FNV BONDGENOTEN


FNV Bondgenoten: oneerlijk concurrentie door voorstel CWI

Het voorstel van het CWI om werknemers uit de nieuwe EU-landen versneld werkvergunningen te geven, werkt in een aantal sectoren oneerlijke concurrentie in de hand. De bond vraagt hiervoor aandacht bij staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat om de vervoerssector en de vleesverwerkende industrie. In die twee sectoren is geen sprake van een mogelijke krapte op de arbeidsmarkt, die de maatregel van het CWI noodzakelijk maakt. Voor de transportsector komt daar nog eens bij dat daar ook geen controle is op de naleving van de arbeidsvoorwaarden.

Een steekproef van FNV Bondgenoten in de transportsector laat zien dat tenminste 75% van de 750 buitenlandse chauffeurs met een chauffeursattest niet is aangemeld als deelnemer bij de fondsen voor VUT, pensioen en prepensioen. Ook wordt er voor hen niet afgedragen aan het fonds voor opleiding en ontwikkeling en zijn zij niet aangemeld voor de ARBO-dienstverlening. Alleen al hierdoor zijn deze chauffeurs ruim 20% goedkoper dan hun Nederlandse collega's. Van naleving van de CAO is bij zeker 70% ook geen sprake. FNV Bondgenoten bestuurder Jan Heilig: 'Het lijkt erop dat de Turkse chauffeurs nog wel een loon krijgen dat lijkt op de betalingen uit de CAO. Zij worden waarschijnlijk geïnformeerd door hun collega's van Turkse komaf, die de Nederlandse taal machtig zijn. Maar de Oost-Europese chauffeurs worden vrijwel zonder uitzondering betaald per kilometer en ontvangen op die manier een beloning die slechts een fractie is van het Nederlandse CAO-loon'.

Ook in vleessector is sprake van dergelijke praktijken. Buitenlandse werknemers worden - als ze al volgens de cao betaald worden - volgens de laagste cao-schaal betaald en pensioen- en andere premies worden niet afgedragen. De buitenlandse werknemers worden daardoor veel goedkoper. 'De sector werkt veel met inleenbedrijven en je ziet dat vele contracten worden opgezegd. Is het werk dan weg? Nee, integendeel. Men kiest echter liever voor goedkopere alternatieven,' schrijft bestuurder John Klijn in een brief aan staatssecretaris Rutte. 'Zo zijn er ontzettend veel Polen, Tsjechen, Hongaren enzovoort werkzaam in de bedrijven en zie je aan de andere kant dat de reguliere inleenbedrijven mensen moeten ontslaan of zelfs failliet gaan. Ook zie je dat vacatures die ontstaan, niet of nauwelijks worden opgevuld met mensen die op de arbeidsmarkt beschikbaar zijn. Er is dus wel degelijk sprake van verdringing'.
Klijn roept in zijn brief Rutte op om zijn besluit om het advies van het CWI inzake de slachters en uitbeners over te nemen, te herroepen. Jan Heilig gaat Rutte vragen om overleg over de brief van het CWI.

FNV Bondgenoten is niet tegen de komst van werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten naar ons land. De bond stelt wel dat er nadrukkelijk sprake moet zijn van gelijke beloning van alle werknemers volgens de cao. Ook buitenlandse werknemers moeten dus volgen de cao betaald krijgen. Op die manier is er sprake van een level playing field en krijgt oneerlijke concurrentie geen kans.