UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Kostenbesparing voor agrariërs en waterschappen

Benutting door waterschappen van de Basisregistratie Percelen levert voor agrariërs een aanzienlijke vermindering van de administratieve lasten op. Bovendien maakt het de uitvoering van het lozingen besluit open teelten en veehouderij (LOTV) effectiever. Voor de waterschappen betekent dit een aanzienlijke besparing op de uitvoeringskosten.

Dit blijkt uit de resultaten van een pilotstudie die de Unie van Waterschappen en de Dienst Basisregistraties van het ministerie van LNV hebben opgezet. Dit om te onderzoeken of de waterschappen met betrekking tot melding van de perceelregistratie aan kunnen sluiten bij de Basisregistratie Percelen (BRP). De pilotstudie wijst uit dat de BRP alle voor de Waterschappen op grond van het LOTV benodigde perceelsgegevens bevat. Als'bezegeling' van de pilot ondertekenen de vijf pilotwaterschappen op 23 april 2004 een contract met de Dienst Basisregistraties van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Unie van Waterschappen stimuleert de waterschappen dit voorbeeld te volgen. Als alle waterschappen zo'n contract aangaan besparen ze gezamenlijk 1,1 miljoen euro per jaar.

De pilot werd uitgevoerde door de waterschappen: Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht, Wetterkip Fryslân, Zuiveringschap Hollandse Eilanden en Waarden, Waterschap Hunze en Aa's en Waterschap Regge en Dinkel.

Het LOTV is sinds 1 maart 2000 van kracht. De maatregelen in dit besluit moeten bijdragen aan een verminderde emissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater. In het LOTV is een meldingsplicht opgenomen voor de perceelsituatie. Agrariërs moeten bij het waterschap melden welke percelen zij in gebruik hebben. Ook moeten zij wijzigingen melden. Omdat het aantal wijzigingen in perceelgebruik per jaar erg groot is, leidt deze verplichting tot hoge administratieve lasten voor de agrarische sector. Voor de waterschappen betekent het een aanzienlijke post in de uitvoeringslasten. Door aan te sluiten bij de BRP krijgen waterschappen inzicht krijgen in het gebruik van de percelen, zonder dat ze daar de eigenaar/gebruiker voor 'lastig'hoeven te vallen Ze kunnen dan voor de in het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij opgenomen meldingsplicht voor de perceelsituatie gebruik maken van de gegevens die de Basisregistratie Percelen heeft.

Het gebruik van de BRP gegevens binnen het LOTV heeft voordelen voor de waterschappen en de agrariërs. Voor de agrariërs is het voordeel dat zij niet voortdurend dezelfde gegevens hoeven te melden bij verschillende instanties. Het voordeel voor de waterschappen is dat zij steeds over actuele gegevens kunnen beschikken waardoor het LOTV op een adequate wijze uitgevoerd en gehandhaafd kan worden. De BRP gegevens mogen door de waterschappen overigens alleen voor het LOTV gebruikt worden

Nadere informatie bij Gernant Deekens (LNV), telefoonnummer
06-48131007 of Aly Oldersma (Unie van waterschappen), telefoonnummer
06-55394307


-Einde persbericht-

23 apr 04 12:44