Socialistische Partij

Herbezinning op sloopplannen onontkoombaar

23-04-2004 * Er is dringend een stevige discussie nodig over de massale sloopplannen waarmee de woningcorporaties rondlopen. Die conclusie onderbouwde professor Thomsen met veel feitenmateriaal tijdens het debat Slopen of renoveren? dat oud-SP-Kamerlid Remi Poppe op 23 april samen met het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) organiseerde.

Paneldiscussie, foto Liesbeth Hoogenboom

Thomsen is hoogleraar woningverbetering en woningbeheer. In het debat presenteerde hij de voorlopige uitkomsten van een groot onderzoek onder woningcorporaties. Uitvoering van de sloopplannen betekent dat er de komende jaren vier keer zoveel huizen tegen de vlakte gaan als de afgelopen jaren het geval was, en in de Randstad zelfs zeven keer zoveel. Volgens Thomsen is dat onverantwoord en dient om tal van redenen renovatie als alternatief voor sloop veel meer aandacht te krijgen.

Directeur Schuyt van woningstichting De Alliantie gaf in zijn bijdrage aan dat de trend al aan het verschuiven is, en dat lang niet alle sloopplannen uitgevoerd zullen worden. Vanuit de volle zaal - grotendeels gevuld met SP'ers en bewoners van herstructureringswijken
- kreeg hij fel tegengas. Met voorbeelden werd aangegeven hoe bewoners buitenspel gezet worden om sloopplannen door te kunnen drukken.

Die ervaringen werden ondersteund door Mieke Schulte van de Woonbond en Jacqueline Tellinga, die de NAi-tentoonstelling De grote verbouwing heeft samengesteld, over de herstructurering van na-oorlogse woonwijken. Ook zij hadden in hun onderzoeken gemerkt dat de invloed van de huurders op de herstructureringsplannen minimaal is.

Dat alternatieven voor sloop wel degelijk haalbaar zijn, demonstreerde tot slot architecte Wendy Voorwinde aan de hand van een voorbeeld uit Roosendaal, waarbij portiekflats een fraai en praktisch tweede leven kregen.

Poppe toonde zich na afloop tevreden over het debat. "De mix van gezaghebbende sprekers en actieve buurtbewoners leverde een uitstekende middag op, en onderstreepte glashelder de conclusie dat woningstichtingen te snel aan sloop denken en te weinig de huurders betrekken bij beslissingen over de toekomst van hun woningen."