Gemeente Hoogeveen


23 april 2004

JOP Trasselt voorlopig een succes

De jongerenontmoetingsplaats (JOP) in Trasselt is voorlopig succesvol. Dit concludeert burgemeester Urlings naar aanleiding van een gesprek eerder deze maand met de betreffende jongeren, een vertegenwoordiger van de buurt en het wijkteam van buurtbeheer De Weide. De vernielingen aan basisschool De Regenboog en sporthal Trasselt zijn sinds de komst van de JOP sterk afgenomen. Ook hangen de jongeren niet meer voor en in de hal van de sporthal.

B&W schrijven dit in een brief in antwoord op vragen van Gemeentebelangen. De raadsfractie spreekt van ?problemen? rondom de JOP en maakt zich ?ernstige zorgen?. Het college van burgemeester en wethouders is op basis van de ervaringen tot dusver juist zeer tevreden.

De gemeente heeft met de jongeren afspraken gemaakt over het gebruik van de JOP. Deze worden nog vastgelegd in een convenant. Naast de jongeren zijn ook de bewoners en leden van het wijkteam betrokken bij het opstellen van het convenant.

Het wijkteam buurtbeheer -met daarin de opbouwwerker, wijkbeheerder en wijkagent- is blijvend in gesprek met de groep jongeren en de buurt om samen de vinger aan de pols te houden.

---

Trasselt, d.d. 19 april jl.

Gemeentebelangen Hoogeveen e.o.
Aan de heer Steenbergen
Veldkamp 26
7931 TL FLUITENBERG

Geachte heer Steenbergen,

Halverwege 2003 heeft een groep jongeren uit Trasselt contact gelegd met het wijkteam De Weide. Uit gesprekken met deze jongeren is gebleken dat zij een sterke behoefte hebben aan een plekje waar zij elkaar kunnen ontmoeten. Het wijkteam is daarom met de jongeren in overleg gegaan om een plek te zoeken waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten zonder dat de buurt er overlast van ervaart. Dat viel niet mee! De praktijk leert dat iedere plek weerstand oproept. Dat is zeer begrijpelijk, maar ook onze jongeren hebben recht op een plekje. De praktijk heeft echter ook geleerd dat wanneer bewoners en jongeren met elkaar praten en elkaar respecteren, een JOP prima in een woonomgeving past. De aanwezigheid van de jongeren bij de JOP en de verantwoordelijkheid die ze daarbij hebben voor de plek en de omgeving versterkt de sociale controle in de omgeving. De jongeren moeten wel van de omgeving de kans krijgen om die rol waar te maken.

In november 2003 zijn we, na een bijeenkomst met de buurt in basisschool De Regenboog, met dit traject gestart. De jongeren hebben een eigen plekje gekregen naast sporthal Trasselt. Met de jongeren zijn heldere afspraken gemaakt over het gebruik van de JOP. Deze afspraken worden vastgelegd in een convenant. Het convenant, wat inmiddels in concept klaar is, moet nog getekend worden. Naast de jongeren zijn ook de bewoners en leden van het wijkteam betrokken bij het opstellen van het convenant. Bij structurele overlast zullen we de JOP verwijderen. Wij hebben de term ?structurele overlast? niet nader gedefinieerd. De aard en omvang van de overlast is voor het college bepalend of wij door willen gaan op deze ingeslagen weg. Het gaat om het vertrouwen in dit traject, en zolang dat er is gaan we door. Verwijdering van de JOP lost het probleem zeker niet op. De voorziening is dan weg, maar de jongeren wonen in die omgeving en zullen daar of elders in de wijk weer opduiken.

Op donderdag 15 april j.l. heeft burgemeester Urlings een gesprek gehad met de leden van het wijkteam, de jongeren en een vertegenwoordiger van de buurt. Uit het gesprek is gebleken dat de vernielingen aan de school en sporthal sterk is afgenomen. Ook hangen de jongeren niet meer voor en in de hal van de sporthal. Er zijn in 2004 tot en met 14 april vier overlastmeldingen bij de politie binnengekomen. Eén overlastmelding was meer dan terecht. In de nacht van 6 op 7 maart was er sprake van onaanvaardbare overlast. De jongeren hebben aangegeven dat ze toen te ver zijn gegaan. Een andere melding is gedaan op het moment dat er twee politieagenten bij JOP waren. Er was op dat moment geen overlast. Op de andere twee meldingen is door de politie gereageerd, maar werd er niemand bij de JOP aangetroffen.

Tot nu toe zijn we zeer tevreden. Het wijkteam heeft aangegeven dat er (zeer) goede resultaten zijn geboekt. Ze zijn in gesprek met de groep en de buurt en zoals eerder aangegeven is het aantal vernielingen aan de school en de sporthal sterk afgenomen. In mei heeft burgemeester Urlings weer een gesprek met de buurt. Door met elkaar in gesprek te blijven proberen we het traject zo goed mogelijk te begeleiden. Het traject is goed begonnen en wij willen de ingeslagen weg vervolgen, in de wetenschap dat het een weg met hobbels is.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen,

de secretaris,
de burgemeester,