Partij van de Arbeid


---
Den Haag, 21 april 2004

Bijdrage van Staf Depla aan het Algemeen Overleg huurbeleid

Wat is er van de matiging van de huren in 2004 en 2005 terecht gekomen?

Waar was het ook alweer allemaal om begonnen? Een Kamermeerderheid wilde huurmatiging in 2004 en 2005 vanwege nullijn van werknemers en druk op inkomens van ouderen. Een alleenstaande AOW-er die vrij besteedbaar zo n 200 euro per maand heeft moet er naast hogere bijdrage voor de zorg en een lagere huursubsidie van 12 euro per maand ook nog zeker zo n 10 euro per maand meer aan huur gaan betalen. Het zijn juist deze mensen die al een groot deel van hun inkomen aan woonlasten kwijt zijn.

Wat heeft het overleg met de huurders en verhuurders opgeleverd?

a. Voor uw oproep had Aedes uitgezocht dat de huren met 3.0% zouden stijgen. Het wordt nu 2.9%. Niet echt een groots resultaat.

b. Als tegenprestatie voor de huurmatiging mogen verhuurders van u de huren vanaf 2005 extra verhogen. Huurders betalen dus de matiging voor 2004 dus dubbel en dwars terug met hogere huurstijgingen en markthuren vanaf 2005. Kunt u mij uitleggen wat huurders er dan mee opschieten?

c. Er zijn alleen afspraken gemaakt voor 2004. In de Motie werd gevraagd ook de huren voor 2005 te matigen. Waarom heeft u dat niet gedaan?

d. Uit onderzoek van de woonbond en uit mijn eigen onderzoek blijkt dat zo n 30% van de corporaties zich niets aan de 2.9% gelegen laten. Zij verhogen de huren gewoon zo n 3.2%. En wat doen de particuliere verhuurders? In de praktijk is het resultaat dus nog magerder. Wat gaat u doen aan verhuurders die zich niet aan de afspraak houden?

e. De huursubsidieontvangers krijgen een éénmalige extra bijdrage. Dat is mooi. De corporaties betalen hiervoor u een kleine 30 miljoen Euro om dit extraatje te kunnen betalen. De Kamer heeft zich unaniem uitgesproken tegen privatisering van de huursubsidie. U doet het nu toch. Immers die 30 miljoen euro wordt door corporaties betaald specifiek voor mensen met huursubsidie.

f. Er zijn corporaties die de huurverhoging meer wilde matigen dan uw 2.9%. een mooi voorbeeld is Vestia (Rotterdam/Den haag). Deze corporatie investeert zeer veel in nieuwbouw en renovatie. Zij wilde de huren met 2.3% verhogen. Maar moeten nu 750.000 euro meebetalen aan uw cadeautje. Ik heb nog meer voorbeelden Woonconcept in Meppel/Hoogeveen/Steenwijk rekent maar 2.1%. En wat te denken van TRudo uit Eindhoven die huurders in het verleden de gelegenheid heeft gegeven om de jaarlijkse huurverhoging te beperken tot 2%. De PvdA vindt dat verhuurders die de huren met minder dan 2.3% verhogen vrijgesteld moeten worden van de bijdrage aan de compensatie van huursubsidieontvangers. Deelt u onze opvatting?

Op deze manier lijken de huurders met de gematigde huurverhoging een kat in de zak gekregen te hebben. Een beetje minder huurverhoging, voor sommige zelfs meer, in ruil voor introductie van markthuren. Het zijn vooral de mensen met een inkomen tussen de huursubsidiegrens en modaal die hiervoor de rekening betalen. Ik kan me niet voorstellen dat de indieners van de motie tevreden over het resultaat zijn.

Lange termijn huurbeleid

Minister heeft een procesconvenant afgesloten hoe ze tot afspraken gaat komen. De PvdA wil hierover het volgende opmerken:

a. In convenanten rept de minister alleen over de betaalbaarheid van de huren voor de huursubsidieontvangers. De PvdA vindt dit te beperkt. De huurquote (woonlasten) van sommige groepen, met name ouderen en grote gezinnen met lagere inkomens, zijn nu al meer dan 30%. De PvdA fractie zal de voorstellen voor huurbeleid voor de lange termijn in ieder geval afrekenen op de vraag of de betaalbaarheid van deze huurders beter is geworden. Bent U bereid om dit als vertrekpunt in de convenanten op te nemen?

b. PvdA zal voorstellen ook toetsen op effect middengroep. Die dreigt de rekening van marktgerichte huren te moeten betalen.

c. Waarom ontbreekt bestrijden van segregatie als uw vertrekpunt in de convenanten? Voor de PvdA is hard criterium dat nieuw huurbeleid bijdrage levert aan bestrijding segregatie en versnelling herstructurering.

d. De PvdA wil dat u tijdig uw beleidsnota naar de Kamer stuurt zodat we nog voor het zomerreces de hoofdlijnen van het nieuwe huurbeleid kunnen bespreken. En als de aanpassing van het BBSH een onderdeel uitmaakt van de afspraken met de sector willen we daarvan ook de hoofdlijnen tijdig voor het zomerreces ontvangen.


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.