VVD



INBRENG Jelleke Veenendaal stedelijke vernieuwing

Voorzitter,

Ik heb mijn bijdrage in twee stukken gedeeld. In het eerste stuk wil ik ingaan op het onderdeel ISV en in het tweede deel wil ik duidelijk maken hoe mijn fractie denkt over de ontwikkelingen met de corporaties.

Al vele jaren zijn wij ons bewust, dat de steden toe zijn aan veranderingen. De huizen - veelal flatgebouwen- zijn na de oorlog snel en goedkoop gebouwd, om aan de woningnood zo snel mogelijk een eind te maken. De huidige huurder of koper, echter, stelt andere eisen aan het wonen. Dat heeft er voor gezorgd dat mensen die een ander soort van woning wilden, een andere woning zijn gaan zoeken. Die vonden zij vaak in een andere regio dan in onze steden.

Vast staat dat de stedelijke vernieuwing nog niet echt op gang is gekomen en dat het wel belangrijk is dat dit gebeurt. In het GSB hebben we drie pijlers aangewezen, fysiek, sociaal en economisch. Deze opzet moet er voor zorgen dat onze steden weer wijken krijgen waar het prettig wonen is. Het ISV is onderdeel van de fysieke pijler. Alvorens ik het hier over wil hebben, wil ik de Minister nog eens duidelijk maken dat de VVD-fractie dit geheel met drie pijlers van groot belang vind. Zonder de uitvoering van de sociale pijler bijvoorbeeld is het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing een stuk minder effectief.

De VVD vraagt het Kabinet:
Om de Kamer een integraal overzicht te doen toekomen van de middelen die het Kabinet inzet ten behoeve van het Grotestedenbeleid voor de periode 2005-2009 en daarbij aan te geven wat de relatie is tussen de inzet van deze middelen en het integratiebeleid van dit Kabinet. De Algemene Rekenkamer geeft in haar rapport aan zich zorgen te maken over de verantwoording. De VVD wil meer duidelijkheid of het programma goed loopt voor wij aan het nieuwe gedeelte beginnen. De VVD wil graag weten welke doelstellingen u de projecten binnen ISV-II oplegt en hoe deze doelstellingen meetbaar worden gemaakt. En hoe weet u zeker dat u het bereikt? Kijkt u bij de beoordeling van de aanvragen ook in hoeverre dit een publieke functie is en in hoeverre het bedrijfsleven hier een rol in zou kunnen spelen?

U geeft aan dat er een monitor meeloopt met ISV-I en dat de accountmanagers van VROM regelmatig contact en inzicht hebben. Tevens ligt er een Tussenstand Grotestedenbeleid. Ik zou inzicht willen hebben in de besteding van de middelen; welke doelen zijn er gerealiseerd?

Het is duidelijk de VVD wil zekerheid dat de middelen goed besteed worden. Het ISV is te bureaucratisch geworden; aan de MOP's wordt veel geld besteed. Wij willen niet in papier investeren, maar in steden! Bij de behandeling van de NOTA met staatssecretaris Tommel heeft hij aangegeven dat een aanvraag voor ISV-II op een A4 kan worden gedaan. Kunt u aangeven welke afspraken u hierover heeft gemaakt? En wat de kosten van het genoemde papierwerk nu zijn?

Over de verdeling is ook wat te zeggen.
Hoe ziet de Minister de verdeling van het geld in relatie tot de integratiediscussie?

En hoe ziet de Minister de relatie tot de 50 Wijkenaanpak (van Kamp)? Kan de Minister aangeven waarom deze 56 wijken niet worden meegenomen in de verdeling?

Hoe staat het met de inventarisatie van de opgave in de 56 wijken. Is er een financieel probleem? En vindt de Minister dat zij moet ingrijpen?

Voorzitter, dan ga ik nu verder met het tweede deel van mijn bijdrage, zoals gezegd, over de corporaties.

De VVD- fractie wil u van harte feliciteren met het convenant dat u op 15 april heeft gesloten met de sector, waaronder Aedes. In dit convenant geven de partijen aan te willen werken aan een nieuw toezicht op de corporaties, meer marktconforme huren en matchen tussen corporaties. De VVD-fractie is altijd een groot voorstander van marktwerking, het verplicht opleggen heeft een averechts resultaat. Door uw inzet gaan we er van uit dat samenwerking en fusie tussen corporaties ook tot stand zal komen.

In uw brief aan de Kamer geeft u het belang aan van prestatie-afspraken tussen de gemeenten en de corporaties. Maar tussen de regels door lees je dat u vooral de corporaties bedoelt. Kunt u dit bevestigen of vergis ik mij?

Het mes snijdt bij dit soort afspraken aan twee kanten, ook gemeenten moeten hun prestaties na komen. Hebt u informatie dat het daar aan schort en zo ja, wat kunt u daaraan doen? VROM heeft impulsteams ingezet, worden deze vaak ingezet?

In het rapport van de gemeente Amsterdam over de voortgang van de woningbouw in 2003 kom ik nergens tegen dat de corporaties hun prestaties niet nakomen. De gemeente geeft aan dat zij procedure problemen heeft om bouwplannen van de grond te krijgen. Vaak gaat het daar om regels op regels waar ook zij niet meer uitkomen. Zou de Minister kunnen aangeven wat zij daarmee heeft gedaan? (ook in het licht van de herijking)

Voorzitter, het is duidelijk, de VVD-fractie wil tempo in de stedelijke vernieuwing. Eén van de punten in onze integratie notitie is de verkoop van corporatie woningen. Deze verkoop loopt niet goed. Een probleem is dat de woningen tegen de marktwaarde en niet tegen de economische waarde worden aangeboden. Verder kunnen niet alle woningen van de corporaties gekocht worden, de corporaties wijzen woningen aan. Ziet de Minister mogelijkheden om hier iets aan te doen?

Vrom heeft regels gesteld over de minimale hoogte van het vermogen van corporaties. Hierdoor is er bij sommige corporaties, de corporaties met minder vermogen, te weinig kapitaal beschikbaar om bij te bouwen. Is de Minister bereid deze regels bij te stellen en de minimale hoogte van het vermogen van corporaties naar beneden te brengen?

Ons bereikt de informatie dat corporaties geen grond kunnen verwerven. Zij moeten mee doen op de markt, dit is indien juist, een belemmering. Kan de Minister dit bevestigen en zo ja, gaat zij er iets aan doen?

Het BBSH hangt onder de Woningwet en is een, vergeef mij mijn woordkeus, 'gammel bouwwerk'. Er zou een nieuwe woningwet komen, maar die heeft de Minister ingetrokken. Dit betekent dat er een probleem is met het aansturen van de corporaties. Welke instrumenten heeft u om de corporaties aan te sturen en komt u nog met voorstellen om dit te verbeteren?

---- --