Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

valys

Gehandicaptenorganisaties dreigen met stap naar rechter

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) stappen naar de rechter als staatssecretaris Ross-van Dorp blijft vasthouden aan de kilometerlimieten in het nieuwe vervoerssysteem Valys. De organisaties dringen aan op een spoedoverleg met staatssecretaris en willen daarmee alsnog voor elkaar krijgen dat de onrechtmatige limieten ongedaan worden gemaakt. Duizenden mensen met een beperking zijn niet meer in staat hun familie of kennissen te bezoeken, hun sport of hobby uit te oefenen of vrijwilligerswerk te verrichten. Dit is een ernstige inbreuk op hun bewegingsvrijheid en in strijd met het Europees verdrag van de rechten van de mens.

Sinds 1 april is er voor veel mensen met een beperking behoorlijk veel veranderd. Voor die datum konden zij tegen een tarief gelijk aan het openbaar vervoer onbeperkt gebruikmaken van het bovenregionaal vervoerssysteem, TraXX. Uiteraard moesten zij wel kunnen aantonen dat zij niet met het gewone openbaar vervoer konden reizen. Staatssecretaris Ross-van Dorp heeft in het nieuwe systeem kilometerlimieten aangebracht. Wat inhoudt dat mensen die door hun beperking niet met de trein kunnen reizen een budget van 900 kilometer per jaar toegewezen krijgen. Mensen die nog wel met de trein kunnen reizen krijgen een budget van 450 kilometer per jaar. Ze betalen wel 0,16 per kilometer. Als het budget op is, kan de pashouder tegen een kilometertarief van 1,25 reizen. De belangenorganisaties vinden de kilometerlimieten en de tarieven volstrekt onaanvaardbaar. Zij vinden dat mensen met een beperking zich moeten kunnen verplaatsen onder gelijke condities als andere gebruikers van het openbaar vervoer. Dat is nu niet meer het geval en daarmee handelt de Staat in strijd met internationaal rechtelijke bepalingen.

De belangenorganisaties hebben alles in het werk gesteld om de voorgestelde verslechteringen te voorkomen. Zij werden daarbij aangemoedigd door de actiegroep Geen Valys en de vele honderden e-mails en telefoontjes van gedupeerden. De verschillende acties hebben echter niet tot het gewenste resultaat geleid. De staatssecretaris blijft vasthouden aan de limieten en ook de Tweede Kamer wist in de debatten van enkele weken geleden niet een echte vuist te maken. De meeste fracties erkenden wel de ernstige gevolgen van het nieuwe systeem, maar een krappe meerderheid (CDA, VVD en LPF) steunde uiteindelijk toch het beleid van Ross-van Dorp.

De CG-Raad en FvO en de ruim 150 organisaties die bij hen zijn aangesloten vinden het moreel onaanvaardbaar dat mensen met een beperking uitgesloten worden van voorzieningen die voor anderen wel beschikbaar zijn. Nu zij geen gehoor vinden bij de politiek, lijkt nog maar een weg te gaan, namelijk de stap naar de rechter. Een stap die zij niet zonder financiële steun kunnen maken.

De organisaties roepen iedereen op de actie te ondersteunen door geld over te maken op girorekening CG-Raad 38 70 502: onder vermelding van geen kilometerlimiet!

(Geplaatst: 22 april 2004)
---