag en richt zich met name op openbaar bestuurders en vakspecialisten. De organisatie verwacht op 23 april 2004 circa tweehonderd deelnemers, voornamelijk bestuurders op landelijk, provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau. Het gaat dan om vertegenwoordigers van gemeentebesturen, brandweer, GGD-en, politie en GHOR-en. Daarnaast komen er vertegenwoordigers van onder meer academische ziekenhuizen, de regionale ambulancevoorziening en de Voedsel en Waren Autoriteit. Deze organisaties zijn ook betrokken in geval van biologische dreiging.